vrijdag 13 september 2019

Museum MORE presenteert: For Real, Britse Realisten van 1920-1939

De jaren 20 van de vorige eeuw luidde de Roaring Twenties in. In Europa werden de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog opgeruimd. Langzaam krabbelde de wereld weer op. Zo ook in Groot-Brittannië, waar een duidelijke verschuiving in de kunstwereld plaatsvond. Men was het beu om oorlogsschilders te zijn, waarbij zij de ellende van de loopgraven weergaven. Ze wilden terug naar een simpeler tijd. Een tijd waar schoonheid voortkomt uit het dagelijks leven. Met een knipoog naar oude meesters en de oude fresco’s, maar wel met een soms bijna fotografisch realisme, een boeiend spel van licht en schaduwen en een spectaculair oog voor detail. Museum MORE zet de Britse Realisten in de schijnwerpers in de tentoonstelling For Real waarbij realiteit en het hart van de kunstenaar in ieder schilderij verborgen zit. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – Meredith Framptom A Game of Patience)


Dod Procter, Early Morning (detail)

Bekende en onbekende namen

Sommige Britse Realisten zijn beter bekend in Nederland dan anderen. Het bijzondere aan de tentoonstelling For Real is dat deze namen zijn samengebracht in een prachtig overzicht van realistische kunst. Zo zijn bijvoorbeeld Frampton en Stanley Spencer vaak bekender dan Winifred Knights en Dod Procter. Pareltjes van Edward Wadsworth, James Cowie en de zusjes Zinkeisen schitteren in deze unieke overzichtstentoonstelling. Maar ook als je de kunstenaars niet kent, is het een bijzondere tentoonstelling die je gewoon meer vertelt over de kunst in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.

Links: Mary Adshead, Daphne Charlton (detail)
Rechts: Gerald Leslie Brockhurst, By the Hills (detail)

Fresco-achtige schilderijen

De dame op het schilderij van Frampton die een spelletje patience speelt, lijkt haast wel een porseleinen huid te hebben. De details in het schilderij maken het tafereel heel realistisch. Kijk maar eens naar de stof van haar jurk, de kaarten, de appel, de muur en de bloemen op de voorgrond. De stijl is koel en lijkt haast wel op een muurschildering van de oude Italiaanse meesters. Deze stijl vol sprekende kleuren zien we in de tentoonstelling ook bij andere werken terug. Dat komt vooral omdat veel Britse Realisten na de Eerste Wereldoorlog naar een dorpje buiten Rome trokken, waar zij zich lieten inspireren door het landschap, de klederdracht, de mensen en – uiteraard – die oude meesters.

Colin Gill, Allegro

Waanzinnig mooie details

De Britse Realisten waren vooral gespecialiseerd in het terugbrengen van huiselijke taferelen (waarbij vaak de was centraal staat), het schilderen van portretten en voor het perfectioneren van details. Zo valt er naast het onderwerp (het portret) ook veel te zien in de achtergrond. Van het patroon op het aardewerk tot aan boeken op tafel. Zo zorgt ieder schilderij ervoor dat je er langer naar staat te kijken. Helemaal als het om de kleding gaat: de texturen zijn met veel liefde vastgelegd.

Links: Margaret Baker, Any Morning (detail)
Rechts: Meredith Frampton, Sir Charles Grant Robertson (detail)

Gecomponeerde werkelijkheid

Het mooie aan de kunststroming Realisme is dat uiteraard niet alles wat je ziet even echt is. In de tentoonstelling For Real komt dit onder meer naar voren dat de realiteit niet altijd even realistisch is weergegeven in het schilderij. Maar veel wel realistische schilderijen bestaan uit een gecomponeerde werkelijkheid. Dat wil zeggen dat de werkelijkheid in het schilderij in veel gevallen in scène is gezet. Het werk van James Cowie bijvoorbeeld bestaat uit losse tekeningen die later tot een schilderij zijn verwerkt. En wat dacht je van dit atelier, waarvan de atelierhouder zegt dat er nooit een naakte dame voet in heeft gezet…

Links: James Cowie, Intermission (detail)
Rechts: Christopher R.W. Nevinson, A Studio in Montparnasse (detail)

For Real in Museum MORE

For Real is vanaf zondag 15 september tot en met 5 januari 2020 te zien in Museum MORE te Gorssel (Hoofdstraat 28). De tentoonstelling bestaat uit 75 werken van 35 Britse kunstenaars. Geniet van een heel andere kijk op het leven in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw. Het museum is geopend van dinsdag tot zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Voor de tentoonstelling wordt een toeslag van € 3,- gevraagd. Kijk voor tickets, openingstijden en speciale evenementen op MuseumMORE.nl.

James McIntosh Patrick, A City Garden, Dundee (detail)

1 opmerking:

  1. Wow dat ziet er echt prachtig uit! Jammer dat het voor mij te verweg is

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.