woensdag 19 juni 2019

Genieten van… De Orchideeën Hoeve

Ik ben gek op bloemen, daarom ga ik graag naar Keukenhof. Maar er is nog een andere plek waar ik heel graag van bloemen ga genieten, namelijk de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. De leden van de ANWB roepen het al jaren uit tot het Leukste Uitje van Flevoland en stiekem ben ik het daar wel mee eens. Want het is een heerlijke plek om te genieten van bloemen, maar ook van vlinders en andere dieren. Kinderen vinden er een avontuurlijke speelplek, stelletjes worden opnieuw verliefd in de romantische Zwevende bloementuin en er valt veel te fotograferen. Daarom deze keer in Genieten van… staat De Orchideeën Hoeve centraal. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over De Orchideeën Hoeve

Wist je dat de basis voor de huidige Orchideeën Hoeve al werd gelegd in 1919? Jawel, dat is 100 jaar geleden. Overgrootvader Maarssen startte met het telen van bloemen op een akker. In 1930 werd het eerste kasje gebouwd en groeide de teler – ondanks zware jaren tijdens de Tweede Wereldoorlog – langzaam uit tot een begrip in het land van de bloementeelt. Toen Tomas Maarssen sr (de vader van de huidige eigenaars) het bedrijf overnam, maakte hij een gewaagde overstap van de bloemen die zijn ouders teelde naar de orchideeënkwekerij. Hij nam zijn gezin mee naar de Noordoostpolder en daar ontstond de basis voor de huidige Orchideeën Hoeve. Een waar familiebedrijf wat nu naast de focus op het kweken van de mooiste orchideeën, ook bezoekers vermaakt met dieren en showtuinen. De Orchideeën Hoeve biedt jong en oud een overdekt dagje uit.


Prijzen en bereikbaarheid

De Orchideeën Hoeve ligt aan de Oosterringweg 34 in Luttelgeest en is zeer goed bereikbaar met de auto. Parkeren is geheel gratis op het eigen terrein van de hoeve. Ook stopt er een bus vlakbij het terrein, dus als je met het openbaar vervoer naar de Hoeve wilt afreizen is dat zeker mogelijk. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee naar binnen, een ticket voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar kost € 8,50, volwassenen betalen € 14,50 en 65+-ers € 13,50, volgens de prijzen van 2019. Koop je de tickets online, dan ben je per ticket nog eens 50 cent goedkoper uit. En: de hond mag mee! Laat je hond wel eventjes goed uit en ruim eventueel achter je hond op in de Hoeve.


Genieten van bijzondere bloemen en dieren

De Orchideeën Hoeve is meer dan een kwekerij, het is een waar Junglepark met prachtig ingerichte tuinen. Buiten heb je eerst door de polder van Nederland gereden, met veel weilanden en water om je heen. Maar als je dan binnenkomt, dan sta je meteen in een heel andere wereld. Ik hou daar van. Iedere tuin voert je mee naar een andere tropische bestemming. De ene keer vol prachtige orchideeën en andere tropische bloemen, dan sta je ineens oog in oog met kleine aapjes. De ene tuin bevat een waterval, in de andere fladderen vlinders lustig om je heen. De afwisseling maakt het extra leuk en bijzonder.


In De Hoeve wonen verschillende dieren. Zo zijn er verschillende vissen en schildpadjes te vinden, maar ook regenbooglori’s die je mag voeren in de Lori Tuin, de vele vlinders van de Vlinder Vallei en heeft de Hoeve verschillende kleine jungledieren in huis. Maar in het Makirijk wonen er ook ringstaartmaki’s, eenden, alpaca’s en flamingo’s en in het Amazone Regenwoud vind je witoorpenseelaapjes en roodbuiktamarins. Veel dieren zijn afkomstig uit de opvang van Stichting AAP. Hier hebben zij een goed nieuw huis gevonden.Als je de route bewandeld kom je vanzelf in alle tuinen die De Orchideeën Hoeve te bieden heeft. Maar je komt ook in de kweekkassen. Dat is schitterend om te zien. Zelf vind ik het Citruslaantje ook altijd heel leuk. Dit is een speciaal paadje waar citrusboompjes naast staan. Tijdens het rondkijken leer je ook van alles over de planten en dieren om je heen. Via speelse bordjes wordt namelijk allerlei informatie verschaft aan de bezoeker. Een van mijn favoriete plekken in de Hoeve is de Zwevende Bloementuin (naast uiteraard de Vlinder Vallei en Makirijk), omdat het zo sprookjesachtig eruit ziet. Er zijn fonteintjes, vijvertjes en er staan overal zitjes. Er is een piano aanwezig waar je op mag spelen. En boven je hoofd hangen allemaal hangplanten. Maar omdat je de potten bijna niet ziet, lijkt het net of de bloemen dus boven je hoofd zweven… Ik hou er van.


Wil je meer weten over de Orchideeën Hoeve of entreetickets aanschaffen? Kijk dan op Orchideeenhoeve.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.