dinsdag 18 januari 2022

Museumnieuws aanstaande tentoonstellingen & fitness in het museum

De musea zijn gesloten, toch gebeurt er achter die gesloten deuren genoeg om straks de bezoekers weer geheel veilig en verantwoord te kunnen ontvangen. Ook zijn er verschillende tentoonstellingen aanstaande waar nu de laatste hand aan wordt gelegd of in volle voorbereiding zijn. Om de voorpret vast te starten, lees je vandaag in Museumnieuws meer over deze aanstaande exposities. En over de open brieven aan het kabinet. Let wel dat de genoemde data in de artikelen onder voorbehoud zijn en kunnen worden aangepast door de lockdown. Check daarom altijd de website van de musea voor het laatste nieuws hierover. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Open brieven aan het Kabinet

Gisteren verschenen in de kranten en op social media verschillende open brieven aan het kabinet dat de musea graag weer open willen. Deze brieven gaven terecht aan dat kunst kijken behoort tot de geestelijke gezondheid van de mens. Vooral als je dat gewend bent, zo stellen niet alleen musea in Nederland, maar ook de Museumvereniging. De musea zijn het zat en willen open. Wat het Kabinet en OMT (Outbreak Management Team) met deze brieven en oproepen gaat doen is nog niet duidelijk.

Fitness in het Museum

Een ludieke actie, dat is het zeker, maar ook een heel goede: fitness in het museum. Diverse musea openen morgen, woensdag 19 januari, hun deuren als sportschool! Onder het mom Museum Gym openen onder meer het Stedelijk Museum Alkmaar, Beeld en Geluid in Den Haag, Het Chabotmuseum en Slot Loevestein hun deuren. Maar… kom in sportkleding, want er worden serieus bootcamps, hersengymnastiek, pilates en andere fitnesslessen gegeven. Op de website Museum.nl vind je het hele programma én hoe je hier aan mee kan doen. (foto: Peter Sieben/Stedelijk Museum Alkmaar)

Beelden in Zandvoort

Zodra het Zandvoorts Museum de deuren weer mag openen, kun je er genieten van een tentoonstellingen met sculpturale kunst van hoog niveau. Deze zal (onder voorbehoud) te zien zijn tot en met 26 juni 2022. De tentoonstelling bestaat uit grote betoverende sculpturen en installaties geïnspireerd door Zandvoort en de strijd tussen natuur en stedelijkheid. Deze worden door de kunstenaars zelf in het museum geplaatst. Alle kunstenaars kennen een landelijke bekendheid. Je kan er werken vinden van onder meer Marjolein Mandersloot, Pim Palsgraaf, Betty Disco en Herman Lamers. Op de eerste verdieping van het museum, de museumzaal, vind je een overzicht van alle sculpturen van de Zandvoortse buitenbeeldroute. De wandelroute is te koop bij het Museum of gratis te downloaden via de website. Aan de boulevard opent deze maand een speciale tentoonstelling over Kees Verkade, inwoner van Zandvoort én gerenommeerd beeldhouwer. Voor meer informatie kijk je op Zandvoortsmuseum.nl. (foto: Zandvoorts Museum)

Het ruige landschap in Alkmaar verlengd

Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft de bijzondere tentoonstelling Allart van Everdingen (1621-1674) Het ruige landschap verlengd tot en met 8 mei 2022. Allart is een Alkmaarse meester die betoverende werken maakte. Het museum is zeer verheugd dat de tentoonstelling verlengd kan worden, dankzij de bereidwillige medewerking van de vele bruikleengevers! Zodra het museum weer open mag, kun je deze kunstwerken bewonderen. Maar er staat nog meer moois op de planning: zo ontdek je van 4 juni tot en met 30 oktober de werken van Rudi van de Wint (1942-2006) in de allereerste overzichtstentoonstelling genaamd Rudi van de Wint, Reis naar het oneindige. De tentoonstelling over Van Gogh, Cezanne, Le Fauconnier en de Bergense School is verplaatst naar 2023 en staat gepland om te bezichtigen van 29 april tot en met 3 september 2023. Voor meer informatie en tickets ga je naar StedelijkMuseumAlkmaar.nl. (foto: Roel Backaert/Stedelijk Museum)

Fleurige jubileumtentoonstelling in het Mauritshuis

Het Mauritshuis heeft het voorjaar in de bol en opent de tentoonstelling In Volle Bloei een hele week eerder! De openingsdatum staat nu gepland voor 10 februari 2022. Je geniet er dan van de fleurige bloemstillevens die in Nederland geschilderd zijn tussen 1600 en 1730. Het museum bezit zelf een zeer rijke verzameling aan bloemstillevens uit de zeventiende eeuw, bestaande uit meesterwerken van Ambrosius Bosschaert, Roelant savery, Jan Davidsz de Heem en Rachel Ruysch. Het bloemstilleven maakte in ruim een eeuw, van c. 1600 tot c. 1730, een bijzondere ontwikkeling door, van 'onmogelijke' fantasieboeketten en gedurfde constructies naar weelderige spektakelstukken. Maar altijd enorm decoratief, adembenemend gedetailleerd en een feest van kleur.....met veel kleine kriebelbeestjes. Dat wordt genieten tot en met 6 juni 2022! (foto: Mauritshuis)

Twee tentoonstellingen in Museum MORE

Museum MORE heeft al twee tentoonstellingen in de planning staan waarover ze zeer verheugd zijn. De eerste is te zien zodra het museum weer open gaat tot in ieder geval 6 juni 2022 in de Tuinzaal van Museum MORE: Arjan van Helmond | Re-collection. Hij voegt op een zeer bijzondere manier een emotionele lading toe aan alledaagse dingen. Zo ontstaan er unieke beelden met herinneringen die van de kunstenaar zouden kunnen zijn, maar ook van de kijker. Vanaf 6 februari 2022 is het dan de beurt voor Nové Realismy om te starten. Dit is extra bijzonder, want Museum MORE is het eerste museum wereldwijd dat een grote overzichtstentoonstelling organiseert over de figuratieve kunst uit het oude Tsjecho-Slowakije van 1918 tot 1945. Je ontdekt een selectie met meer dan 70 werken van ruim 45 kunstenaars die je een verrassende blik op het nieuwe realisme geven, zoals dat tot bloei kwam in een turbulente regio. Meer weten? Kijk dan op MuseumMORE.nl. (foto: Museum MORE)

Kòrsou - Curaçao te zien in het Nationaal Archief

Zodra alles weer opengaat kun je tot en met 23 oktober 2022 in de archieven van het Nationaal Archief veel vinden over Curaçao qua documenten, kaarten en foto’s. Deze vertellen samen het verhaal van de koloniale machthebbers en vormen het beeld van tentoonstelling Kòrsou – Curaçao | Stemmen van toen, mensen van nu. Samen werpen zij hun licht op de vele verhalen en visies op het eiland. Zo geeft de Zikinzá-collectie, een unieke verzameling audio-opnames, een inkijk in het dagelijks leven van Curaçaoënaars van toen. En komen Curaçaoënaars aan het woord over diverse thema’s in de tentoonstelling. Meer weten? Kijk op NationaalArchief.nl/Curaçao. (foto: Selwyn de Wind/Nationaal Archief Den Haag)

Voorjaar in het Van Gogh Museum

Komend voorjaar geniet je van twee nieuwe tentoonstellingen in de tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh Museum. Op 11 maart kun je je onderdompelen in Van Gogh en de olijfgaarden. Hierin komt onder meer naar voren welke invloed de olijfbomen op hem hadden. Deze tentoonstelling is te zien tot en met 12 juni. Vanaf 20 mei tot en met 4 september 2022 geniet je van de allereerste overzichtstentoonstelling van Etel Adnan (1925-2021). Zij maakte heel kleurrijke schilderijen en haar tentoonstelling krijgt daarom de naam Kleur als Taal. Haar werk komt met enkele werken van Van Gogh in de tentoonstelling te hangen. Meer informatie vind je op VanGoghMuseum.nl. (foto: Van Gogh Museum)

Vol voorjaarsprogramma op het Muiderslot

De voorjaarsvakantie komt er met rasse schreden aan en het Muiderslot is er klaar voor! Van 19 februari tot en met 6 maart 2022 geniet je er van een creatief en afwisselend programma voor groot en klein. Natuurlijk is er in het kasteel ook van alles te zien en te doen. Het voorjaar is een tijd van feesten. Dat doen we al sinds de middeleeuwen. Carnaval bijvoorbeeld, maar ook andere lentefeesten werden er gevierd. Daarom kun je iedere dag maskers maken. Maak eens een tuinsafari en ontdek bijzondere planten, bloemen en dieren. O en Winterkasteel is ook nog te bezoeken, maar dat is dan wel de laatste keer hoor, want het voorjaar wacht! Voor het hele programma en de kosten ervan kijk je op Muiderslot.nl. (foto: Melanie Lemahieu/Rijksmuseum Muiderslot)

Moving Stories, de rijkdom van de Limes, te zien in Museum Het Valkhof

Vanaf 10 februari tot en met 29 mei 2022 ontdek je allerlei verhalen vanaf de grens van het Romeinse Rijk, de Limes. Deze grens liep dwars door Nederland; ook door Nijmegen. Soldaten uit alle windstreken trokken naar de Rijn om forten en wachttorens op de zuidoever te bouwen en te bemensen, met in hun kielzog gezinnen, handelaren en ambachtslieden. Ze lieten alles wat ze kenden achter, soms uit vrije wil, maar vaak ook gedwongen. Moving Stories verbindt die oude geschiedenis met het heden. Archeologen en hedendaagse kunstenaars gingen op zoek naar de ‘moving stories’ van migratie en Museum Het Valkhof brengt dit weer samen in een schitterende tentoonstelling. Kijk voor meer informatie op MuseumHetValkhof.nl. (foto: Museum Het Valkhof)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.