dinsdag 4 januari 2022

Dierentuinnieuws: met geboortes, lekkernijen en meer

Wie mist de dierentuin net zoveel als ik? Helaas duurt de lockdown voort en hebben we de foto’s nog van vorig jaar natuurlijk. Maar er is de afgelopen maanden ook weer veel leuk nieuws uit de parken gekomen om volop van te genieten. Wat dacht je van bijzondere geboortes? En lekkere traktaties voor de dieren afgelopen Kerst? Lees dan snel verder en geniet van al het mooie nieuws uit de dierentuinen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Dag mooie Ilya

Ik begin deze Dierentuinnieuws met een ode aan een imposante mannetjestijger genaamd Ilya. De trots van DierenPark Amersfoort is helaas vlak voor Kerst overleden, zo berichtte het park op 27 december. Ilya is 17 jaar geworden. Van die 17 jaar heb ik hem toch als frequente bezoeker vaak mogen bewonderen en gefotografeerd. Als slaapkop op zijn berg, samen verstrengeld in elkaars poten met Angara, met zijn welpjes, in de sneeuw, ijs, water en zon… Ik ga hem zeker missen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)


Geboortenieuws

Van verdrietig naar heel mooi nieuws: geboortes in de verschillende parken! In Safaripark Beekse Bergen is een Nubische giraffe geboren. Haar naam is Shanna en zij en haar ervaren moeder Thejuli maken het goed. (foto: Safaripark Beekse Bergen).
De nieuwste telg van DierenPark Amersfoort is een doeroecoeli. Dat is een Zuid-Amerikaans nachtaapje. Nu zit de kleine stevig vastgeklemd op de rug van zijn moeder. Straks als het park weer open mag, kun je de kleine en zijn familie bewonderen in De Nacht van het Amersfoortse dierenpark. (foto: DierenPark Amersfoort)
Burgers’ Zoo had ook bijzonder geboortenieuws om te delen. Daar is net in het oude jaar een zeekoetje geboren. Mama en kind (en vaders) maken het goed. De kleine drinkt en haalt adem. Op de website van de Arnhemse dierentuin is een filmpje van de geboorte te zien. Dat is echt heel bijzonder. (foto: Burgers’ Zoo)


Traktaties voor de dieren

Met Kerst zijn de dieren – zoals ieder jaar – extra verwend door hun verzorgers. De rode panda’s, Siberische tijgers en brilberen kregen bijvoorbeeld heel grote Kerstkransen van dennentakken. Natuurlijk waren deze versierd met fruit, bamboe, kokosnoten en stukjes vlees (voor de tijgers). Daar wisten de dieren wel raad mee! (foto: DierenPark Amersfoort)
Wie ook verwend werden, waren de chimpansees van Dierenrijk. Die kregen naast een boodschap in wortelen ook nog eens Kerstbomen versierd met lekkernijen! (foto: Dierenrijk)
In Beekse Bergen werden de tijgers, chimpansees en cheeta’s verwend met Kerstcadeaus! Natuurlijk werden deze gretig uitgepakt om zo allerlei lekkers te kunnen ontdekken. (foto: Beekse Bergen) De Kerstman ging ook even langs bij verschillende dieren in ZooParc Overloon. Zo kregen de tamandua’s en tapirs (zie foto) pakketjes waarin verschillende lekkernijen waren verstopt. En zelfs de capibara’s en leeuwen werden verrast met lekkere cadeautjes. (foto: ZooParc Overloon)
En alsof de Kerstman het nog niet druk genoeg had, vond hij ook nog tijd om de Aziatische kleinklauwotters, rode panda’s en wasberen te gaan verrassen met visjes, fruit en groente in AquaZoo Leeuwarden. De bofkontjes! (foto: AquaZoo Leeuwarden)
Deze cadeaus leveren prachtige plaatjes op, maar is ook extra leuk voor de dieren in het kader van verrijking. Op de verschillende socials en websites van deze parken geniet je als bezoeker van filmpjes waarin de dieren lekker aan de gang gaan met hun nieuwe en vooral lekkere ‘speeltjes’.


Opbrengst actie DierenPark Amersfoort Serious Request

Je hebt het vast al meegekregen dat 3FM Serious Request dit jaar een actie had voor het Wereld Natuur Fonds. En wat voor één! In het Glazen Huis in Amersfoort draaiden de dj’s voor betaling verzoekplaatjes om zo geld in te zamelen om de Zuid-Amerikaanse regenwouden te kunnen beschermen en herstellen. DierenPark Amersfoort had verschillende acties opgezet waarop je kon bieden en… het park heeft maar liefst € 5000 (!) euro opgehaald voor het WNF. In het park wonen verschillende vertegenwoordigers uit Zuid-Amerika, zoals de luiaard, de doeroecoeli en de brilberen. (foto: DierenPark Amersfoort)

Nieuws uit Ecomare

Technisch geen dierentuin, maar wel een belangrijk opvangcentrum met een vaste populatie zeehonden. Ecomare vraagt aandacht voor het volgende: laat pasgeboren zeehonden met rust. Hou daarom afstand als je een zeehondje op het strand of bij een dijk ziet liggen. De meesten zijn al gespeend en kunnen op eigen kracht hun leven beginnen. Maak je je zorgen? Bel dan met een van de zeehondenopvangcentra.
Weet je nog dat ik vertelde over de papegaaiduiker in de opvang van Ecomare? Goed nieuws: de vogel is dusdanig aangesterkt dat hij weer terug is gebracht naar de Noordzee! Na de boel verkend te hebben, ging de vogel er snel vandoor. (foto’s: Ecomare)


Meer weten?

Wil je meer weten over Ilya, de geboortes of de traktaties? Kijk dan op de websites van de genoemde dierenparken:
DierenPark Amersfoort
Safaripark Beekse Bergen
Koninklijke Burgers’ Zoo
Dierenrijk
ZooParc Overloon
AquaZoo Leeuwarden
Ecomare

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.