woensdag 27 januari 2021

Schrijfcoachtip: zet je idee op papier

Een verhaal schrijven, begint vaak met een idee. Een idee dat door je hoofd spookt en langzaam vaste vormen aanneemt. Soms is het duidelijk, soms vaag, maar je weet één ding: DIT is het verhaal dat je wilt vertellen. Als schrijfster en schrijfcoach kan ik dat alleen maar toejuichen met de begeleidende woorden ‘SCHRIJF HET!’ Schrijf het voor je zelf en pas later voor een ander. Schrijf het om voor te lezen aan iemand die je lief hebt. Schrijf het om het schrijven. Maar hoe begin je met het schrijven van zo een verhaal? Waar moet je wel en geen rekening mee houden? En wat moet je doen met een writers block? Dit en meer komt de komende maanden allemaal aan bod. Deze maand start ik met tips voor het belangrijkste begin van je verhaal: zet je idee op papier. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Zet je idee op papier

Dat idee waar je mee rondloopt, wordt pas echt tastbaar wanneer je het ook daadwerkelijk op papier zet. Nu ben ik nogal van de schriftjes en het schrijven met pen. Door het idee met de hand op papier te zetten, wordt het voor mij een stuk echter. Maar als jij het liever in een notitie op je smartphone, tablet of op je laptop zet, moet je dat gewoon doen. Iedereen zijn schrijfproces is anders. Ik vind het persoonlijk prettiger om met een kladblok of schrift te werken, omdat ik dan meer overzicht heb en gemakkelijker kan terugbladeren. Overigens hoeft dat idee geen opstel te zijn. Steekwoorden, een jaartal, een paar kenmerken van je hoofdpersoon is al een goed begin.

Werk je idee uit

Als je al die kladjes met ideetjes samenbrengt, dan heb je het idee eigenlijk al best concreet op papier staan. Maak het voor jezelf nog helderder en ga de contouren van je ideeën inkleuren met details. Denk hierbij aan simpele details als waar speelt je verhaal zich af en wanneer. Is je hoofdpersoon een man of vrouw? Hou oud is deze ongeveer. Zet in globale lijnen op waar je verhaal overgaat en wat er ongeveer zou kunnen gaan gebeuren. Of wellicht heb je meerdere ideeën voor de gebeurtenissen en het uiteindelijke plot. Zet ze op papier. Brainstorm met jezelf en haal die pareltjes eruit die je nodig hebt voor je idee. Je zou bijvoorbeeld een synopsis van je verhaal kunnen schrijven. Een synopsis is een korte uiteenzetting of samenvatting van je idee.

Tip: zie dit als een houvast

Schrijven is een dynamisch proces. Je kan nog zo van te voren hebben bedacht waar je heen wil met je verhaal, gaandeweg kunnen je personages je toch ineens verrassen en iets anders voor je bedenken. Vergeet niet: jij bent de schrijver. En als je verhaal gaande weg toch anders moet dan je ooit van te voren had bedacht, dan verander je het gewoon. Zelfs wanneer je karakters ineens een loopje met je nemen…Zie je synopsis dus niet als iets waar je niet van af kan stappen. Het is een leidraad die je helpt te beginnen.

Dan rest je nu eigenlijk alleen nog maar om dat idee op papier te zetten. Ik wens je alvast heel veel succes. Volgende maand ga ik je meer vertellen over verschillende stijlkeuzes die je kunt maken, voordat je begint met het schrijven van je verhaal.

Hulp nodig bij het schrijven van een verhaal? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een passende Schrijfcoaching offerte: berry.denijs@gmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.