vrijdag 8 januari 2021

Floriade Expo 2022 voor groen leven in de stad

2021 is net begonnen, de organisatie van Floriade Expo 2022 kan echter niet wachten totdat dit grootse evenement van start gaat. Voor het zover is, wordt er hard gewerkt om het terrein helemaal in te richten. Uiteraard duurzaam, want dat is het thema van Floriade Expo 2022. De wereldtuinbouwtentoonstelling laat een hoopvolle toekomst zien op het gebied van schone energie, gezonde leefomgeving, duurzaam verbouwd voedsel en groen leven in de stad. Hoe? Lees snel verder. (foto’s: Floriade Expo 2022)

Drijvend kunstpaviljoen

In het hart van de Floriade wordt gewerkt aan een drijvend kunstpaviljoen, ontworpen door Studio Ossidiana. Het wordt samen met de expo geopend in april 2022 en zal daarna nog minstens vijf jaar dienst doen als dependance en proeftuin voor het later te ontwikkelen nieuwe kunstmuseum van Almere. Het paviljoen is als drijvend gebouw een kunstwerk op zich en dankzij de ronde vorm past het duurzame paviljoen perfect bij de wereldtuinbouwtentoonstelling.

40 meter hoog panoramisch gevelkunstwerk

Nog meer kunst voor Floriade: MVRDV, Arttenders en Alex Verhaest hebben samen een ruim 40 meter hoog panoramisch gevelkunstwerk ontworpen. Op het kunstwerk zijn maar liefst 1800 beelden van allerlei bloemen en planten verwerkt. De beelden zijn afkomstig uit databanken en universiteitsbibliotheken. De kunstenaars hebben deze beelden samengebracht in een gelaagde compositie. De compositie komt op de gevel van de 43,5 meter hoge Flores Toren (van Klunder Architecten) te prijken. Alle bomen, planten en bloemen die tijdens Floriade Expo 2022 te zien zijn, zijn dan ook op de toren te bewonderen.

Van uitvalsbasis expo naar woontoren

De Flores Toren staat overigens middenop het Floriade terrein en zal tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling gebruikt worden als uitvalsbasis van de Expo. Op de begane grond worden horeca, winkels en een EHBO-punt gerealiseerd, op de bovenste verdieping komt een restaurant en uitkijkpunt over de Floriade. Maar… als de Floriade is afgelopen dan wordt de Flores Toren een appartementengebouw met 80 huurwoningen. De woontoren wordt dan onderdeel van de duurzame woonwijk Hortus, waar het Floriade-terrein voor doorontwikkeld wordt. Het bloemenkunstwerk blijft op de gevel overigens behouden.

Cementloos beton verandert Nederlandse bruggenbouw

Floriade staat voor innovaties en voor groene oplossingen voor een duurzaam leven. De bruggenbouw gaat de komende jaren zeker profiteren van de innovaties van de expo. Reimert Bouw en Infrastructuur heeft als eerste bouwbedrijf in Nederland gebruik gemaakt van cementloos beton voor de constructieve delen van een brug (waaronder het brugdek). De circulaire brug Rondje Weerwater die op het Floriade terrein is aangelegd, is gemaakt van cementloos beton van Almeerse reststromen (afkomstig vanuit de recycle perrons, stadsreiniging en het openbare gebied). Dat het mogelijk is om met cementloos beton te bouwen, is een innovatie van formaat! De Bruggencampus, initiatief van provincie Flevoland en gemeente Almere, wil met deze innovatie impact creĆ«ren in de duurzame bouw van bruggen in Nederland. Het cementloze beton draagt bij aan CO2- reductie, circulaire economie en gebruik van ‘eigen’ materialen en grondstoffen, waardoor eventuele vertraging door import niet plaatsvindt.

Blijf op de hoogte

Floriade Expo 2022 wordt gehouden van 14 april tot en met 9 oktober 2022 in Almere. Het thema van de expo is Growing Green Cities. Wil je meer weten over de ontwikkeling en opbouw van de Floriade Expo 2022? Bezoek dan Floriade.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.