donderdag 28 januari 2021

Museumnieuws met nieuwe vondsten, liefde, lente en een jubileum

De musea zijn gesloten door de lockdown. Met een beetje geluk mogen ze op 9 februari de deuren weer openen. En dan hebben de musea weer leuke nieuwe tentoonstellingen, rondleidingen, workhops en bijzondere objecten om aan de bezoekers te laten zien. In deze museumnieuw lees je meer over het 100jarig bestaan van Centraal Museum, zijn er twee bijzondere nieuwtjes van Museum Kaap Skil en neemt Rijksmuseum Muiderslot je graag mee op een zinnenprikkelende rondleiding voor Valentijnsdag… (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Centraal Museum bestaat 100 jaar

2021 is een kroonjaar voor het Centraal Museum in Utrecht. Het museum viert dan haar 100 jarig aan de Agnietenstraat. Kom het feestje meevieren met een bezoek. Bezichtig het historische poppenhuis, het schip in de kelder en de vaste collectie van Utrechtse kunstenaars. Of bezoek een van de (geplande) tentoonstellingen, zoals Voices of Fashion (13 februari – 24 mei), De Botanische Revolutie (19 juni – 19 september), Double Act (16 oktober – 16 januari 2022) en Reconnect van Joost van Bleiswijk (3 april – 16 augustus). Kijk voor het gehele overzicht van geplande tentoonstellingen en evenementen op CentraalMuseum.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Gouden Schaap in Museum Kaap Skil

Een tijd geleden is er een groot beeld van een schaap opgedoken in de zee bij Texel. Waarschijnlijk heeft dit beeld eeuwen geleden vast gezeten aan een schip van de Middeleeuwse Ridderorde ‘Het Gulden Vlies’. Het houten schaap heeft een ijzeren band om zijn middel en was ooit helemaal verguld. Inmiddels is het schaap helemaal gerestaureerd door restauratieatelier Restaura. Dat was best een spannend en intensief karwei. Nadat het schaap namelijk was opgedoken is het – om schade te voorkomen – onder water bewaard bij Museum Kaap Skil. Samen met de provincie Noord-Holland is het gelukt om het beeld te laten restaureren, zodat het schaap op het droge getoond kan worden aan het publiek. Museum Kaap Skil verwacht het beeld in 2022 in een toekomstige permanente tentoonstelling te kunnen opnemen, waar ook de objecten uit het Palmhoutwrak tentoon zullen worden gesteld. Meer weten? Kijk op KaapSkil.nl. (foto: Restaura)

Rijksmuseum Muiderslot viert liefde en lente

Rijksmuseum Muiderslot maakt zich op voor de liefde en de lente. Op 13 en 14 februari leer je alles over de slaapkamergeheimen van onze voorouders. Tijdens speciale Valentijnstours wordt er verteld over hoe men vroeger liefde en erotiek beleefde – spoiler alert: onze voorouders waren bepaald niet preuts. Compleet met lustopwekkende bloemen en kruidenmengsels van onder meer knoflook en uien. Troubadour Lucas Florent brengt met zijn spannende aubades en liefdesliederen een blos op de wangen van de meest stoere dames en heren. De zinnenprikkelende rondleidingen worden in de avonduren gegeven tussen 19:00 en 23:00 uur. Vooraf online reserveren is verplicht en kan via Muiderslot.nl. Van de liefde gaan we dan langzaamaan naar de lente. Voor het voorjaar heeft Muiderslot een echt flower power programma samengesteld. Flower Power duurt van 3 april tot en met 20 juni en het kasteel wordt omgetoverd tot een heus Bloemenkasteel. De bloemen staan centraal in de audiotour langs de kunstwerken van het kasteel. Er worden rondleidingen en workshops georganiseerd voor jong en oud. (foto: Bas Meeuws)

Opgeviste balk blijkt eeuwenoud mastspoor

Nog een nieuwtje uit het Texelse Kaap Skil: een houten balk die in de netten van garnalenkotter TX65 terecht kwam, blijkt een heel mooie, historische vangst. Het is namelijk niet zomaar een balk, maar een zogeheten mastspoor. Dit is een zware houten balk waar de mast in werd geplaatst. Een mastspoor verandert een mast aan het schip en werd meestal op een kielbalk of een andere versterkende balk geplaatst. Voor goed geluk werd er een muntje in de mastvoet gelegd alvorens de mast in het vierkante vak werd geplaatst. Het muntje wat daar zeker heeft gezeten, heeft dit schip niet het gehoopte geluk gebracht. De mastspoor behoort namelijk tot een schip dat eeuwen geleden is vergaan in de buurt van het eiland. Overigens wordt er nu nog steeds een muntje onder de mast gelegd om het schip te behoeden voor een ramp. De vissers hebben de mastspoor aan Museum Kaap Skil beschikbaar gesteld. Als het object is onderzocht, wordt het aan de collectie toegevoegd. (foto: Museum Kaap Skil)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.