vrijdag 22 februari 2019

Museum MORE: grootste museum voor modern realisme

De Vakantiebeurs is een prima plek om inspiratie op te doen voor je volgende vakantie. Maar het is ook een heel goede plek om op zoek te gaan naar bijzondere dagjes uit. Zo kwam ik de afgelopen keer op de Vakantiebeurs in gesprek met Museum MORE uit Gorssel (tussen Deventer en Zutphen). Museum MORE is het grootste museum voor modern realisme in Nederland. Zij huisvesten meer dan 200 werken van Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar. Dit doen zij niet alleen in Gorssel, maar ook in Ruurlo. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Kunstcollectie van het echtpaar Melchers

Museum MORE is een initiatief van het kunstverzamelaars echtpaar Hans en Monique Melchers. Ze zijn vooral dol op modern realisme van Nederlandse kunstenaars. De collectie van Hans en Monique vormen het kloppende hart van het museum. Je ziet er topstukken van onder meer Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop. Daarom heen worden er verschillende tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd in het museum. Zo bewonder je er tot en met 12 mei de werken van de De Broers Barraud – 4 Zwitserse Realisten en tot en met 19 mei van de werken gemaakt voor het goedbekeken AVROTROS programma Het Geheim van de Meester.

Moderne kunst in een modern museum

Het museum zelf is eigenlijk ook een kunstwerk. Het gebouw is ontworpen door de architect Hans van Heeswijk en is heerlijk ruim, groots, vriendelijk en modern. Hans van Heeswijk heeft ook het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum in Amsterdam op zijn naam staan. Ook was hij verantwoordelijk voor de verbouwingen van het Mauritshuis in Den Haag en De Hermitage in Amsterdam. Hij weet dus als geen ander wat een museumgebouw nodig heeft om de kunstwerken nog beter tot hun recht te laten komen. Iets wat je zeker ziet in het gebouw in Gorssel.

Moderne kunst in een 14de eeuws kasteel

Het klinkt als een enorm contrast: modern realisme dat te zien is in een Middeleeuws kasteel. Toch hebben Hans en Monique gekozen voor deze monumentale locatie om het werk van Carel Willink tentoon te stellen. Omdat het werk van een groot kunstenaar ook een grootse plek verdient. Naast het werk van Carel Willink zijn er ook creaties van modeontwerpster Fong-Leng te bewonderen. Het bijzondere aan dit kasteel, de kunstwerken en de omliggende natuur is dat het zo gemakkelijk met elkaar samengaat. Zelfs de moderne glazen brug (ontwerp door Hans van Heeswijk) die naar het kasteel leidt, past perfect bij de setting.

Maak er een dagje van

Wist je dat je een combi-ticket kan kopen voor een bezoek aan zowel Museum MORE in Gorssel als in Kasteel Ruurlo? En je hoeft niet eens beide musea op dezelfde dag te bezoeken. Het combi-ticket is namelijk drie dagen geldig. Ga bijvoorbeeld eens op stedentrip naar Deventer of Zutphen, bezoek Doolhof Ruurlo – een heuse heggendoolhof – vlakbij het Kasteel, bekijk de Hanzesteden en dompel je onder in de bijzondere moderne realistische kunst die de musea te bieden hebben.

Handige informatie

Voor openingstijden, tickets, route en andere informatie ga je naar MuseumMORE.nl. Meer lezen over de omgeving? Klik dan op een van de afbeeldingen hieronder:

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.