maandag 30 september 2019

Writing Berries Maandoverzicht September

Wisselvallig. Dat was het weer vooral in september. Met mijn verjaardag was het mooi weer en we hebben nog wat prachtige zomerse dagen gehad. Maar we eindigen de maand met echt, stormachtig herfstweer vol regen. Ideaal weer om mee in een hoekje van de bank te kruipen met een goed boek bijvoorbeeld. Of met de artikelen van afgelopen maand via een tablet, je mobiel of de laptop. Afgelopen maand was best bijzonder voor mij. Zo verschenen er twee artikelen van mij in het tijdschrift VIND (nummer 35) en kwam Dreefnieuws uit met mijn eerste publicaties. Daarnaast schreef ik voor mijn website allerlei heuglijke geboortenieuwtjes, ging ik op bezoek in De Mesdag Collectie en Museum MORE voor nieuwe tentoonstellingen en stond de tuin van Kasteel Keukenhof in bloei met dahlia’s. Geniet met dit handige overzicht van alle artikelen door op de link in de kopjes te klikken. (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Niet op de ramen tikken in een dierentuin

Het staat bijna in alle dierenparken wel een keertje aangegeven: Niet op het glas tikken. Helaas weerhouden deze woorden veel bezoekers er niet van om toch een op het raam te kloppen. De waarschuwing staat er niet voor niets. Dieren raken er gestrest van als de ganse dag mensen op de ramen staan te kloppen. Tijd om daar eens een artikel over te schrijven.

Kasteel Keukenhof staat in bloei met dahlia’s

Terwijl Keukenhof zich opmaakt voor het komende lenteseizoen, geniet je bij Kasteel Keukenhof van dahlia’s (tot en met eind september) in de tuin. Tijdens de dahliadagen afgelopen augustus genoot je zelfs van een bijzondere praalwagen die eerder in andere kleuren tijdens het Bloemencorso van de Bollenstreek te zien was. (foto: Kasteel Keukenhof)

Genieten van… Dierenrijk

Onder Eindhoven, bij Nuenen (voor de navigatie) ligt in het plaatsje Mierlo een zeer leuke dierentuin genaamd Dierenrijk. Het park brengt mensen dicht bij de dieren, dankzij overzichtelijke verblijven met lage afscheidingen of afscheidingen van glas. Zo genieten ook kinderen volop van al het moois dat de dierenwereld te bieden heeft.

Aankondiging: Maand van de Geschiedenis

In het oktober is het weer zover: dan wordt de Maand van de Geschiedenis gevierd. Dit jaar is het thema Zij/Hij en wordt er extra gekeken naar de rolverdeling tussen mannen en vrouwen in de geschiedenis. Dit wordt door verschillende organisaties (museum, theater et cetera) op diverse manieren belicht. Met verhalen, een festival, tentoonstellingen of speciale rondleidingen. Wil je meer weten over de Maand van de Geschiedenis? Check dan het artikel via het link je het kopje. (foto: Maand van de Geschiedenis)

De Mesdag Collectie presenteert: Jean-François Millet en de Haagse School

Nu te zien in De Mesdag Collectie in Den Haag: Jean-François Millet en de Haagse School. Millet was een Franse boerenzoon en kunstenaar. Het rustieke, ruige boerenleven stond in zijn tekeningen en schilderijen altijd centraal. De kunstenaars van De Haagse School lieten zich door hem inspireren. De combinatie tussen werken van Millet en de werken van de kunstenaars die hem zagen als inspiratiebron, levert een bijzondere tentoonstelling op.

Genieten van… nijntje museum

Met de allerkleinsten naar een museum? Dan ga je naar het nijntje museum in Utrecht. Hier ontdekken kinderen van alles over dieren, het verkeer en wat een museum is, terwijl ze spelen in de wereld van nijntje en haar vriendjes. Het museum biedt speelplezier voor kinderen en is een feest der herkenning voor volwassenen. En het is ook leuk om even doorheen te wandelen als je zonder kinderen bent.

Nubische girafjes geboren in Beekse Bergen

Mag ik even voorstellen: Jacques en Max, de twee pasgeboren Nubische girafjes. Deze maand werden deze grote jongens geboren in Safaripark Beekse Bergen. De giraffenfamilie telt daarom nu 38 leden – dat is de grootste giraffenpopulatie in Europa! De jongens en hun moeders maken het goed en zijn te bewonderen tijdens de wandel-, bus- en autosafari. (foto: Beekse Bergen)

Museum MORE presenteert: For Real, Britse Realisten van 1920-1939

Het museum in Gorssel presenteert een bijzondere tentoonstelling moderne kunst, waarbij de Britse realisten centraal staan. Ontdek de mooiste portretten uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw en geniet van hoe de Britten in die tijd naar andere schilders keken. De kleuren, huiselijke taferelen en spannende lichtweerkaatsingen geven de tentoonstelling een bijzonder karakter.

Hond Gezond: Uit eten met je hond

Ik vind het supergezellig om uit eten te gaan, samen met mijn hondje. Er zijn genoeg restaurants waar je hond ook van harte welkom is (en niet alleen buiten op het terras), je moet ze soms alleen even weten te vinden. In de Hond Gezond van deze maand geef ik wat tips om het uit eten gaan nog gezelliger te maken.

Geboortenieuws uit GaiaZOO: rode brulaap geboren

Voor het eerst in GaiaZOO werd deze maand een rode brulaap geboren! Bijzonder voor het park, maar zeker ook voor de moeder, want het is voor haar ook de eerste keer. De kleine houdt zijn moeder de komende weken nog stevig vast. Maar ze zijn wel beide te zien voor publiek – en voor de doodshoofdaapjes waarmee ze een verblijf delen. (foto: GaiaZOO)

Genieten van…Ouwehands Dierenpark

Ik hou van beren en in Ouwehands Dierenpark te Rhenen wonen veel beren. En ook nog eens verschillende soorten beren. Pandaberen, ijsberen, bruine beren, kraagberen en Maleise beren bijvoorbeeld. Het is een park waar ik zeer geniet van al die beren, maar ook van alle andere bewoners. Je leest er meer over in deze Genieten van… aflevering.

21 september: World Cleanup Day

Wist je dat het op 21 september World Cleanup Day is? Het is een dag waarop we met zijn allen de handen uit de mouwen steken om troep op te rapen van het strand, in het park, bij je in de speeltuin, het plantsoen en voor de deur. Als we dit vaker zouden doen, dan zou er minder zwerfvuil terecht komen in het water.

Goed Doel: Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds is een fonds dat ik een warm hart toedraag. Ze doen immers heel veel voor ouderen om ze uit hun sociale isolement te halen. Zo organiseert het fonds verschillende dagjes uit, kan je mee naar een thuiswedstrijd van FC Utrecht en boek je via dit doel een leuke vakantie. En met de Goedgemutste Breicampagne van Innocent voor het Nationaal Ouderenfonds voor de deur, staat dit doel deze maand extra in de schijnwerpers.

Cheeta’s geboren in Beekse Bergen

Aw wat zijn ze toch schattig als ze zo klein zijn! De tweeling cheeta’s die afgelopen maand geboren zijn, zijn nog niet te zien voor het publiek, maar ze doen het goed. Met de komst van deze twee kleintjes is de groep in Beekse Bergen uitgegroeid tot een familie van 17. (foto: Safaripark Beekse Bergen)

Genieten van… De Mesdag Collectie

Aan de Laan van Meerdervoort ligt een bijzonder museum. Het is het voormalig woonhuis mét eigen museum van Hendrik Willem en Sientje Mesdag. De collectie die er wordt tentoongesteld is een groot deel van de verzameling van het echtpaar. In het voormalig woonhuis worden ook geregeld wisseltentoonstellingen gehouden. Een museum om op en top van te genieten.

Museum Speelklok presenteert: Powervrouwen die orgels douwen

Oktober is het de Maand van de Geschiedenis met deze keer als thema de ZIJ/HIJ rolverdeling door de eeuwen heen. Ieder deelnemend museum pakt dit thema op haar of zijn manier natuurlijk op. Bij Museum Speelklok in Utrecht staan tijdens speciale rondleidingen de vrouwen centraal die ook automatische muziekinstrumenten bouwden, verzamelden en dus douwden door de straten. (foto: Museum Speelklok)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.