donderdag 19 september 2019

Genieten van… Ouwehands Dierenpark

Wie mij een beetje kent, weet hoe dol ik ben op beren. Een park in Nederland waar je veel verschillende beren tegenkomt, is Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Het is dan ook een park waar ik graag een bezoek aan breng. Uiteraard voor de beren, maar ook voor de witte leeuwen, de nevelpanters, de Afrikaanse olifanten en de orang-oetan familie – om maar een paar bewoners van het park te benoemen. Een andere reden waarom ik er graag kom, is het feit dat mijn hondje ook mee mag (net als in DierenPark Amersfoort) naar deze dierentuin. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Ouwehands Dierenpark

In 1919 opende de Rotterdammer C.W. Ouwehand een kippenboerderij op de Grebbeberg. En niet zomaar een kippenboerderij; juist eentje waar de mooiste kippenrassen werden gefokt. Veel boeren kwamen naar de farm om deze kippen te bekijken. Maar ook de andere dieren die er woonden – wat pauwen, fazanten en wasberen – kregen aandacht. Zelfs zoveel aandacht dat meneer Ouwehand met succes zijn kippenboerderij omtoverde tot dierentuin. Ouwehands Dierenpark opende op 18 juni 1932 haar poorten en is – zelfs door de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog – altijd overeind gebleven. Inmiddels is het park uitgegroeid tot een plek waar mensen zich verwonderen over dieren, met grote verblijven en bijzondere thema’s verrast het park het publiek keer op keer.


Prijzen en bereikbaarheid

Ouwehands Dierenpark is gemakkelijk te bereiken met de auto. Het park heeft een eigen parkeerterrein waar je voor € 7,50 per dag parkeert. Abonneehouders betalen hier een gereduceerd tarief voor. Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer te komen. Het treinstation van Rhenen ligt namelijk onderaan de Grebbeberg op 800 meter afstand van het dierenpark. De bus stopt overigens voor de deur. Kinderen tot en met 2 jaar oud mogen gratis het park bezoeken, van 3 tot en met 9 jaar kost een ticket € 20,50 en vanaf 10 jaar betaal je € 22,50 aan de kassa. Online zijn de tickets iets goedkoper. De hond mag ook mee naar Ouwehands Dierenpark. Zijn (of haar) kaartje kost € 5,00.


Genieten van beren, beren en nog meer beren

Zoals gezegd kom ik heel graag in Ouwehands Dierenpark vanwege de beren. En met de komst van de pandaberen is dat er voor mij nog specialer op geworden. Wandel ook een berenrondje en begin in Pandasia – het huis van Wu Wen en Xing Ya de reuzenpanda’s – en ga dan via de rode panda’s naar het Berenbos. Hier wonen verschillende opgevangen en geredde beren samen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Zij delen het verblijf met een koppel wolven. Ook al zo een prachtige diersoort. Via het pad kom je vervolgens uit bij de Maleise beren en het expeditiegebouw waar je meer leert over beren in het wild. Sla je rechtsaf dan sta je neus aan neus met de ijsberen. Een perfect rondje voor mij.


Naast beren zijn er nog veel meer andere diersoorten te bewonderen in het park. Voordat je binnen bent, heb je op het plein al sneeuwuilen en ringstaartmaki’s gezien. En in de volière na de entree wonen diverse hoornraven en neushoornvogels. Dat is altijd een goed begin van een dagje Ouwehands Dierenpark.


In het gebied Umkoshi bijvoorbeeld wonen de witte leeuwen, maar ook vosmangoesten, zebra’s, mandrils, stokstaartjes en wrattenzwijnen. Voordat je dit stukje Afrika bereikt, wandel je eerst langs de tijger en de giraffen. Verderop geniet je weer van de Gorilla Expeditie, een grote berg waar kinderen volop klimmen en klauteren, terwijl de gorilla’s in hun verblijven aan weerszijden toekijken.Het maakt ook eigenlijk niet uit of je eerst naar de kas met tropische vogels, schildpadden, kikkertjes en het verblijf van de orang-oetans gaat of toch meteen de looproute naar Umkoshi neemt: alle paden zijn met elkaar verbonden. Neem ook zeker de tijd om op zoek te gaan naar alle bewoners. Er is zoveel te beleven, daar heb je al snel een dag de tijd voor nodig. Gelukkig zijn er voor de kinderen voldoende speelgelegenheden en is er ook volop aan de innerlijke mens gedacht. Start de dag met koffie, lunch bij het restaurant op het plein of neem plaats in het Aziatisch specialiteiten restaurant van Pandasia. En voordat je naar huis gaat haal je nog even een pizza. Het grote indoorspeelparadijs Ravotapia is voor kinderen zeker een aanrader.Plan je bezoek aan Ouwehands Dierenpark via Ouwehand.nl, want hier vind je meer informatie over openingstijden, het park, de dieren en hoe je tickets aanschaft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.