donderdag 12 augustus 2021

Genieten van Anton Pieck Museum

Een van de redenen waarom ik zo van de Efteling hou, is omdat je dan bijna letterlijk een getekende ansichtkaart van Anton Pieck binnenwandelt. Zijn tekenstijl is zo prachtig en spreekt enorm tot de verbeelding. Ik ben echt opgegroeid met Anton Pieck; kalenders in huis en mijn geboortekaartje had een tekening van zijn had. De man had nu eenmaal een gave. Geen wonder dat er een heel museum aan deze tekenaar is gewijd. Dit museum is te vinden in Hattem en is een genot om doorheen te wandelen.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over het Anton Pieck Museum

Het Anton Pieck Museum ligt in Hanzestad Hattem in Overijssel aan de Noordwal 31. Het is een echt pittoresk Anton Pieckstraatje waar in een wit huis met blauwe kozijnen het museum is gevestigd. Het museum beschikt over de grootste erfgoedcollectie van Anton Pieck. Door middel van wisseltentoonstellingen en een vaste collectie wordt het oeuvre van Anton uitgediept, maar leer je ook meer over zijn leven, ambacht en wat zijn werk voor anderen betekent. Het museum bestaat al sinds 1984 en is in Hattem gevestigd op verzoek van de kunstenaar zelf. Hij wilde namelijk in alle rust kunnen werken in zijn woonplaats Overveen en hoopte op een plek voor het museum uit de buurt. Na een expositie van zijn werk in Hattem – en de vele bezoekers die dat trok – viel de keus al snel op dit pittoreske plaatsje. Anton vond het lastig dat er al een museum was over hem en zijn werk, terwijl hij nog leefde. Toch hielp hij mee met het ontwerp ervan. Op 6 september 1948 opende hij samen met Prinses Margriet ‘zijn’ museum. Het museum bestaat inmiddels uit drie verdiepingen, waarbij de kelder de vaste presentatie huisvest met een indrukwekkende boekenkast vol boeken die Anton heeft geïllustreerd. Op de begane grond geniet je van de entree, een winkeltje en een wisseltentoonstelling, op de eerste etage vinden ook geregeld wisseltentoonstellingen plaats.


Prijzen en bereikbaarheid

Het Anton Pieck Museum in Hattem is heel goed bereikbaar met de auto. Parkeren kan buiten het centrum bij de Jachthaven aan de Geldersedijk. Je wandelt dan zo Hattem in en je bent meteen bij het museum. Aan de Geldersedijk bevinden zich ook bushaltes, genaamd ‘Hattem Centrum’. Zo kun je vanaf het Centraal Station in Zwolle met bus 203 het museum gemakkelijk bereiken. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op maandag is het museum gesloten, behalve in de schoolvakantie, dan wordt de zondagsopening gehanteerd. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen € 3,50 entree, volwassenen € 9,00, 65+-ers € 8,00 en met de Museumkaart is een bezoek gratis. In verband met de coronamaatregelen is vooraf reserveren verplicht.


Genieten van… de schitterende wereld van Anton Pieck

Het Anton Pieck museum laat je de mens en kunstenaar achter al die prachtige illustraties zien. Hij was namelijk ook grafisch ontwerper, iets wat in de tentoonstellingen en vaste collectie zeker wordt getoond. In de kelder van het museum staat een imposante boekenkast met allerlei boeken waar Anton voor heeft getekend. Bekende titels als Nils Holgersson, De Zwarte Hengst Bento en Sil de Strandjutter bijvoorbeeld. Je vindt er ook een deel van een werkkamer en natuurlijk allerlei prachtige werken. Zoals een heel groot schilderij, waarvan het lijkt dat je er zo in kan stappen en dan door de straatjes kan zwerven...


Op moment van schrijven zijn er naast de vaste collectie drie tentoonstellingen te zien. De eerste heet ‘Stille wateren, diepe gronden’ en deze gaat over het leven van Anton. Hier bewonder je bijvoorbeeld een schitterend schilderij wat hij al maakte als kleine jongen. Maar ook tekeningen die dan later weer zijn verschenen op kalenders.


De tweede tentoonstelling gaat over Roodkapje. Anton Pieck en de Efteling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom worden er geregeld toffe tentoonstellingen over zijn werk in de Efteling georganiseerd. In Roodkapje, sprookje voor de Efteling ontdek je hoe Anton tot in de kleinste, maar dan ook echt de kleinste details, het tafereeltje van Roodkapje, de wolf en het huisje van oma heeft uitgewerkt. Tot aan het grafisch ontwerp op de kastjes, wandtegeltjes en beddensprei aan toe. Echt heel bijzonder.


De derde tentoonstelling die op moment van schrijven te zien is, gaat over de illustraties van Charlotte Dermatons. Je kent haar vast van het populaire boek ‘Alfabet’ waarin de Letterdief op schitterende prenten letters van het alfabet verzamelt. Charlotte’s prenten komen samen met een app helemaal tot leven en ontdek je hoe alles op de prent heet.


Kortom het Anton Pieck Museum is een pittoresk museum waar je je ogen uitkijkt. Ik heb er echt van genoten en kijk nu al uit naar een volgende tentoonstelling om net zo van te gaan genieten! Meer weten? Kijk dan op AntonPieckMuseum.nl. Hier kun je ook direct een tijdslot boeken, tickets kopen en meer lezen over het leven en werk van Anton Pieck.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.