vrijdag 7 januari 2022

Uitgelicht | Sprookjesbos

HOERA! Efteling viert dit jaar haar 70ste verjaardag! Op 31 mei 1952 opende De Efteling met het Sprookjesbos bestaande uit 10 sprookjes. Nu, 70 jaar later, vind je daar 30 sprookjes langs de route. Ook de 10 oorspronkelijke sprookjes. Ga je mee? Dan dansen we even rondom de paddenstoelen op Menuet in G, loeren we bij de kabouters in de huisjes en gaan we de geschiedenis in van het Sprookjesbos, het begin van de Efteling! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Er was eens…

…een cineast genaamd Peter Reijnders. Hij had een visie; een sprookjespark waar allerlei sprookjes tot leven komen. Eind 1951 benaderde hij de magische tekenaar Anton Pieck. Want Peter wilde dat het park eruit kwam te zien als zijn tekeningen. Anton zag het eerst niet zitten, want hij was bang dat het een tijdelijk park van karton zou worden. Maar toen Peter aangaf dat er oude dakpannen en bakstenen gebruikt zouden worden, ging de magiër overstag. Hij tekende de mooiste tekeningen voor de ontwerpen van 10 sprookjes. Peter zorgde ervoor dat deze tekeningen tot leven kwamen in het bos en… daar leven deze sprookjesfiguren sinds de opening op 31 mei 1952 al heel lang en gelukkig.

De eerste 10

De eerste 10 sprookjes in het Sprookjesbos van De Efteling waren Doornroosje, het Kabouterdorp, Langnek (de Zes Dienaren), het Stoute Prinsesje (de Sprekende Papegaai), de Chinese Nachtegaal, de put van Vrouw Holle, Kleine Boodschap, Sneeuwwitje, de Kikkerkoning en de Magische Klok. De Chinese Nachtegaal bevond zich toen op de plek waar nu Draak Lichtgeraakt zijn schat bewaard en had een heel andere uitvoering dan het kijk-en-luister paleis van de keizer dat sinds 1999 is gerealiseerd. Het kabouterdorp was wat minder uitgebreid en Doornroosje kwam samen met de koks pas in 1953 naar het in 1952 gebouwde kasteel. Door de jaren heen ontwikkelde zich dat vanzelf. Het is juist erg leuk om te zien hoe het toen was en nu is.


Roodkapje: van het bos naar oma’s huisje

Neem bijvoorbeeld Roodkapje. In het Anton Pieck museum was daar vorig jaar een tentoonstelling over te zien. Het sprookje van Roodkapje bestond in 1953 eerst uit een knielend meisje wat bloemetjes lijkt te plukken en een wolf die vanuit de schaduw naar haar zit te loeren. Dit oude popje van Roodkapje staat er nu nog, maar nu als wegwijsbord in het Sprookjesbos. In 1960 werd er een huisje gebouwd, met de wolf in oma’s nachtjapon in bed en Roodkapje aan de deurbel. De tekeningen hiervan waren in de tentoonstelling te zien. Tot aan de kleinste details heeft Anton Pieck het huisje uitgetekend. Ja zelfs tot aan het dessin op de tegeltjes en de sprei op het bed. In 2016 wordt het huisje opnieuw opgebouwd, uiteraard geheel in dezelfde stijl. Deze details maken de Sprookjes van De Efteling zo levensecht. Alsof je een sprookjesboek bent ingewandeld…


Altijd in beweging

In de afgelopen 70 jaar heeft de ontwikkeling van het Sprookjesbos niet stilgestaan. Er is gebouwd, verbouwd en herbouwd, sprookjes zijn vernieuwd en wat meer gemoderniseerd. In de winter worden ze aangekleed in de sfeer van de Winter Efteling, compleet met sjaals, warmere jurkjes en handschoenen. De muzikale paddenstoelen langs de oude paden tot aan de moderne doorsteekjes langs de nieuwste sprookjes… het park is gewoon altijd in beweging. In het eigen Efteling Museum kun je nog meer ontdekken over de begindagen van de Efteling en de ontwikkeling van het Sprookjesbos (echt een aanrader).


Alle Sprookjes bij elkaar

In het Sprookjesbos huisvest de Efteling versies van de sprookjes van Hans Christian Andersen, de gebroeders Grimm en Charles Perrault. Uiteraard worden ook de nieuwste taferelen geheel in de stijl van Anton Pieck opgetrokken. Dat maakt de Efteling voor mij extra bijzonder. Op dit moment zijn er 30 sprookjes te bewonderen, hetzij inmiddels in een nieuw jasje of gerealiseerd op een andere plek in het Sprookjesbos.


De 30 sprookjes, in willekeurige volgorde, zijn:
Doornroosje, Het Kabouterdorp, de Zes Dienaren (met Langnek natuurlijk), Roodkapje, Pinokkio, De rode schoentjes, De trollenkoning, Het stoute prinsesje (de Sprekende Papegaai), Raponsje, De kleine Zeemeermin, Draak Lichtgeraakt, De wolf en de zeven geitjes, Hans & Grietje, Vrouw Holle, Kleine Boodschap, Tafeltje dek je, ezeltje strekje en knuppel uit de zak, Sneeuwwitje, De zes zwanen, Assepoester, Het bruidskleed van Genoveva, De kikkerkoning, De magische klok, De Indische Waterlelies, Klein Duimpje, Repelsteeltje, Het meisje met de zwavelstokjes, De nieuwe kleren van de keizer, Sprookjesboom, De vliegende Fakir en de Chinese nachtegaal.
Welke is jouw favoriet?


Iconisch park

Het Sprookjesbos is in de afgelopen 70 jaar uitgegroeid tot een iconische plek waar kinderen groot en klein zich kunnen verwonderen. Van gekke dingetjes roepen naar de papegaai tot grinniken om de naakte keizer. Zelfs tot tranen toe geroerd worden bij het meisje met de zwavelstokjes en Assepoester… in het Sprookjesbos mag het allemaal. Ik heb er ook al heel wat stapjes liggen. En danspasjes, want tja… als je die paddenstoel hoort spelen, dan kan ik niet anders dan dansend van sprookje naar sprookje te gaan… En dan te bedenken dat het allemaal begon bij een idee van één man met een visie. Het lijkt bijna zelf wel een sprookje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.