woensdag 5 januari 2022

Museumnieuws nieuwe aanwinsten, doorstart en aanvraag Werelderfgoedlijst

Kijk jij ook zo uit naar het nieuwe museumseizoen? Binnenkort kun je hier een artikel verwachten met allerlei nieuwe tentoonstellingen voor het voorjaar. Al het andere pas binnengekomen Museumnieuws lees je vandaag hier. Zoals nieuwe aanwinsten en muziek in het museum. Kruip op deze regenachtige dag dus maar lekker in het hoekje van de bank met een kopje koffie of thee en lees snel verder. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Doorstart voor Museum De Voorde Zoetermeer

Het waren zware tijden voor Museum De Voorde in Zoetermeer, maar begin december kregen ze dan toch een mooi cadeau: geld voor een doorstart. De gemeenteraad van Zoetermeer heeft besloten dat er extra budget vrij gemaakt moest worden om dit museum te kunnen redden. Het staat als een paal boven water dat Stichting Museum De Voorde het college en de raad bijzonder dankbaar is hiervoor en is van mening dat Zoetermeer voorop loopt in hoe gemeenten de culturele sector de hand kunnen toesteken. Helemaal nu met de lockdown. Als het museum weer open kan, ga er dan eens een kijkje nemen. Er is een familietentoonstelling te zien genaamd Spierballen, Stiletto’s en Superhelden over wat stoer is. En een bijpassende foto-expositie genaamd STOER waarin Zoetermeerders op stoere wijze zijn vastgelegd. Meer weten? Kijk op MuseumdeVoorde.nl. (foto: Museum de Voorde)

Nieuwe aanwinsten voor Kasteel Duivenvoorde

Stichting Duivenvoorde heeft onlangs van de nazaten van de familie Gussekloo bijzondere stukken mogen ontvangen. De schenking bestond uit portretten van Dirk Gussekloo en zijn echtgenoten Johanna Frederica Donker, een schilderij van het kasteel en een herdenkingsbord. Dirk was de legendarische tuinbaas ‘op’ Duivenvoorde tussen 1866 en 1909. Extra bijzonder dat zijn portret nu dus weer ‘thuis’ is op het kasteel. De schilderijen zijn gemaakt door Gijsbert Gussekloo, de kleinzoon van Dirk. Het andere portret is een foto uit 1912. Deze stukken worden opgenomen in de vaste collectie van het kasteel. Kijk voor meer informatie op KasteelDuivenvoorde.nl. (foto: Stichting Duivenvoorde)

Extra schenking van VriendenLoterij voor Van Gogh Museum

Als je lid bent van de VriendenLoterij dan weet je dat je met je deelname verschillende uitjes, waaronder musea, steunt. Veel tentoonstellingen komen ook tot stand dankzij deze loterij. Het Van Gogh Museum kreeg van ambassadeur Robert ten Brink onlangs een mooi extraatje van € 720.000 euro. Deze schenking gaat worden gebruikt voor het project ‘Van Gogh Museum trakteert op inspiratie’ dat ter ere van het 50jarig jubileum van het museum in 2023 wordt ontwikkelt. Wat een prachtig cadeau! Voor meer informatie kijk je op VanGoghMuseum.nl. (foto: Van Gogh Museum)

Veel bezoekers in Texelse musea in 2021

Corona gooide roet in menig eten het afgelopen jaar. Toch geeft Stichting Texelse Musea (STM) aan dat ze veel bezoekers hebben mogen ontvangen in de Oudheidkamer (2.578 bezoekers), de vuurtoren (40.877 bezoekers), Museum Kaap Skil (31.168 bezoekers) en Ecomare (178.511 bezoekers). De tijdslots van het zeehondenopvangcentrum en de vuurtoren waren zelfs vaak nagenoeg vol! Dat zijn mooie cijfers, vooral in zo een moeilijk jaar vol lockdowns en beperkingen. STM geeft vooral aan dat ze heel dankbaar is voor de gemaakte omzet en vooral de hartverwarmende reacties, giften en steun van donateurs en sponsoren. Net als iedereen hoopt STM dat deze lockdown van korte duur is, vooral met de nieuwe tentoonstellingen (De Jurk in Kaap Skil en een tentoonstelling over textiel in de Oudheidkamer) die op het programma staan. Meer weten? Check Texelsmuseum.nl. (foto: Museum Kaap Skil)

Dio laat je het Mauritshuis beleven met je oren

In de serie ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’ is het dit keer rapper Dio die je meeneemt in de wereld van een kunstwerk. De rapper heeft een nummer geschreven bij het enige moderne kunstwerk dat in het museum te vinden is ‘Icarus Atlanticus’ van Ger Lataster (1920-2012), een plafondschildering uit de 20ste eeuw. In het nummer maakt Dio duidelijk dat hoogmoed (overdreven zelfvertrouwen) niet altijd negatief hoeft te zijn. ‘Het is juist iets moois als iemand risico’s durft te nemen,’ zegt hij daarover. Het nummer past perfect bij de serie en de plafondschilderingen. Ervaar het zelf en luister het nummer via Mauritshuis.nl en ontdek ook de zeven andere liedjes die voorafgingen aan het nummer Hoger. (foto: Mauritshuis)

Prikkelarm bezoek aan Viva La Frida

Een museumbezoek kan veel van je vragen; er zijn zoveel indrukken die je opdoet en moet verwerken in een korte tijd. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarom organiseert het Drents Museum in Assen een prikkelarm bezoek aan de tentoonstelling Viva La Frida! Het bezoek start om 9.15 uur, tickets kosten € 10 per stuk en zijn alleen online verkrijgbaar via DrentsMuseum.nl. Tijdens de tentoonstelling wordt het licht gedimd, zijn er nog minder bezoekers en kun je oordoppen gebruiken. Tevens is er een speciale ruimte waar bezoekers even tot rust kunnen komen en alles kunnen verwerken. Als de lockdown is opgeheven dan kun je op zaterdag 15 januari, 19 februari en 19 maart terecht voor deze bijzondere ervaring. (foto: Drents Museum)

Behouden Vaart! Nieuwe vaste tentoonstelling in Museum Vlaardingen

Vlaardingen is een stad van schippers en visserij. De ondernemersgeest van de Vlaardingse redersfamilie Hoogendijk wordt verteld in een nieuwe vaste tentoonstelling in Museum Vlaardingen. Van zeil naar stoom en van stoom naar motor: twee eeuwen aan technologie, innovatie en ondernemerschap in de Vlaardingse visserij staat centraal. Naast het verhaal van de verschillende generaties Hoogendijk komen ook bijzondere objecten uit hun levens aan bod, zoals een collectie scheepsmodellen uit de familiecollectie. Deze collectie geeft een volledig overzicht van het type Nederlands vissersvaartuig van de grote zeevisserij in de periode 1820-1970 en is om meerdere redenen een waardevolle aanwinst voor Museum Vlaardingen. De modellen vormen de hoofdrol en vertellen het verhaal van de visserij, Vlaardingen en de familie Hoogendijk. Voor meer informatie ga je naar MuseumVlaardingen.nl.(foto: Museum Vlaardingen)

De tijd zal het leren… in Kempenmuseum de Acht Zaligheden

Onderwijs. Het is er al eeuwen en in al die tijd aanzienlijk veranderd. Van klassikaal rijtjes leren en het geleerde opdreunen tot aan werken met de iPad en lessen via Zoom. In de tentoonstelling De tijd zal het leren… komt dit en meer voorbij. Er wordt gekeken naar zeven generaties basisonderwijs in de Kempen. Het museum laat je aan de hand van bijzondere verhalen beleven hoe het onderwijs was en is, van lei en griffel tot iPad en van niets te zeggen hebben als kind tot heel veel te zeggen hebben. De ontwikkelingen worden inzichtelijk gemaakt door onder meer rapporten door de tijd heen en een interview met Kempenaren van verschillende generaties. Na de lockdown zal deze tentoonstelling nog gewoon te zien zijn. Kijk voor meer informatie op AchtZaligheden.nl/Kempen. (foto: Kempenmuseum de Acht Zaligheden)

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium voorgedragen voor UNESCO Werelderfgoedlijst

Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker voorgedragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit nog steeds nauwkeurig werkende model van ons zonnestelsel is tussen 1774 en 1781 vervaardigd door de Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga. Een bijzonder bouwwerk dat de Werelderfgoed-titel zeker verdiend. Het planetarium is altijd voor publiek toegankelijk geweest en nu nog steeds. Extra bijzonder: Eise was geen wetenschapper, maar een ‘gewone’ man met een liefde voor wetenschap. Hij zette het planetarium van meet af aan in voor educatieve doeleinden. Bezoekers kunnen er in één oogopslag de actuele posities van de planeten aan aflezen en krijgen aan de hand van de uitleg bij het instrument inzicht in de werking van het zonnestelsel. Meer weten? Kijk op Planetarium-Friesland.nl. (foto: Planetarium Friesland)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.