maandag 10 juni 2019

Waterballonnen en het milieu

O wat is het toch leuk om op snikhete dagen een watergevecht te houden! Vul die supersoakers, kruisboogwaterpistolen en mini-waterpistooltjes maar en zorg dat je ook een beetje nat wordt om zo de hitte te weerstaan. Een andere goede manier om af te koelen, is een waterballonnengevecht. Vullen met water en gooien maar! Hoewel dat heel leuk is, zijn waterballonnen niet zo goed voor het milieu. En het is best een heel karwei om na afloop al die tuutjes en velletjes van de kleurrijke ballonnetjes weer op te ruimen… pff, daar krijg je het toch weer warm van… (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ballonnen: slecht voor het milieu

De Vogelbescherming is heel blij dat steeds meer gemeentes het oplaten van ballonnen verbiedt. De touwtjes en het rubber van de ballon blijven namelijk vaker in de natuur achter dan dat ze gevonden worden. Vogels raken verstrikt in de touwtjes en zeedieren eten de ballonnen vaak op. Met alle gevolgen van dien… Waterballonnen bevatten dan geen touwtjes, maar de stukjes kleurrijke rubber die overblijven na een waterballonnengevecht blijven nog jaren zweven in de natuur. En worden soms opgegeten door vogels en andere dieren. Dat is een pretdrukkende gedachte…. Daarom is het juist zo belangrijk om alles op te ruimen. Dit is een heel karwei, maar wel belangrijk voor het milieu.

Zoek een alternatief

Omdat het leuk en spannend is om waterballonnen naar elkaar te gooien, is er ook nog wel een alternatief als je na afloop niet alle troepjes op wil ruimen: met sponzen gooien. Sponzen nemen echter wel veel ruimte in en kunnen een beetje hard aankomen – vooral als ze erg groot zijn. Na het gooien is het dan wel weer heel belangrijk dat je alle sponzen opruimt, zodat de vogels er niet van gaan knabbelen. Maar wat kan je dan wel doen…

Waterballonnen van wol

Het antwoord vond ik op Pinterest: gehaakte waterballonnen! Vooral synthetische wolsoorten nemen heel veel water op – net als een spons. En als je een beetje handig bent, zijn ze zeer gemakkelijk te maken. Bij veel Pinterest-plaatjes vind je een website waar het patroon beschreven staat. Ik moet nog even op zoek naar de juiste wol en dan klim ik ook zeker in mijn haaknaald!

In het water en gooien maar

Het leuke aan deze gehaakte waterballonnen is dat ze net als een spons dus vocht opnemen. Haak er een heleboel en gooi ze in een bak met water (zoals de gootsteen, een klein zwembadje, de badkuip of een teil) en zorg dat ze het water goed opnemen. Vervolgens kan de pret beginnen! De gehaakte waterballonnen gaan een tijdje mee voor ze helemaal ‘leeg’ zijn. Ben je klaar? Zoek ze dan bij elkaar en leg ze in de zon te drogen of doe ze in de droger van de wasmachine. Als ze helemaal droog zijn, zijn ze gemakkelijk op te bergen. Dat is extra veel pret en geen belasting voor het milieu!

Heel veel waterplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.