vrijdag 8 februari 2019

Rembrandthuis: op visite bij de meester

Het is altijd leuk om bij iemand thuis rond te gluren. Dat ene prentje aan de muur in de hal, een krakkemikkig vaasje op de schouw, een knuffeltje in de vensterbank; het zegt zo veel meer over degene die er woont dan wat je te weten komt in een goed gesprek. Vandaag mocht ik rondsnuffelen in het huis van Rembrandt aan de Jodenbreestraat in Amsterdam. Een pittoresk museum vol persoonlijke toetsen waardoor je nog meer inzicht krijgt in het leven en het karakter van deze Hollandse meester.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Alles in het klein

Het statige woonhuis met zijn groene luikjes staat tussen Rembrandt’s Corner en de museumentree in. Zo aan de buitenkant is het een mooi huis. Het is een huis waar je even voor blijft staan om de gevel te bekijken. Maar ga ook zeker naar binnen, want dan voel je de Gouden Eeuw herleven. Via de museumentree word je eerst naar beneden geleidt, daar begint namelijk je ontdekkingsreis door het huis van Rembrandt. Stap de woning binnen en ontdek eerst het schaalmodel van de statige woning. Dit ‘poppenhuis’ staat vol met miniatuurmeubeltjes (waaronder natuurlijk een schildersezel) en mini Rembrandts. Zo hangt er een miniversie van De Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp boven de bedstee. In deze hal is ook een projectie presentatie die in het kort het leven van Rembrandt aanstipt.

Welkom in het woonhuis

Na dit voorportaaltje stap je dan het woonhuis binnen. Snuffel lekker rond in de keuken, bezichtig de statige hal en de voorkamer vol kunstwerken. Beklim de smalle, sfeervol verlichtte wenteltrappen naar boven en ontdek de slaapvertrekken, het atelier van Rembrandt en zijn kleine kantoortje. Geniet van het uitzicht op Amsterdam en het water en droom weg terug in de tijd… Zeer bijzonder vond ik de zaal met etsen van Rembrandt zelf. In een pittoresk verlichtte kamer liggen deze kleine wondertjes op je te wachten. Ook de kamer vol curiosa met harnassen, bustes van Romeinse keizers, een kabinet vol oude munten, boeken vol etsen en prenten, opgezette dieren, bijzondere schelpen en koralen is heel bijzonder. Je weet zeker dat het is meegebracht door leden van de VOC. Nu zouden veel van deze objecten verboden zijn om in te voeren. De verzameling curiosa diende onder andere als studiemateriaal waarmee Rembrandt de wereld ontdekte. Helemaal bovenin bevindt zich het Cleyne atelier (Kleine atelier), waar de leerlingen van Rembrandt werkten. De zolder is opgedeeld in kleinere ruimtes, zodat de jonge schilders in alle rust konden werken. De inrichting van het huis – zo staat er op verschillende bordjes te lezen – is volgens tekeningen van Rembrandt gedaan.


Kunst in huis

Naast de kamer met de etsen kom je door het hele huis heen natuurlijk de mooiste schilderijen en andere werken tegen. Uiteraard hangen er schilderijen van de hand van de grootmeester zelf. Maar er is ook kunst te bewonderen van tijdgenoten, vrienden en kunstenaars die Rembrandt zelf bewonderde. Hij verzamelde en handelde in kunst. Er is zelfs een aparte kamer waar de onderhandelingen plaats vonden. Met de audiotour leer je meer over de schilderijen die er hangen. Sommige kunstwerken worden in de tentoonstelling wel uitgelicht met een tekstje op de muur of een apart bordje.


Rembrandt’s Social Network

Vanuit het Cleyne atelier verlaat je het woonhuis weer en betreedt je als het ware het museumgebouw weer. De twee zalen (op verschillende verdiepingen) vertellen iedere keer weer een ander verhaal over Rembrandt of gerelateerd aan Rembrandt. Tot en met 19 mei 2019 geniet je van de bijzondere tentoonstelling Rembrandt’s Social Network. Iedereen heeft een sociaal netwerk om zich heen bestaande uit familie, vrienden en collega’s. Rembrandt had ook een sterk netwerk met mensen die hielpen op financieel gebied, maar ook op andere vlakken, zoals opdrachten verwerven. De mensen die het meest belangrijk waren voor Rembrandt staan in deze tentoonstelling centraal. De informele tentoonstelling biedt unieke prenten en schilderijen met een meer losse, humoristische en intieme toets. Ik vond vooral de portretten van Rembrandt die door zijn vrienden zijn gemaakt erg leuk om te zien. Want zo zie je een groots kunstenaar in eens door de ogen van een ander. Zoals dit portret gemaakt door jeugdvriend Jan Lievens. Daarnaast zie je Saskia, de vrouw van Rembrandt. Het schilderij in deze tentoonstelling is een atelierstuk, nagemaakt van het origineel door een van zijn leerlingen.


Begin het Rembrandtjaar in het Rembrandthuis

Museum Het Rembrandthuis is een echte aanrader als je je wilt onderdompelen in de wereld van Rembrandt en zijn familie. Daar waar het huis je al vele geheimen van deze kunstenaar laat ontdekken, biedt de tentoonstelling Rembrandt’s Social Network daar nog meer verdieping in. Dichterbij deze kunstenaar kom je eigenlijk niet. En daarom is een bezoek aan het Rembrandthuis een goed begin van het Rembrandtjaar. Voor bezoekersinformatie, openingstijden en tickets ga je naar Rembrandthuis.nl.

2 opmerkingen:

  1. Je maakt me echt super enthousiast voor het Rembrandt huis. Kan niet wachten om er heen te gaan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet zeker dat je het net zo leuk gaat vinden als dat ik het vond!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.