donderdag 27 januari 2022

Schrijfcoachtip: schrijf over wat je kent

Als beginnend schrijver heb je wellicht allerlei wilde ideeën voor allerlei toffe verhalen. Vol goede moed begin je dan, maar loopt toch steeds vast. Je krijgt de beschrijving van de omgeving niet rond of je hoofdpersoon komt maar niet tot leven. Dat kan komen doordat je wilde ideeën toch net iets te wild zijn. De tip van vandaag luidt daarom: stick to what you know, oftewel: schrijf over wat je kent en hou het lekker dichtbij huis. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Begin dichtbij jezelf

In je eigen leven gebeurt van alles en nog wat. Misschien is het net niet waar je over zou willen schrijven, maar het is wel goed om je ogen en oren open te houden. Dat verhaal van jou en je vrienden tijdens die ene vakantie, waarbij de tenten er bijna vandoor vlogen door een storm en je voor het eerst zoende met die ene leukerd? Daar kan je zo een romantisch verhaal van kunnen maken. Schrijf je eigen verhalen eens op. Deze hoeft niemand te lezen, maar helpen je om meer schrijfervaring te krijgen. En wellicht kun je scènetjes ervan toch gebruiken in je wilde avonturenroman.

Baseer je hoofdpersoon op iemand

Kijk eens naar familieleden of collega’s. Is er iemand bij die iets bijzonders heeft, waar jouw personage baat bij heeft? Een kledingstijl, woordkeus of maniertjes? Je kan dit gebruiken om je hoofdpersoon vorm te geven. Natuurlijk neem je niet alles letterlijk over, want als de ander het ooit leest kan hij of zij daar aanstoot aan nemen. Een zinnetje in je voorwoord waarin je aangeeft dat overeenkomsten met de werkelijkheid op louter toeval gebaseerd zijn, kan wel helpen.

Doe research

Als je een verhaal wilt schrijven wat zich afspeelt in een ver land, waar je zelf nog niet eerder bent geweest, dan raad ik je altijd aan om goed research te doen. Bekijk foto’s en films om de sfeer te proeven. Dit geldt ook voor historische romans. Research doen helpt om het verhaal echter te maken, waardoor je tijdens het schrijven van je verhaal je veel beter kan focussen op wat je wil vertellen. Hoe meer je weet over tijdperk, karakters, kleding, omgeving en meer, des te minder snel loop je vast. Dit geldt ook voor het schrijven van fantasy verhalen of science fiction. Er is dan wellicht minder research, maar dan moet je zelf zorgen voor een goede onderbouwing en schets van de wereld waarin het verhaal zich afspeelt.

Start dus klein

Start dus klein, hou het dichtbij jezelf en bij de dingen die je al wel kent, weet en hebt ervaren. Schrijven is een proces en wellicht komt dat wilde verhaal van je er dan toch nog wel. Ik wens je veel succes! En als je persoonlijke hulp nodig hebt, stuur mij dan gerust een mail berry.denijs@gmail.com voor een vrijblijvende offerte voor een coachingsessie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.