vrijdag 15 januari 2021

Dagje Uit Nieuws met leeuwenwelpjes, extreme spinning coaster, geurige tentoonstelling en meer

De dagjes uit in Nederland zitten voorlopig nog in lockdown, maar daarom zitten zij niet stil. Zo wordt er druk gebouwd in verschillende pretparken, is er verschillend dierennieuws en kun je een geurige tentoonstelling gaan verwachten. Vandaag combineer ik de nieuwtjes van musea, pretparken en dierentuinen in een vrolijk Dagje Uit nieuws. En niet alleen met Nederlandse uitjes, ook een paar Belgische uitjes hebben groot nieuws. Benieuwd wat deze nieuwtjes zijn? Lees dan snel verder! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

IJspiste Boudewijn Seapark wordt vaccinatiepiste

In coronatijd moet je creatief zijn. En soms ook de handen uit de mouwen steken om de vaccinaties van een regio goed te laten verlopen. Het Belgische Boudewijn Seapark in Brugge is aangesteld als hoofdvaccinatiecentrum voor Brugge. Hiervoor gaat de ijspiste – die nu niet in gebruik is – worden ingericht. Vanaf maart tot eind september wordt het gebouw van de ijspiste omgevormd tot vaccinatiecentrum. Het gebouw is meer dan geschikt, want het ligt op een voor de inwoners makkelijk toegankelijke en bekende plek. Er is voldoende parkeergelegenheid en het openbaar vervoer stopt voor de deur. Tevens is het goed bereikbaar voor mindervaliden. En, niet onbelangrijk, Boudewijn Seapark heeft jarenlange ervaring met crowd management, waardoor ze zeker weten dat ze het vaccinatieprogramma goed kunnen laten verlopen. Het park is verheugd dat zij als toeristische sector kunnen helpen. Daarnaast hoopt men op 3 april het park weer te kunnen heropenen. Of ook Nederlandse attractieparken en dierentuinen vaccinatielocaties zullen openen, is vooralsnog niet bekend. Meer informatie: BoudewijnSeapark.be. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Zeepaardje opgevangen in Ecomare

De Nederlandse wateren zijn veel te koud voor tropische vissen, zoals de Maanvis die onlangs is opgevangen in Ecomare. De Maanvis maakt het goed en als de watertemperatuur stijgt, mag hij weer – als dat kan natuurlijk – teruggebracht naar zee. Ecomare heeft overigens nog een bijzonder dier opgevangen. De laatste weken worden er uitzonderlijk veel zeepaardjes gevonden op het strand. De meeste spoelen dood aan, maar dierverzorger Jarco Havermans vond toevallig een levend exemplaar. Hij nam hem mee naar Ecomare waar het diertje nu in een demonstratieaquarium zich stevig vasthoudt aan het zeewier. Of de kleine het gaat overleven is nog even afwachten. Mocht het goed gaan, dan zal ook het zeepaardje weer terug gaan naar zee als de temperatuur dat toelaat. Kijk voor meer informatie op Ecomare.nl. (foto: Ecomare)

Adopteer een zeehond als Valentijnscadeau

Zoek je nog een bijzonder en liefdevol cadeau voor Valentijnsdag? Zeehondencentrum Pieterburen heeft wel een goede suggestie: adopteer een zeehond! Dat is én een uniek cadeau én je steunt een zeehond in de opvang. Speciaal voor Valentijn is er een Valentijnsdag-adoptiepakket. Het pakket wordt geleverd in een doosje, met daarin het certificaat voorzien van je eigen boodschap én een heerlijke Tony’s reep in een unieke zeehondenwikkel. Kijk op Zeehondencentrum.nl voor meer informatie. (foto: Zeehondencentrum Pieterburen)

Nieuw in Het Mauritshuis: Vervlogen – geuren in kleuren

Als de coronamaatregelen het toelaten, dan opent Het Mauritshuis in Den Haag de tentoonstelling Vervlogen – geuren in kleuren; een tentoonstelling over zoete parfums en vreselijke stank in de 17de eeuw. Geur aanbrengen in een afbeelding is zonder geurkaartjes niet mogelijk. Toch waren de schilders van toen er goed in om de fantasie te prikkelen, waardoor je bij het zien van het kunstwerk de geuren er gewoon bij rook. Naast geuren oproepen uit het collectief geheugen, valt er in Het Mauritshuis straks ook écht wat te ruiken. Met corona-proof dispensers worden verschillende geuren aangeboden. Sommige zijn heerlijk, de andere echt stinkend! Specerijen, bloemen, fruit, lijkenlucht… alles kan zomaar voorbij komen. Vervlogen – geuren in kleuren staat gepland voor 11 februari tot 6 juni 2021. Voor meer informatie kijk je op Mauritshuis.nl. (foto: Het Mauritshuis, detail Stilleven met Bloemen en Vruchten van Abraham Mignon)

Tomorrowland en Plopsa kondigen spectaculaire achtbaan aan

‘The Ride to Happiness by Tomorrowland’, zo gaat de nieuwe, adembenemende rollercoaster van Plopsaland De Panne heten. Deze planning is dat deze zomer de allereerste extreme spinning coaster van Europa in gebruik genomen gaat worden. Het wordt volledig binnen de magie van Tomorrowland gebouwd. Hiervoor werkt het creatieve team van het festival samen met de Plopsa Group. Tijdens een rit worden bezoekers maar liefst twee keer gekatapulteerd naar een snelheid van maar liefst 90 km/u. Hierbij ga je vijf keer over de kop. Daarnaast draaien de karretjes vrij rond, waardoor je telkens een andere ritervaring beleeft. De attractie heeft een totale lengte van bijna één kilometer en staat op z’n hoogste punt 35 meter boven de grond, wat zorgt voor een uitzonderlijk zicht op het park en de ruime omgeving. Tomorrowland creëert naast de unieke thematische invulling tevens een exclusieve soundtrack op basis van de door Hans Zimmer gecomponeerde Tomorrowland Hymne die tijdens de rit te horen zal zijn. Voor meer nieuws omtrent deze achtbaan kijk je op Plopsa.be. (foto: Plopsa Group)

Leeuwenwelpjes DierenPark Amersfoort hebben een naam

Het gaat goed met de leeuwenwelpjes in DierenPark Amersfoort. Eerder kon je al lezen dat de dametjes het buitenverblijf verkennen met hun moeder Sabi, vader Ramzes en tante Zaila. Nu hebben de zusjes twee prachtige namen gekregen: Zuna en Sifra. Het zijn Afrikaanse namen met een betekenis. Zuna betekent ‘weelde’ of ‘rijkdom’, Sifra betekent ‘schoonheid’. De twee kleintjes zien opgroeien in het park is volgens dierverzorger Marc Belt een ware rijkdom. Op de hoogte blijven van de leeuwenwelpjes en andere dieren in het park? Kijk op DierenParkAmersfoort.nl. (foto: DierenPark Amersfoort)

Sitatoenga geboren in Safaripark Beekse Bergen

De eerste geboorte voor Safaripark Beekse Bergen is een feit en het is een kleine sitatoenga. De enige groep westelijke sitatoenga’s in Nederland is dankzij deze aanwinst nog groter geworden. De kleine is een mannetje. Hij en zijn moeder Vera maken het goed. Het is een flinke kerel al, met zijn geboortegewicht van acht kilo (normaal zijn ze vijf tot zes kilogram bij geboorte). De kleine vent heeft nog geen naam gekregen. Wist je dat de sitatoenga in waterrijke gebieden, zoals moerassen, leeft in Centraal-Afrika? Deze antilopesoort houdt zich graag verscholen tussen het riet. Het is nu eenmaal een schuw dier. Dankzij de lange hoeven zakt de sitatoenga niet weg in de modder. Wil je meer weten over de sitatoenga of andere bewoners van het safaripark? Kijk dan op BeekseBergen.nl. (foto: Beekse Bergen/Mariska Vermij-van Dijk)

Max & Moritz gebied in Efteling krijgt warme bakker

In de winter van 2021 opent de Efteling een nieuwe horeca locatie genaamd Bäckerei Krümel. Deze ambachtelijk bakkerij komt recht tegenover de familieachtbaan Max & Moritz te liggen. Het assortiment gaat bestaan uit vers afgebakken lekkernijen uit de oven. Plaatgebak bijvoorbeeld, maar ook vloerbrood en broodpizza’s. Daarnaast serveert de bakkerij koffie, thee en verse sappen. De bakkerij wordt gebouwd in het thema van de achtbaan en krijgt zitplaatsen voor 125 mensen binnen en 50 buiten. De bakkerij vormt tevens de afronding van het themagebied. En als je goed oplet, zie je sporen van de streken van de kwajongens Max en Moritz terug in de vormgeving. De bakkerij vormt straks een plek waar je terecht kan voor ontbijt, lunch en diner. Wist je dat de bakkerij een grote rol speelt in het verhaal van Max en Moritz? De twee kwajongens, bekend van het beeldverhaal van Wilhelm Busch uit 1865, wonen in een schattig dorpje met hun moeder Frau Schmetterling. Zij drijven de dorpsbewoners tot wanhoop met hun streken. Op een avond worden ze door de bakker betrapt als ze koekjes willen stelen uit de bakkerij. Dan lijkt hun lot bezegeld. De boze bakker stopt hen als broodmannetjes in de oven. Als dat maar goed afloopt… Meer over de bakkerij vind je op Efteling.com. (foto: Efteling)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.