maandag 3 juni 2019

Lange autoritten zijn leuk

Een lange autorit (of treinreis) hoort soms bij een dagje uit, weekendje weg of vakantie. Niet iedereen zit te springen als het om een lange autorit gaat. Want wat moet je toch doen tijdens zo een rit! Vooral kinderen kunnen lange ritten stil zitten als vervelend ervaren, vooral als je even de mobieltjes en iPads aan de kant wil laten liggen. Met deze tips vliegt de tijd zeker om en ben je zo op de plaats van bestemming! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Het hoort erbij

Als je ergens heen wilt, dan hoort de reis er bij. Je bent nu eenmaal niet zomaar in de dierentuin of bij het pretpark. Helemaal niet, wanneer deze aan de andere kant van Nederland voor je ligt (of zelfs over de grens). Praat er daarom over met je kinderen dat de reis hoort bij het dagje uit of de vakantie. Want als je eenmaal zit, dan mag de pret best beginnen.

Praat met elkaar

Hebben je kinderen verwachtingen van het dagje uit? Praat daar dan eens over. De eerste keer naar de Efteling kan namelijk best spannend zijn. Maar er zijn nog genoeg andere dingen om eens lekker over te kletsen. De koetjes in de wei bijvoorbeeld, het ecoduct waar je onder door komt, school en nog veel meer.

Doe een spelletje

Een ouderwets kentekenspelletje is altijd leuk. Vooral met kleine kinderen. Of tel zoveel mogelijk rode auto’s onderweg. Het gaat erom dat jullie samen bezig zijn. ‘Ik zie, ik zie’ is ook een geschikt spelletje voor onderweg. Op heel lange ritten, als niemand last krijgt van wagenziekte, is het ook fijn om een boekje te lezen of een puzzel te doen. Vakantieboeken met strips, verhalen en puzzels zijn hier zeer geschikt voor.

Luister muziek of naar een voorleesboek

Muziek luisteren is altijd gezellig. Zet de radio aan en zoek een station met liedjes waar iedereen van houdt. Of neem een paar cd’s mee met voor ieder wat wils erop. Dat is heel gezellig. Heb je geen zin in muziek? Wat dacht je dan van een luisterboek. Er zijn luisterboeken waar je met zijn allen van geniet. Maar je kan natuurlijk ook een mobieltje met koptelefoon geven.

Staar lekker uit het raam

Heeft even niemand zin om meteen wat gezelligs te doen? Dat kan. Soms ga je al vroeg op pad. Neem dan een broodje mee en doe het ontbijt in de auto. Staar daarna gewoon even lekker uit het raam. Dat mag natuurlijk ook, want dat kan ook heel fijn zijn.

Neem voldoende pauze

Wanneer de autorit langer is dan een uur, neem dan even pauze tussendoor om de benen te strekken. Bij een zeer lange rit, bijvoorbeeld op autovakantie naar het buitenland, is het verstandig om rond de twee uur even een pauze te nemen. Door even te kunnen rennen en lopen, is het gemakkelijker om daarna weer een paar uurtjes te zitten.

Slapen op de terugweg

Na een lange dag buitenspelen tussen de dieren of attracties is het heel normaal dat iedereen een beetje moe is geworden. Begin eerst eens te kletsen over de dag. Wat vond je kind het leukste? En waarom vond hij dat? Moeten jullie nog eens teruggaan misschien? En als je ziet dat de oogjes dichtvallen, laat ze dan lekker slapen. Zo vliegt die lange autorit ook snel om.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.