maandag 17 juni 2019

Hond Gezond: Reverse Sneezing

Soms als mijn hond heel enthousiast is, dan maakt hij ineens een heel gek snurkend geluid. Hij staat helemaal strak en lijkt geen adem meer te krijgen. Dat ziet er niet zo fijn uit en meestal aai ik hem snel over zijn nek totdat het stopt. Dit fenomeen – zo legde mijn dierenarts uit – heet reverse sneezing (omgekeerd niezen). En hoewel het er eng uit kan zien, is het gelukkig heel onschuldig. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Reverse sneezing: geforceerde inademing

Reverse sneezing ziet er best eng uit. Je hond staat ineens wijdbeens en vaak met de ellebogen naar buiten gericht. Zijn hoofd en nek houdt hij helemaal gestrekt. Vervolgens ademt je hond heel geforceerd in door de neus. Deze inademing gebeurd met veel zuigkracht en druk op de holtes, waardoor dus dat typische snurkende geluid ontstaat. Doordat je hond dit ineens vanuit het niets schijnt te doen, lijkt het gevaarlijk maar dat is het niet.

Omgekeerd niezen om irritatie te verwijderen

Tussen het zachte verhemelte en de neusholte ligt een gebied dat de naspoharynx heet. Wanneer er iets irriteert in dat gebied, dan wil je hond zo snel mogelijk van die kriebel af. En dat doet hij door middel van reverse sneezing. Net als hoesten of gewoon niezen is het een manier om een irriterend stofje uit de neusholte te verwijderen. Een reverse sneezing aanval duurt daarom nooit zo lang (hooguit één tot twee minuten). Maar omdat het er niet zo fijn uit ziet, wil je natuurlijk je hond zo snel mogelijk helpen.

Handige trucjes

Je hoeft je hond niet te helpen, maar het mag natuurlijk wel. Je kan het reverse sneezing laten stoppen door even kort van een afstandje in de neus van je hond te blazen. Dit gekke gevoel stopt de aanval. Je kan ook je hand eventjes over de neus van je hond leggen. Hierdoor onderbreek je het gesnuif. Maar je kan ook over de keel van je hond wrijven, totdat hij slikt. Door te slikken verdwijnt de irritatie en haalt je hond weer snel normaal adem. Volgens mijn dierenarts kan reverse sneezing overigens echt geen kwaad – al ziet het er naar uit – dus je kan je hond ook even zijn gang laten gaan.

Maar…

Als de aanvallen vaak voorkomen (hou in dit geval een reverse sneezing dagboekje bij), onophoudelijk doorgaan of steeds vaker voorkomen, dan is het verstandig om toch even met je hond naar de dierenarts te gaan. Er kan dan namelijk iets anders aan de hand zijn. Zo kan je hond een allergie, ontsteking, neusmijtinfectie of een vreemd voorwerp in de neus (grasaar) hebben. Ook een anatomische afwijking en een tumor kunnen onophoudelijk of frequent reverse sneezen veroorzaken. Ga daarom bij twijfel gewoon naar je dierenarts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.