maandag 9 september 2019

Aankondiging: Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis in Nederland. Geschiedenis is prachtig. Het was een van mijn favoriete vakken op het VWO en ik ben nog steeds geïnteresseerd in geschiedenis. Zo kan ik uren ronddwalen in Kaap Skil bijvoorbeeld om onderwater vondsten te bewonderen. Maar ook het bekijken van schilderijen vind ik geweldig, want die vertellen ons over hoe het vroeger was. Ik hou van de geschiedenis van de grote gebeurtenissen. Hoe zat het in elkaar? Waarom zijn dingen zo gegaan? En wat dacht je van meer persoonlijke geschiedenis, zoals de verhalen van je ouders, opa, oma en ooms en tantes. De geschiedenis van ons land maakt deel uit van wie wij nu zijn en hoe wij nu leven. Maar je persoonlijke geschiedenis is ook heel belangrijk. Geen wonder dat er een hele maand aan de geschiedenis wordt gewijd in oktober, met veel interessante activiteiten om aan deel te nemen. (foto: Maand van de Geschiedenis)

Het thema: Zij/Hij

Ieder jaar wordt er een ander thema gekozen om te belichten tijdens de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Zij/Hij’ waarbij dieper wordt gekeken hoe het verschil tussen mannen en vrouwen nu eigenlijk in de historie is gevormd. Waar komt nu eigenlijk die kloof vandaan? En welke vrouwen staan er altijd op de bres om de vrouw meer rechten te geven? Het thema wordt op diverse wijzen belicht, bijvoorbeeld door exposities, podcasts en diverse columns. Neem vast een voorproefje op dit thema in het Groninger Museum en bekijk Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht. Of ontdek Kleren maken de Vrouw in het Zuiderzeemuseum. De website van de Maand van de Geschiedenis heeft nog meer toffe suggesties voor je. Je vindt ze via MaandvandeGeschiedenis.nl.

Libris Geschiedenis Prijs

De Maand van de Geschiedenis is niet compleet zonder de Libris Geschiedenis Prijs. Dit is een prestigieuze bekroning voor historische boeken die door een groot publiek gelezen worden. De criteria zijn simpel om genomineerd te worden: het onderwerp moet origineel zijn, er moet een oorspronkelijk onderwerp aan ten grondslag liggen, goed onderzocht zijn en natuurlijk prettig lezen. De shortlist van deze boekenprijs is onlangs in de Volkskrant bekend gemaakt. Op 27 oktober wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2019 uitgereikt door juryvoorzitter Sybrand Buma tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT. De shortlist bestaat uit:
Jan Brokken, De rechtvaardigen. Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Atlas Contact)
Roelof van Gelder, Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman, 1744-1797 (Atlas Contact)
Bart Van Loo, De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen (De Bezige Bij)
Annet Mooij, De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares (De Bezige Bij)
Sjeng Scheijen, De avant-gardisten. De Russische Revolutie in de kunst, 1917-1935 (Prometheus)
Kijk op LibrisGeschiedenisPrijs.nl voor meer informatie over deze boeken en natuurlijk over de auteurs.

Geschiedenisfestival

Ook in het kader van de Maand van de Geschiedenis is er op 5 oktober een heus Geschiedenisfestival. Dit festival vindt plaats in Haarlem. Dit is tevens een speciale lustrumeditie, want het festival wordt voor de 5de keer georganiseerd. Tijdens het festival zijn er verschillende sprekers die uiteraard op hun wijze het thema Zij/Hij interpreteren en belichten. Onder meer Maarten van Rossem, Jeroen Dijsselbloem en Els Kloek. Doe een masterclass Kostuumhistorie met Inge Raadgever of bezoek een speciale preview van Willem van Oranje door Theater Nomade. Voor kaarten en het volledige programma kijk je op HistorischNieuwsblad.nl.

Genieten van Geschiedenis

Kortom, er valt genoeg te genieten tijdens de Maand van de Geschiedenis. Neem ook eens een kijkje op de genoemde websites en vraag eens je ouders, grootouders of andere belangrijke mensen in je omgeving de oren van het hoofd over vroeger en de Zij/Hij verhouding. Zo leer je heel veel interessante dingen over jezelf en de veranderingen in de samenleving. De Maand van de Geschiedenis wordt op 29 september afgetrapt tijdens een speciale radio-uitzending van OVT in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.