woensdag 25 september 2019

Genieten van… De Mesdag Collectie

Een van de plekken waar ik graag kom is De Mesdag Collectie in Den Haag. Dit bijzondere museum leerde ik kennen dankzij deze dagje uit website. Wat ik vooral heel fijn vind, is de gemoedelijke, huiselijke sfeer die er hangt. Dat kan ook bijna niet anders, want het is niet alleen een museum, het is ook het woonhuis van Hendrik Willem en Sientje Mesdag. En dat voel je. De kleine kamertjes, het atelier, de schitterende tuin en de kunst die er hangt, vertellen allemaal een bijzonder verhaal. Daarom staat dit museum deze week centraal in Genieten van… (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over De Mesdag Collectie

Hendrik Willem en Sientje Mesdag waren kunstenaars. Hij schilderde graag zeegezichten in Kijkduin en Scheveningen en zij schilderde haar hond, portretten, stillevens van bloemen en meer. Samen woonden zij in Den Haag in een prachtige woning met een eigen atelier. Naast kunstschilders hadden zij ook samen veel oog voor moderne kunst van tijdgenoten. Een verzameling ontstond als privé collectie. Maar in 1887 bouwden de Mesdagjes een museum naast hun huis om al dit moois aan anderen te kunnen tonen. Het woonhuis én het museum vormen nu samen De Mesdag Collectie, waar de vaste verzameling in combinatie met bijzondere wisseltentoonstellingen wordt getoond aan de bezoeker.

Voorstudies Panorama van Mesdag

Prijzen en bereikbaarheid

De Mesdag Collectie ligt aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Het is vooral erg makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Den Haag Centraal neem je bus 24 of 28 en stap je uit bij halte Vredespaleis. Vanaf Holland Spoor neem je tram 1 om bij halte Vredespaleis uit te stappen. Vervolgens is het nog maar een paar honderd meter lopen naar De Mesdag Collectie. Het museum is vervolgens geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 17:00 uur. Jongeren tot en met 18 jaar gaan gratis naar binnen, volwassenen betalen € 9,-. Ook met de Museumkaart is de toegang kosteloos. Er kunnen combitickets gekocht worden voor het museum en het Panorama van Mesdag ietsje verderop.

Stillevens van Sientje

Genieten in het woonhuis van de familie Mesdag

Even bij iemand binnen kijken, hoe leuk is dat? En dat gevoel heb je als je De Mesdag Collectie binnenwandelt. Het is echt huiselijk en je hebt soms het idee dat, wanneer je de trappen bestijgt, je zomaar begroet kan worden door Hendrik Willem of Sientje. Er zou zomaar een hond naar je toe kunnen rennen, met een kwispelende staart en een tong uit zijn mond, omdat hij zo blij is je te zien. Je verwacht gezellige kunstenaars die opgaan in een werk… Je voelt gewoon dat er in dit huis gewoond en geleefd is. En misschien is het daarom juist wel zo een bijzonder museum.

Boven: Schapekop van Matthijs Maris
Links & rechts: overzicht van de bovenverdieping

De Mesdag Collecties kent verschillende pareltjes. Zoals een kleine versie van het Panorama, een schapenkop en diverse schilderijen van honden – iets waar ik altijd van hou. Tussen de meesters van de Haagse School hangen ook werken van verschillende Franse kunstenaars. En natuurlijk hangen er veel werken van Hendrik Willem en Sientje tussen al dit moois. Naast schilderijen verzamelden de Mesdagjes ook heel veel kunstobjecten. Vazen bijvoorbeeld en diverse beelden. Het is bijna teveel om op te noemen.

Links detail van een schilderij van Hendrik Willem Mesdag, rechts detail van een schilderij van Daubigny

Achter het museum ligt overigens nog een prachtig, goed bewaard geheim. Je kan het vanaf de straat namelijk niet zien: de achtertuin. Vanuit het museum heb je op veel plekken een heel mooi uitzicht over de tuin. Het is een aanrader om er ook een wandelingetje te maken en te genieten van het zonnetje. Soms wordt de tuin ook betrokken bij de tentoonstellingen.


In De Mesdag Collectie worden twee keer per jaar bijzondere wisseltentoonstellingen georganiseerd. Op dit moment geniet je er van Jean-François Millet en de Haagse School. Eerder bezocht ik Eten bij de Kunstenaar en Natuur in Beeld (om er maar een paar te noemen). Als het kan wordt de ene keer de vaste collectie verrijkt met moderne kunstwerken, de andere keer zijn de prachtige werken bij elkaar gehangen in de daarvoor bestemde tentoonstellingsruimtes. De ene keer is het kunst van nu en de andere keer van tijdgenoten. En dat maakt het juist extra bijzonder en verrassend. Leuk om te weten: Veel mensen kennen natuurlijk het Panorama van Mesdag. Dit is in beheer van de familie Mesdag en ligt iets verderop van het museum. De Mesdag Collectie is in beheer van het Van Gogh Museum. Samen kunnen deze musea mooie tentoonstellingen organiseren. En dat merk je. Vaak zijn er tentoonstellingen in beide musea die op elkaar aansluiten. Uiteraard bij De Mesdag Collectie altijd met het uitgangspunt van de eigen collectie.

Links een gedekte tafel van Eten bij de Kunstenaar en rechts een overzicht van Urban Larsson

Heb je ook zin om De Mesdag Collectie te bezoeken? Kijk dan ook eens op DeMesdagCollectie.nl. Hier vind je ook informatie over openingstijden, komende tentoonstellingen en meer.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.