donderdag 21 januari 2021

Stadsbeeld De Wachter

Ik ben opgegroeid rondom dit park in Utrecht en heb er menig voetstapje liggen. Van de kinderboerderij tot de speeltuin... Dit park heeft een kenmerkend uiterlijk met een grote heuvel. En altijd heb ik mij afgevraagd wie of wat er nu bovenop die heuvel staat. Deze maand in Stadsbeeld ontrafel ik het mysterie van dit prachtige beeld. Het weelderige schepsel van brons dat hoog boven iedereen uit torent op een nog hogere heuvel heet De Wachter en kijkt al sinds 1976 uit over de wijk Overvecht.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

De Wachter

gemaakt door: Nic Jonk
gemaakt van: brons
te vinden in: Park de Gagel, op ‘de bult’
staat daar sinds: 1976

Ronde vormen

De Wachter is een groot bronzen standbeeld en je moet even de juiste hoek vinden om precies het figuur in de weelderige vormen te ontdekken. De Wachter lijkt haast een boom, want hij ontspruit namelijk uit een bronzen plaat. Het is een staande vorm van een mensachtige gestalte die nog niet helemaal zijn vaste vorm heeft gekregen. Om nog beter over de omgeving uit te kunnen kijken, is het grote beeld op een gemetselde stenen sokkel geplaatst.



Park de Gagel

In 1970 werd het oude Jaarbeurs gebouw van Utrecht aan het Vredenburg afgebroken. Het puin daarvan is gestort in de wijk Overvecht in het Park de Gagel. De berg die hierdoor ontstond wordt in de wijk ‘de bult’ genoemd. Deze heuvel werd daarna mooi bedekt met aarde en gras. Er werden bomen geplant die op een heel vruchtbare grond staan en groots groeien. Men legde paden aan, zodat je van het uitzicht kon genieten en… De Wachter van Nick Jonk werd geplaatst bovenop deze heuvel, zodat hij stilletjes de wacht kan houden over de wijk en haar bewoners.



Kunstenaar met veel openbaar werk

De Nederlandse beeldend kunstenaar Nic Jonk (voluit Nicolaas Jonk, 11 juli 1928-11 oktober 1994) staat bekend om zijn weelderige, voluptueuze beelden. Vooral mythologische voorstellingen, vrouwen en dieren (is De Wachter wellicht een dame?) sieren zijn werken. In 1965 opende hij samen met zijn vrouw en zes kinderen een Beeldenpark in zijn geboorteplaats Grootschermer waar enkele werken van hem te zien zijn. Het kan zijn dat je in jouw buurt of tijdens een vakantie een beeld van Nic hebt gezien. Op zo’n 200 plaatsen in Nederland en in de openbare ruimte in België, Duitsland, Italië, de Verenigde Staten en Curaçao is werk van zijn hand te vinden. In Utrecht zelf zijn vier beelden van Nic Jonk geplaatst. Meer weten over deze kunstenaar en zijn beelden? Kijk dan op NicJonk.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.