maandag 25 januari 2021

Goed Doel Otteropvang De Rietnymf

Een tijdje geleden keek ik de natuurdocumentaire De otter, een legende keer terug op NPO. De otter is lange tijd niet gezien in Nederland, terwijl het toch een inheemse soort was. In 2002 werden er weer otters uitgezet in de Nederlandse wateren en sindsdien is deze topper niet meer weg te denken in Noordwest-Overijssel, Friesland, Gelderland en langs de Overijsselse Vecht. Otters kunnen echt kilometers afleggen op een dag. Soms over land. De otter is een beschermde diersoort en gelukkig – zo kwam in de documentaire ook naar voren – zijn er mensen die verweesde otters en otters in nood helpen door ze op te vangen. Dat vond ik zo mooi, dat deze maand Goed Doel in het teken staat van de Otteropvang. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Life & Nature centrum De Rietnymf

In Friesland ligt natuurcentrum De Rietnymf. Dit is een Life & Nature Centrum, waar bezoekers meer leren over de natuur. Op het terrein is bijvoorbeeld een praktijk voor Kruidengeneeskunde, speciale activiteiten voor kinderfeestjes en schoolreisjes en een bijzondere bijenstal. Als natuur en milieu educatief centrum vertellen de medewerkers graag over de natuur en bewoners van de Rottige Meente, een natuurgebied tussen Scherpenzeel en Munnekeburen.

Otteropvang De Rietnymf

Een van die bewoners is de otter. Wanneer otters verweesd raken, omdat hun moeder bijvoorbeeld is aangereden of in een fuik is beland, dan gaan de medewerkers opzoek naar de kleintjes in de hoop deze te kunnen opvangen, laten aansterken en weer terug te zetten in de natuur. Gewonde otters worden ook opgevangen in het centrum. Eenmaal beter en in staat om hun eigen maaltje te vangen, worden de dieren weer uitgezet in de natuur. Uiteraard als dat mogelijk is. Tevens zet de stichting zich in om de leefgebieden van de otters veiliger te maken. Dit doen zij uiteraard samen met de provincie en andere betrokken partijen.

Otteropvang is broodnodig

Otters opvangen is heel noodzakelijk, want hoewel de otter terug is in de Nederlandse natuur, wil dat niet zeggen dat er al genoeg van zijn om niet meer met uitsterven bedreigd te worden. Om de kleine populatie ruimte te geven om te groeien, is een veilig leefgebied een pre. En een goede opvang om otters in nood te kunnen helpen. Het opvangen en verzorgen van deze dieren is erg specialistisch, vandaar dat het maar op één plek in Nederland gebeurd. De otteropvang is overigens afhankelijk van donaties. Wil jij een donatie doen? Kijk dan op Rottigemeente.com/otters. Hier lees je ook meer over het Life & Nature centrum, de diverse activiteiten, lezingen en cursussen en natuurlijk over de otteropvang.

Documentaire terugkijken

Wil je trouwens meer weten over deze prachtige dieren in Nederland? Kijk dan de mooie documentaire via NPO Start: De Otter, een legende keert terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.