maandag 24 januari 2022

Goed Doel Milvus Group

In Europa zijn veel organisaties druk bezig met het herstellen van de balans en populatie van verschillende wilde dieren. Ook roofdieren horen daarbij. Dat het succes heeft, dat blijkt uit de groei aan wolven in Nederland en het uitzetten van de gieren op de Balkan. De Milvus Group zet zich in voor het beschermen van onder meer de bruine beer in Roemenië. Ik ben dol op bruine beren en dat is een goede reden om de Milvus Group in het voetlicht te zetten binnen de rubriek Goed Doel. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

De Beer & Roemenië

Wist je trouwens dat zo’n 60% van alle in Europa aanwezige bruine beren in Roemenië woonachtig zijn? Geen wonder dat je dan ook daar de bruine beren gaat beschermen. In Roemenië verliest de beer steeds meer leefgebied door ontbossing en er zijn (ook daardoor) veel mens-dier-conflicten. Logisch dat het een niet los staat van het ander: de beer moet toch een andere leefomgeving gaan zoeken als er geen bos is om in te wonen. Daarnaast gaan er nogal wat legendes en mythes over beren de ronde, waardoor veel mensen bang zijn voor bruine beren en weinig van het dier begrijpen. En dat terwijl je in principe helemaal niet bang hoeft te zijn voor een bruine beer.

Beregoede beschermers

De Milvus Group zet zich in om de bruine beer te beschermen. Dat doen zij vooral in het noorden van het land, bij het Gurghiu gebergte. Om de bruine beren in het gebied te kunnen beschermen, doen zij hier wetenschappelijk onderzoek naar bruine beren. Daarnaast zetten ze zich actief in voor het creëren van een geschikte leefomgeving. Hierbij schakelen ze de lokale bevolking in. Daarbij proberen de beschermers van de Milvus Group het beeld van bruine beren te verbeteren door middel van filmpjes. Je vindt deze overigens ook op Facebook en YouTube.

De beren achterna

Het onderzoek dat de Milvus Group uitvoert onder beren helpt ze om te kunnen zien wat de migratiepatronen zijn en hoever een beer wandelt. Sinds 2006 zijn er daarom 31 beren van een halsband met GPS voorzien. Dit is ook noodzakelijk voor de wegenbouw. Veel wegen isoleren groepen beren en er ontstaan hierdoor aanrijdingen en gevaarlijke situaties op de weg. Door precies te weten waar de beren wonen en waar ze zouden willen oversteken (op de ontwerptekeningen) kan veel dierenleed voorkomen worden.

Verhuizen

Soms levert een conflict tussen mensen en dieren dusdanig veel schade en stress voor het dier op, dat het beter is om het dier te verhuizen. Uiteraard doet de Milvus Group dat niet zomaar en altijd in samenspraak met de plaatselijke natuurbeheerders. Om de beren te helpen (en de rest van de flora en fauna van Roemenië) heeft de Milvus Group het voor elkaar gekregen om zo’n 105.000 hectare aan extra natuurgebied beschikbaar te maken.

Steun vanuit dierentuinen

De Milvus Group is grotendeels afhankelijk van donaties. Deze krijgen zij van donateurs, maar ook vanuit samenwerkingen met bijvoorbeeld Nederlandse natuurbehoud organisaties. Zo zet Stichting Wildlife zich in voor dit doel. En er wordt nauw samengewerkt met Bears in Mind, bekend van het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. Wil jij ook meehelpen of gewoon weten wat de Milvus Group nog meer doet? Kijk dan op Milvus.ro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.