vrijdag 6 juli 2018

Stedentrip in Nederland: Negen Hanzesteden

In voorgaande Stedentrips in Nederland is Deventer al voorbij als Hanzestad. Deventer is een van de negen Hanzesteden en stuk voor stuk zijn ze prachtig om te bezoeken tijdens een stedentrip. Maak er een Hanzesteden ronde van per fiets of met de auto. Of met de boot, want de Hanzesteden worden omringd door water. Omdat alle negen steden wel eens in de spotlight mogen staan, lees je vandaag meer over de negen Hanzesteden. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Handelssamenwerking aan de IJssel

Om je geheugen nog even op te frissen: wat zijn de Hanzesteden ook al weer? De Hanzesteden behoorden tot het Hanzeverbond van diverse steden in Nederland, Duitsland, Rusland, Portugal, Frankrijk en elders in Europa. Een Hanzeverbond werd gesloten tussen handelssteden. Het betekende eigenlijk dat de steden met elkaar afspraken met elkaar handel te drijven. Deze handelsunie van de Middeleeuwen verenigde een groot deel van Europa. In Nederland sloten negen steden aan de IJssel en de Zuiderzee zich aan bij het Hanzeverbond. Dankzij de verbinding via de rivier naar de Zuiderzee kon men de producten uit het buitenland naar de rest van Nederland brengen. De rijke historie van deze steden is tot op de dag van vandaag terug te vinden.

Deventer

Bekend van de Deventer Koek is deze oudste stad van Nederland zeker. Maar het is ook zeker een pittoreske Hanzestad. De stad ligt aan de IJssel. Stap in een bootje en geniet van Deventer vanaf het water. Beklim kerktorens, strijk neer op een terrasje en bezoek een museum of twee. Het is er heerlijk.

Doesburg

Het lijkt wel een beetje of in Doesburg de tijd is stil blijven staan. Althans qua sfeer, want uiteraard zijn er moderne winkels te vinden. Het stratenpatroon is in deze door water omringde stad door de eeuwen heen niet veranderd. Doesburg is vooral bekend van de mosterd. Het wordt overal in de stad geserveerd, onder meer als mosterdsoep.

Elburg

Elburg is bijzonder, omdat het een vierkante vissersstad is. Eenmaal binnen de stadspoorten lijkt het ook alsof je terug in de tijd bent gegaan. Het is er werkelijk prachtig met veel Middeleeuwse gebouwen. De stad handelde altijd al in vis en nu nog kun je er heerlijke verse vis eten in restaurants, cafés en bij viswinkels. Aan de haven ligt het Bottermuseum de Hellege, een mooi museum die de visserijgeschiedenis uitlicht.

Harderwijk

Bekend van het Dolfinarium, maar ook van zijn culinaire hoogstandjes. Harderwijk heeft een eigen strand waar je vroeger aan de Zuiderzee kon zitten. De oude binnenstad bereik je door onder de stadspoort door te lopen. De havens liggen nu vol met plezierbootjes, maar vroeger werd hier volop vis gevangen. Vooral het Palingroken werd er tot kunst verheven. Overigens zijn er nu nog steeds ambachtelijke palingrokerijen in de stad.

Hasselt

Hasselt heeft karakter, het is sfeervol en een beetje robuust. Gelegen aan het Zwarte Water was het goed handelen in deze stad. Wist je dat Hasselt vooral een bedevaartsoord is voor pelgrims? Heel veel bedevaartroutes lopen namelijk door deze Middeleeuwse stad. De paden uit Groningen en Friesland komen hier samen en gaan verder als de internationale route naar Santiago de Compostella in Spanje. Kom je niet op pelgrimstocht dan kom je naar Hasselt voor de pittoreske grachtengordel.

Hattem

Klein maar superfijn, dat is Hattem. De mooie kerk steekt boven de huizen uit. Schilders kwamen en komen hier naar toe voor het vrije uitzicht over de IJssel. Vooral de wolkenpartijen inspireren vele kunstenaars. Hattem brengt rust in het drukke leven en is supergezellig. De oude koopmanshuizen laten zien hoe rijk Hattem was in de Middeleeuwen. De stad staat vooral bekend om zijn chocoladefestival en bijzondere chocolatier A3.

Kampen

Kampen is een echte bruisende Hanzestad. Gelegen aan de IJssel is het nog altijd een en al bedrijvigheid in de havens. Er worden nog regelmatig vaartochten op oude schepen georganiseerd. Kampen was zeer rijk in de Middeleeuwen, omdat het zowel aan de Zuiderzee als aan de IJssel lag. Tijdens een stadswandeling of rondvaart leer je echt alles over deze bijzondere stad. Want de Middeleeuwse skyline van historische panden is echt adembenemend.

Zutphen

In Zutphen wordt nog steeds bier gebrouwen volgens Middeleeuws recept. Tijdens de Hanzetijd stond Zutphen bekend om zijn vele brouwerijen, nu is er nog maar eentje en die is te bezoeken. Zutphen heeft een eigenzinnig karakter. De sfeer wordt bepaald door de Middeleeuwse straatjes, torens, steegjes en poortjes, maar ook door de moderne winkels, gezellige horeca en terrassen. Zutphen kent veel ouderwetse snoepjes, in Het Snoepje, een museumwinkel, kun je maar liefst driehonderd soorten ouderwets snoepgoed vinden.

Zwolle

Tot slot gaan we nog even langs Zwolle. Deze Hanzestad is een combinatie van hip en historie. Trendy winkeltjes, nieuwbouw en restaurants worden door het historische kloppende hart extra gezellig. Zwolle is een culturele hotspot met mooie musea. Vooral Museum de Fundatie met zijn Ufo op het dak is een plek die je bezocht moet hebben. Maak eens een stadswandeling of stap op een bootje en geniet van Zwolle op een heel andere manier.

Ga naar de Hanzesteden

Heb je zin om de Hanzesteden te bezoeken? Kijk dan ook zeker op VisitHanzesteden.nl voor meer informatie over de steden en alle evenementen en activiteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.