woensdag 19 januari 2022

Groene nieuwtjes Statiegeld helpt, nieuwe streekproducten, natuurlijke nagellak en meer

Heb jij dit jaar nog Groene Voornemens gemaakt? Minder vlees eten bijvoorbeeld, meer flexitariën, meer bewegen en minder single use plastic in huis halen? Groene voornemens helpen de natuur én het klimaat om te herstellen en te verbeteren. Heb ik een groen voornemen? Jazeker, nog vaker – indien mogelijk – de fiets gebruiken en de auto laten zijn. Recyclen vind ik ook heel fijn. En als ik dan toch single use plastic flesjes koop, dan lever ik ze daarna voor het statiegeld weer in. En ik ben niet de enige, aldus Trouw. Dit en meer groene nieuwsberichten lees je vandaag in Groene Nieuwtjes! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

70% minder plastic flesjes op straat

Halverwege 2021 werd statiegeld ingevoerd op plastic flesjes (behalve op flesjes met verse vruchtensappen en zuivel) in de hoop minder zwervende flesjes op straat te vinden. En het werkt! Volgens een artikel in Trouw heeft Zwerfinator Dirk Groot geconstateerd dat er maar liefst 70% minder plastic flesjes in het zwerfvuil zitten. Dat is hartstikke goed. Vooral omdat statiegeld op deze flesjes pas een half jaar geleden is ingevoerd. ‘Statiegeld heeft zichzelf al jarenlang bewezen in andere landen, dus het is op zich niet echt een wonder dat het hier ook werkt,’ aldus Dirk in Trouw. Over een jaar is het de bedoeling dat ook op blikjes statiegeld komt te zitten. Dirk verwacht dan een echte klapper, maar… het inzamelen ervan is nog niet goed geregeld. Daar valt dus nog winst te behalen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Aftellen naar Floriade Expo 2022

Bij de Floriade kriebelt het voorjaar al en niet van de vlinders of andere insecten; het duurt niet lang meer of het spektakel van de tuinbouwtentoonstelling begint! Op 4 januari werd dit met een heus aftelmoment ingeluid en een openingsact. Niet zo vreemd, want op 4 januari was het nog precies 100 dagen tot de opening. In Almere is overigens een grote aftelklok te vinden, waarop wordt afgeteld naar de start van de expo. De grote dag van de opening is 14 april. Vanaf die dag geniet je tot en met 9 oktober van de wereldtuinbouwtentoonstelling. De Nederlandse tuinbouw komt hier samen met nationale en internationale partners om innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden te laten zien. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema ‘Growing Green Cities’ centraal. Het jaar 2022 wordt een jaar vol spektakel, groene inspiratie en belevenissen in Almere: hét Floriade-jaar. Meer weten? Kijk dan op Floriade.com. (foto: Maarten Feenstra/Feenstra Fotografie)

Manifest Bereikbaarheid Bollenstreek overhandigd

14 organisaties uit het bedrijfsleven in de Bollenstreek hebben de krachten gebundeld en hun plan voor een betere bereikbaarheid van de Duin- en Bollenstreek vastgelegd in een manifest, getiteld ‘Waar een wil is, is een “weg”…’. Acht verbeterprojecten moeten worden uitgevoerd. Het is tijd om daar nu mee aan de slag te gaan vanuit het brede belang van de regio. Lokale afwegingen mogen dat niet belemmeren, aldus deze bedrijven. Het manifest werd onlangs toegezonden aan de politieke partijen in Bollenstreekgemeenten in de provincies Noord- en Zuid-Holland met de oproep om deze projecten op te nemen in hun programma bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Willem Heemskerk, voorzitter Bedrijfsleven Bollenstreek, en Bart Siemerink, directeur Keukenhof, twee van de 14 initiatiefnemers van het manifest, benadrukken de urgentie om met een eenduidig uitvoeringsplan te komen. Bart is trots op het gezamenlijke initiatief: ‘We moeten onze mooie, open Bollenstreek behouden. Dat kan alleen als er een gezonde bedrijvigheid mogelijk blijft, naast dat we hier goed kunnen wonen en recreëren. We moeten daarom nu de bereikbaarheid verbeteren en een ontsluiting regelen van de Bollenstreek met een goede doorstroming naar en via provinciale en rijkswegen. Bovendien vraagt verduurzaming ook om hoogwaardig openbaar vervoer en een fijnmazig netwerk van fietspaden.’ ‘Er wordt al jaren nagedacht over een aanpak voor een betere bereikbaarheid, maar er is nog steeds niets concreets gebeurd,’ vult Willem aan. Tijd dus om de bereikbaarheid te gaan verbeteren. Wat het manifest gaat opleveren, is nog even afwachten. (foto: Keukenhof)

OPI lanceert Nature Strong nagellak

Nagellak van natuurlijke ingrediënten? Is dat mogelijk? JA! zegt OPI, trendsetter op het gebied van nagellak. Zij lanceerde onlangs haar Nature Strong nagellaklijn. Het is de eerste binnen het OPI assortiment van hoge kwaliteit natuurlijke ingrediënten. Elke unieke kleur is makkelijk aan te brengen en sneldrogend en staat garant voor 7 dagen mooi resultaat met een prachtige glans die blijft. Je hebt geen basislak nodig en zelfs een top coat is optioneel. Er zijn maar liefst 30 kleuren om uit te kiezen en allemaal hebben ze ook wel iets met de natuur. Van prachtige aardetinten tot aan vrolijke, felle kleuren van voorjaarsbloemen en vlinders. De kleuren hebben allemaal een naam gekregen die doet denken aan de natuur. Kijk voor meer informatie en natuurlijk verkooppunten op OPI.nl. (foto: OPI)

Nieuwe streekproducten Utrechtse Heuvelrug

Heb je met dit gure weer ook zo een zin om een paar sokken te breien met een lekkere kop thee erbij? Dan heeft Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een paar streekproducten voor je, die je niet wil missen. Zoals de authentieke, duurzame schapenwol Villa Thorhem Herderswol. Speciaal voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug biedt Herder Daniel van Stichting Schaapskudde Doorn deze authentieke wol aan als steun voor het Nationaal Park; de plek waar de schapen zo graag vertoeven. Villa Thorhem behoort tot de meest duurzame en diervriendelijke wol van Nederland. De schaapskudde draagt bij aan duurzaam natuurbeheer op de Utrechtse Heuvelrug en met je aankoop steun je de natuur en het in stand houden van traditionele schaapskuddes. Villa Thorhem is overigens de oude Romeinse naam voor het dorpje Doorn en Doorn ligt midden in het nationaal park. De wol van Villa Thorhem is gemaakt van 100% scheerwol van het Drents Heideschaap en is voor €14,95 te bestellen in de webshop van Stichting Schaapskudde Doorn: SchaapskuddeDoorn.nl/duurzame-wol. Agnes Looman van Agnes Kruiden heeft speciaal voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een biologische kruidenthee gemaakt met kruiden uit de kruidentuin van Landgoed Eyckenstein. De kruiden worden op biologische wijze gekweekt op deze prachtige historische plek op de Utrechtse Heuvelrug en iedereen die de kruidenthee koopt, steunt de natuur! Net buiten Maartensdijk ligt de historische moestuin van Landgoed Eyckenstein. Op het achterste deel ligt de kruidentuin van Agnes. In de thee zijn de volgende kruiden terug te vinden: tijm, moerasspirea, korenbloem, frambozenblad, salie, rozemarijn en pepermunt. Het is een verfrissende thee met karakter! De kruidenthee kun je kopen via Agnes: Agneskruiden.nl. (foto’s: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug)


De Hoge Veluwe wil verbod op droppings

Het kan heel leuk zijn, zo een dropping in een natuurgebied en probeer je weg naar het kamp maar weer terug te vinden. Maar… dan moet je natuurlijk wel de regels volgen. Nationaal Park de Hoge Veluwe pleit voor een verbod op dergelijke droppings. En met een goede reden! Aanleiding tot de oproep is een zoveelste incident dat afgelopen vrijdag plaatsvond in Otterlo, bij één van de drie ingangen van het Park. Een groep studenten van het Delftsch Studenten Corps (Phoenix) werd daar in de nacht gedropt. Er was sprake van openbare dronkenschap, vandalisme en geluidsoverlast. Alle betreffende studenten zijn bekeurd door de politie. Helaas was dit geen éénmalig incident. Een groot deel van de omgeving van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, en ook het Park zelf, valt binnen de beschermde Natura 2000 gebieden. Hierin leeft een grote diversiteit aan kwetsbare en veelal zeldzame planten en dieren, die vertrappings- en verstoringsgevoelig zijn. Verstoring van het grofwild leidt op de Veluwe regelmatig tot aanrijdingen die voor de dieren noodlottig aflopen en ook niet zelden meer dan materiele schade voor mensen opleveren. Vooral ’s avonds en ’s nachts, wanneer natuurgebieden niet mogen worden betreden, zijn dieren gewend om te foerageren op plaatsen die overdag te druk voor hen zijn. Omdat Het Nationale Park De Hoge Veluwe niet alleen staat in de problematiek van verstorende nachtelijke droppings roept het Park de gemeenten op om droppings in natuurgebieden definitief te verbieden. Gemeenten hebben de mogelijkheid om binnen hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te bepalen wat zij wel en niet toestaan binnen hun gemeentegrenzen. (foto: Nationaal Park De Hoge Veluwe)

Bezoekerscentra Waddengebied slaan handen ineen

Tot slot nog leuk nieuws vanuit het Waddengebied. De bezoekerscentra daar gaan namelijk nauwer samenwerken. De acht centra op de Waddeneiland en langs de kust van de Waddenzee hebben dat besloten. Zij houden zich dagelijks bezig met de natuur en cultuur van Waddenzee Werelderfgoed, dus waarom zou je het niet samen doen? Samen weet je meer, kan je meer en bereik je meer. Dat is het idee achter de samenwerking. De samenwerkende bezoekerscentra zijn: De Helderse Vallei, MuzeeAquarium Delfzijl, Werelderfgoedcentrum Waddenzee Lauwersoog (in oprichting), Zeehondencentrum Pieterburen, Stichting Texels Museum (Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren, Oudheidkamer), De Noordwester, Informatiecentrum Het Baken en Stichting Amelander Musea. De centra weten elkaar steeds beter te vinden op het gebied van kennisuitwisseling en willen dat verder uitbreiden. Daarnaast is het belangrijk om samen op te trekken richting partijen zoals fondsen en de politiek. Met gezamenlijke belangenbehartiging als uitgangspunt. De bezoekerscentra komen regelmatig bij elkaar en nemen per toerbeurt het voorzitterschap op zich. Tot november 2022 is Stichting Texels Museum het aanspreekpunt voor de samenwerkende centra. Op de foto hieronder zie je de initiatiefnemers van de samenwerking, van links naar rechts: Katelijne van Spronsen - De Helderse Vallei, Marion Barth - Stichting Texels Museum, Niek Kuizenga - Werelderfgoedcentrum Waddenzee Lauwersoog en Zeehondencentrum Pieterburen, Cynthia Heinen - MuzeeAquarium Delfzijl en Sjon de Haan - coördinator Waddenzee Werelderfgoed. (foto boven: Berry de Nijs/Writing Berries – foto onder: Stichting Texels Museum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.