woensdag 26 januari 2022

Corona update: dagjes uit, horeca & theater weer open!

HOERA! Alles gaat weer open! Dierentuinen, pretparken, musea, restaurants, barretjes, theaters, stadions… noem maar op… we kunnen er weer op uit. Dat werd gisteravond bekend gemaakt tijdens de coronapersconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Ernst Kuipers. Maar er werd nog veel meer verteld. Namelijk hoe we die uitjes kunnen beleven en wat er nu nog nodig is om een extra veiligheidsbuffer in te stellen. Die extra buffer is nodig, aldus OMT en kabinet, omdat het aantal besmettingen met de omikron-variant van het virus heel hard oploopt. Maar er gaat voorzichtig – met ingecalculeerd risico – weer een wereld voor ons open. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Nieuwe maatregelen tot en met 8 maart

De nieuwe versoepelingen met bijbehorende maatregelen zijn vanmorgen om 5.00 uur in gegaan en zullen in ieder geval tot 8 maart 2022 gelden. Tegen die tijd wordt er – en ondertussen waarschijnlijk ook – gekeken naar wat het virus doet, hoeveel besmettingen er zijn en natuurlijk hoe hoog de druk is op de zorg. Minister Kuipers liet de verhoudingen en de laatste cijfers hiervan zien in een presentatie tijdens de persconferentie. Omdat de besmettingen zo hard oplopen, maar de cultuursector en leisure branche schreeuwen om heropening, blijven er ondanks de versoepelingen nog een aantal maatregelen gelden.

Openingstijden

De openingstijden van horeca en cultuursector liggen tussen de 05.00 uur en 22.00 uur. Naast winkels, onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen, mogen vanaf vandaag horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, stadions, pretparken en dierentuinen weer bezoekers ontvangen!

3G coronatoegangsbewijs

Als veiligheidsbuffer is er besloten dat bij horeca, bioscopen, theaters, stadions, musea, concertzalen, pretparken en dierentuinen geldt dat je als bezoeker een coronatoegangsbewijs moet tonen bij de ingang. Hiermee worden alle sectoren gelijkgetrokken, zodat er geen uitzonderingen of verschillen gelden. Het gaat hier om een 3G coronatoegangsbewijs, dus voor gevaccineerd, genezen of negatief getest. De negatieve test mag niet ouder zijn dan 24 uur. Het tonen van dit bewijs geldt voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder.

Mondkapjes

In bioscoop, theater, musea, horecagelegenheid of andere binnenruimte geldt dat je een mondkapje moet dragen. Als je eenmaal zit, mag het mondkapje af. Sta je op, dan zet je het weer op. In musea zal je tijdens het bezoek het mondmasker dus op moeten houden. Buiten hoeft het mondkapje niet op (denk aan pretparken en dierentuinen), zolang je voldoende afstand kan houden. Uiteraard mag je op drukke buitenlocaties gewoon een mondkapje dragen.

1,5 meter afstand en minder bezoekers

Alle uitjes moeten zich natuurlijk verder houden aan 1,5 meter. Dat betekent dat de bezoekerscapaciteit weer naar beneden gaat. De norm is 1 persoon per 5 vierkante meter – met een maximum van 1250 bezoekers per ruimte in een doorstroomlocatie en maximaal 1/3 van de bezetting van stadions, horeca, theaters en dergelijke. Dit geldt wederom voor alle eerder genoemde locaties. Reserveren blijft dus nodig. Om afstand binnen te houden moet iedereen bij uitjes met een zitplaats een vaste zitplaats krijgen en er moet voldoende ruimte zijn om de 1,5 meter te kunnen waarborgen.

Leefregels

De standaard leefregels blijven ondertussen ook van kracht. Deze zijn:
- hou 1,5 meter afstand van anderen;
- ontvang niet meer dan 4 personen van 13 jaar of ouder bij je thuis;
- ga per dag maar 1 keer op bezoek bij een ander;
- ga je op bezoek of naar een plek waar veel mensen zijn? Doe een zelftest;
- werk zoveel mogelijk thuis, ga alleen naar het werk als het moet;
- was vaak je handen;
- hoest en nies in je elleboog;
- schud geen handen.

Ga er lekker op uit – maar wel veilig

Dus lieve mensen; de dagjes uit zijn weer geopend! Nu alleen nog kiezen of het de Efteling wordt of toch een museum. En welke dierentuin wil je eigenlijk gaan bezoeken? De keuze is er weer en al deze bedrijven zijn heel erg blij dat ze weer bezoekers mogen ontvangen, hetzij met enkele restricties. Het begin is er en dat is voor heel veel mensen die al die tijd werkloos thuis hebben gezeten een feest! Als je het niet eens bent met deze maatregelen, weet dan dat de uitjes er alles aan doen om iedereen een fijne dag te bezorgen.

Meer weten? Kijk dan op Rijksoverheid.nl. Check ook voor je bezoek aan een uitje wat je kan verwachten, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.