woensdag 27 februari 2019

Hockney & Van Gogh: bonte ode aan de natuur

The Joy of Nature, zo luidt de ondertitel van de tentoonstelling Hockney – Van Gogh die vanaf 1 maart in de tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh Museum te zien is. Hierin staat het geweldige werk van David Hockney centraal die zich – zo zegt hij zelf – voor zijn werk heeft laten inspireren door niemand minder dan Vincent van Gogh. Dit zie je ook zeker terug in zijn werken. Maar de kunstwerken van David Hockney laten nog veel meer zien. De werken van Hockney vormen een ode aan de schoonheid van de natuur. Gezien door de ogen van een modern, zeer veelzijdig kunstenaar. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – campagnebeeld met detail The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire, 2011)

De natuur verveelt nooit – David Hockney

Toen Vincent van Gogh het drukke Parijs achter zich liet en naar het weidse Zuid-Frankrijk ging. Het was voor hem letterlijk een verademing om te kunnen genieten van de natuur. Om te zien hoe de seizoenen wisselden, maar vooral wat voor een effect dat had op de natuur. Hockney verruilde Amerika voor Yorkshire in Engeland en ervaarde dezelfde betovering van de natuur om hem heen. En dat vertaalde hij in verschillende prachtige werken waarin oog voor details echt naar voren komt.


Bijzondere werken van een bijzonder man

David Hockney is een zeer bijzondere kunstenaar. Hij zoekt in zijn werk naar eenvoud, speelt met bijzondere perspectieven en experimenteert met diverse materialen. Zo zijn er werken met olieverf, werken die hij met de iPad heeft gecreëerd, pentekeningen en zelfs video installaties. Ieder werk gaat over de natuur, want, zo zegt David zelf, de natuur verveelt nooit.


Inspiratie en de band met Van Gogh

Als jonge man ontdekte David de werken van Vincent tijdens een tentoonstelling en hij raakte direct geïnspireerd. Om de connectie tussen de inspiratie en de werken van Hockney te zien, zijn enkele werken samengebracht op een unieke manier. Zo zijn de werken van Van Gogh te zien op speciale zuilen en heb je alle ruimte om naar de werken van Hockney te kijken. Zo komen de kunstwerken op een prachtige wijze samen.


Genieten van een geweldige tentoonstelling

Wandel de tentoonstellingsvleugel in en geniet van het portret van David Hockney door Rieneke Dijkstra. Vervolgens geniet je van een door het museum gemaakte minidocumentaire waarin David zelf vertelt over zijn ban met de natuur en Vincent van Gogh. Wandel de hoek om en laat je betoveren door de overweldigende, kleurrijke, prachtige werken waarin de vier seizoenen als thema steeds voorbijkomen. Ga even zitten en laat de gigantisch grote schilderijen op je inwerken… de kleuren, de grootte, de wisseling van de seizoenen… Kijk en vergelijk met de werken van Vincent op de pilaren. Verlies jezelf vervolgens in de video installaties met zeer mooie registratie van de seizoenen. Ga vervolgens naar boven en geniet van de aquarellen, schetsen, fotocompilaties en iPad tekeningen die daar op je wachten. Neem de details in je op en ga daarna naar buiten en kijk met nieuwe ogen naar de natuur. Ervaar de seizoenen net als David en Vincent. Zie de grassprieten tussen de tegels en de kartelrandjes van een distelblaadje. Het is iets waar je uren naar kan kijken, want de natuur verveelt nooit.


Geniet vanaf vrijdag

Hockney – Van Gogh, The Joy of Nature is te zien vanaf 1 maart tot en met 26 mei 2019 in het Van Gogh Museum te Amsterdam. Voor het bezoeken van de tentoonstelling is geen toeslag vereist. Voor tickets, openingstijden en meer informatie ga je naar VanGoghMuseum.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.