woensdag 11 september 2019

Genieten van… nijntje museum

Nijntje is een echt Utrechts icoon. Ze mag dan een klein, wit, schattig konijntje zijn, groot en klein kennen haar over de hele wereld. Vorig jaar schreef ik al een artikel over nijntje, het Utrechtse konijntje. Vandaag wil ik graag iets meer vertellen over het nijntje museum in Utrecht. Een klein, gezellig museum waar je als volwassene geniet van de nostalgie en waar kinderen letterlijk spelen in de wereld van nijntje en Dick Bruna. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over het nijntje museum

Het nijntje museum is een echt doe-, leer- en speelmuseum voor kleine kinderen. Althans, dat is het pas sinds 6 februari 2016. Daarvoor heette het museum het Dick Bruna huis (geopend op 18 februari 2006). Toen was het echt een museum over Dick Bruna, zijn werk voor onder meer Amnesty International en het Rode Kruis, maar natuurlijk ook over nijntje, haar vriendjes en de vele boekjes die Dick Bruna in zijn leven heeft gemaakt. In 2016 opende dus het nijntje museum haar deuren als het speel-, doe- en leermuseum dat het nu is. Klimmen, klauteren, spelen… hier mag het allemaal. Het atelier en het verhaal over het leven van Dick Bruna verhuisde naar de zolder van het Centraal Museum aan de overkant. In de wintermaanden geniet je als het donker wordt van een speciale projectie op de gevel van het museum. Dat maakt het nijntje museum nog specialer.


Prijzen en bereikbaarheid

Het nijntje museum ligt aan de Agnietenstraat nummer 2, recht tegenover het Centraal Museum in het Utrechtse Museumkwartier. Entreekaartjes voor het nijntje museum haal je overigens ook bij het Centraal Museum, want het nijntje museum heeft geen kassa. Het museum is zeer goed bereikbaar met de fiets, te voet (vanaf het Domplein is het een rechte weg via de Lange Nieuwstraat) en met het openbaar vervoer. Bus 2, de speciale Museumkwartier bus, stopt namelijk op de hoek. En het kan niet missen, want er staat een grote nijn op de stoep te wachten. Met de Museumkaart is een bezoek aan het museum gratis, anders betalen kinderen van 2 tot en met 12 jaar € 10,- en iedereen van 13 jaar en ouder € 6,-. Er zijn ook gezinstickets verkrijgbaar. Koop je je kaartje online, dan krijg je een euro korting op een dagkaart. Let wel: je koopt een ticket voor een tijdslot. Op die manier is het museum nooit te druk en kan je kindje heerlijk spelen.


Genieten van de wereld in het klein

Het allerleukste aan het nijntje museum is dat het een echt doe-museum is voor kinderen. Daar waar volwassenen genieten van de nostalgie en de vrolijke sfeer, duiken de allerkleinsten (vanaf 2 jaar ongeveer) in de wereld van nijntje en haar vriendjes. Het is net alsof je een van de boekjes van Dick Bruna bent ingelopen. Ieder zaaltje en kamertje is heel overzichtelijk in één thema ingericht. Op die manier leert je kind dus meer over bijvoorbeeld naar de dokter gaan, de dierentuin en het verkeer.


In totaal zijn er tien themaruimtes te bezoeken in het nijntje museum. Een van mijn favorieten is ‘je eerste museum’. Kinderen leren hier spelenderwijs wat een museum nu eigenlijk echt is. En dat er verschillende soorten musea zijn. Ondertussen gaan ze natuurlijk lekker zelf aan de slag met het maken van een kunstwerk. Voor ouders en oudere kinderen valt er overigens ook genoeg te ontdekken en te doen. Lekker voorlezen bijvoorbeeld in de leeshoek, genieten van verschillende afbeeldingen en natuurlijk samen met je kind spelen in de wereld van nijntje.


Uiteraard mag Dick Bruna geestelijk vader (hij noemde zichzelf op het laatst meer de geestelijk grootvader) van nijntje. In het nijntje museum kom je hem daarom ook tegen. Maar als je meer wilt weten over Dick Bruna, dan kun je ook zijn atelier bezoeken in het Centraal Museum aan de overkant. Hier staan bijvoorbeeld alle nijntje boekjes en Dick Bruna boekjes in uiteenlopende talen, maar leer je ook wat meer over hoe nijntje is ontstaan.


Het allerleukste misschien wel aan het nijntje museum is dat het in de winter er heel anders uit ziet dan in de zomer. De grote nijn voor de deur heeft in de lente en zomermaanden geen mutsje op, maar in de winter wel. Ook is het huis van nijntje in het museum heel anders en kom je binnen ook feestelijke en winterse taferelen tegen. Dat maakt het ontdekken van de wereld om ons heen extra leuk voor de kleintjes. En ook als volwassene is het museum gewoon een aanrader om eens doorheen te lopen. Zo voel je jezelf gewoon weer even een beetje kind.


Voor meer informatie, tickets en openingstijden kijk je op nijntjemuseum.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.