dinsdag 22 maart 2022

Dierentuinnieuws uit 5 dierenparken

De afgelopen maanden zijn er weer heel veel toffe nieuwtjes uit de dierentuinen gekomen. Helemaal sinds de heropening en de Voorjaarsvakantie zijn er weer van allerlei leuke dingen gebeurd om over te vertellen. Zo is er geboortenieuws, nieuwe dieren en natuurlijk nieuwe onderdelen om van te genieten. Ga er maar even voor zitten en geniet van al het dierentuinnieuws wat de afgelopen tijd voorbij gekomen is.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Nieuws uit…


DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is er de laatste tijd weer veel gebeurd. Zo zijn er zeven nieuwe pinguïns aan de kolonie toegevoegd. Dat is belangrijk voor een betere groepsdynamiek en kunnen er gemakkelijker paartjes worden gevormd. En dat levert wellicht nog meer kuikens op. De kuikens die onlangs zijn geboren, hebben overigens al zwemles gehad. Ze doen het hartstikke goed! Dit zijn niet de enige nieuwe zwart/witte bewoners van het park. Onlangs is ook das Timo aangekomen op het park. Hij heeft eerst achter de schermen gewend, maar hij verkent nu geregeld zijn buitenterrein. Dassen zijn heel belangrijk voor de Nederlandse natuur, evenals de Europese Wolf die je ook in ’t Woud van DierenPark Amersfoort tegenkomt.


Bij de vale gieren zijn twee eieren gelegd. De dierverzorgers zijn daar heel blij mee, omdat de vale gieren van het park meedoen aan het herpopulatieproject van Green Balkans. Het broeden neemt zo’n twee maanden in beslag. De eerste geboorte van het voorjaar is overigens bij de kamelen geschiedt. In de vroege ochtend is Rosa bevallen van een dochter. Ze heeft de naam Raya gekregen en doet het al heel goed. Ze is samen met haar familie in de Stad der Oudheid te vinden.


Tot slot heeft DierenPark Amersfoort een nieuwe beleving geopend genaamd ‘De Kwetterterp’. Op de Kwetterterp kun je een bezoekje brengen aan de Woudwachter die je graag van alles vertelt over de Nederlandse natuur en dan met name over de vogels. Op de terp ontdekken bezoekers spelenderwijs van alles over vogels en wat jij kan doen om de vogels thuis ook een handje te helpen. De Kwetterterp is gerealiseerd samen met de Vogelbescherming. Je komt ogen en oren tekort! De Woudwachter vertelt ook graag over de andere Nederlandse bosbewoners, zoals de das en de wolf. Maar ook de eikelmuis, de eekhoorns in het bos en ijsvogels en konijnen die je zomaar los in het park tegen kan kijken. De Kwetterterp focust hiermee op de natuur dichter bij huis. Kijk voor meer informatie op DierenParkAmersfoort.nl.

(foto’s: DierenPark Amersfoort)

Diergaarde Blijdorp

Hieperderpiep Hoera! Gorilla Aya is weer moeder geworden van een prachtige baby. De vader is Bokito. De kleine is een mannetje en momenteel is er nog een stemronde gaande over welke naam hij zal gaan krijgen. Moeder en jong doen het heel goed. Bokito houdt zich afzijdig, maar wel alles in de gaten. Grote zus Ayba komt geregeld haar kleine broertje bekijken. Dat is goed, want hiervan kan ze leren wat het moederschap inhoudt, mocht ze ooit zelf mama worden. De kleine is bij de groep te bewonderen. Voor meer informatie kijk je op DiergaardeBlijdorp.nl. (foto: Diergaarde Blijdorp)

Dierenrijk

Hieperderpiep Hoera! Ook in Dierenrijk te Mierlo was het feest. Olifantje Rashmi vierde er namelijk op 5 februari zijn eerste verjaardag! Hij kreeg van de verzorgers een groentetaartje die er zeker wel in ging – ook bij de andere olifanten. De pinguïns daarentegen vierden op 2 maart het einde van het Carnaval met het traditionele haring happen. Nou, ook dat lieten ze zich goed smaken! Een dier dat ook wel van een visje houdt, is de ijsbeer. In het park is een nieuwe ijsberenman gearriveerd om zijn plaats in het managementprogramma in te nemen. Zijn naam is Wilbär en hij komt uit Zweden. Hij heeft al kennisgemaakt met Frimas, de vrouwelijke ijsbeer van het park.


Wie wel van een beetje spanning houdt, bezoekt van 15 april tot en met 6 juni de Dinoweken in Dierenrijk. Langs de route kom je zomaar twintig levensechte, brullende dinosaurussen tegen. Wat dacht je van een vijf meter lange T-Rex, zes meter hoge Stegosaurus of een zeven meter hoge Spinosaurus? De creaties zijn normaal gesproken te zien tijdens World of Dinos, de grootste dino tentoonstelling van Europa. Tijdens de Dinoweken kunnen kinderen een gethematiseerd Dino kinderfeestje houden in het park. Kijk voor meer informatie op Dierenrijk.nl. (foto’s: Dierenrijk)


ZooParc Overloon

Veel geboortegeluk in ZooParc Overloon er zijn namelijk vier Aziatische kleinklauwotters, drie Afrikaanse pinguïns en drie boshondjes geboren. Als je dacht dat otters en boshonden al schattig waren, dan weet je het nu zeker, want de pups zijn zo lief om te zien. De pinguïnkuikens uiteraard ook. De kleintjes en hun ouders maken het goed. De geboorte van de boshondenpups is overigens heel bijzonder voor het park, omdat het de eerste keer is dat ze hier een nestje van hebben.


Daarnaast heeft ZooParc Overloon twee bijzondere nieuwe bewoners verwelkomt. De eerste is een vrouwelijke luiaard, genaamd Frieda. Zij heeft haar intrek genomen in het themagebied Madidi. De tweede is een vrouwelijke Tamandua die ook in Madidi komt te wonen. Ze luistert naar de naam Daria. Beide dieren doen mee aan het managementprogramma, want hun soortgenoten in het wild maken het helaas niet zo goed. Beide dames zijn nog vrij jong, dus van kleintjes zal het op korte termijn nog niet komen. Maar dat komt vast vanzelf. Wil je meer weten over het park en de dieren? Kijk op ZooParc.nl. (foto’s: ZooParc Overloon)


Kasteelpark Born

Eind februari is na een draagtijd van 13 maanden kameel Zulaika bevallen van een dochter. Het veulentje heeft de naam Soraya gekregen en dat betekent prinses. De kleine doet het goed en wordt goed verzorgd door vader Ali en moeder Zulaika. Ook grote zus Yasmina houdt haar zusje goed in de gaten. De familie is te bewonderen tijdens openingstijden in Kasteelpark Born. Voor meer informatie kijk je op KasteelparkBorn.nl. (foto: Kasteelpark Born)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.