donderdag 20 januari 2022

Stadsbeeld Verzetsmonument

Ze staat daar al jaren, met haar fakkel fier omhoog en haar trotse blik gericht over het Domplein in Utrecht. Ieder jaar worden aan de voet van haar sokkel bloemen gelegd, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Een aantal jaar geleden kreeg ze er een mooie achtergrond bij; een doek met een foto van het interieur van de Domkerk. Vroeger denderden er ook stadsbussen en auto’s aan haar voorbij, nu alleen nog fietsers en veel wandelaars. Deze trotse dame staat deze maand centraal in Stadsbeeld. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Verzetsmonument

gemaakt door: Corinne Franzén-Heslenfeld
gemaakt van: kalksteen
bestaat uit: een zes meter hoog standbeeld op een natuurstenen sokkel
staat op: het Domplein in Utrecht, voor de Domkerk
staat daar sinds: 4 mei 1949

Voor de verzetsstrijders

Op 4 mei 1949 onthulde Prins Bernhard het prachtige Verzetsmonument op het Domplein. Het standbeeld met sokkel zijn speciaal gemaakt ter ere van de mensen die hun steentje hadden bijgedragen in het Nederlandse verzet ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De dame in kwestie herdenkt ze door een fakkel brandend te houden. Het standbeeld is vormgegeven in klassieke stijl. De dame heeft een ontbloot bovenlichaam en draagt alleen een gedrapeerde rok. Het standbeeld moest een vrouw zijn, vond men, omdat er zoveel Utrechtse vrouwen in het verzet actief waren geweest.
Op de sokkel is een gedicht van Jan Engelman aangebracht:
Gedenk uw dooden die den goeden strijd
gestreden hebben in gerechtigheid.
Draagt voort hun vlam, zij zijn gebleven,
maar in dien gloed wordt ons nieuw leven.
Ieder jaar vind er met Dodenherdenking in Utrecht een herdenking plaats op het Domplein bij het monument om zo slachtoffers en de gevallen verzetsstrijders te herdeken. De herdenking wordt georganiseerd door het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking. Er worden dan kransen en bloemen gelegd.

Bekroond kunstenares

Corinne Franzén-Heslenfeld (1903-1989) was een Nederlandse beeldhouwer uit Bussum. Zij volgde haar opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Dat ze een goede kunstenaar was, werd bekroond met een Prix de Rome in 1929. In datzelfde jaar trouwde ze in Kopenhagen met Henning Franzén, waarna het koppel zich vestigde in Den Haag. Haar klassieke stijl zie je in meerdere beelden van haar hand terug. In het straatbeeld zijn er ook meerdere beelden van haar te vinden. Zo staat er nog een Oorlogsmonument in Noordwijk en vind je een beeld genaamd Vrouw en Man in de Beeldenroute van het Zuiderpark in Den Haag. Ze werkte graag met kalksteen, natuursteen, marmer en brons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.