donderdag 7 februari 2019

Ontdek de Gouden Eeuw in Holland boven Amsterdam

Dit jaar staat de kunstwereld in het teken van Rembrandt. Maar wie aan deze kunstenaar denkt, denkt ook meteen aan de Gouden Eeuw. De Gouden Eeuw in Nederland tekent een periode van welvaart voor de Republiek der Nederlanden. Vooral degene die meevoeren op de VOC schepen haalden heel wat rijkdom binnen. Vooral Holland (Noord- en Zuid-Holland) hadden daar veel profijt van. Rijke families bouwden grachtenpanden en herenhuizen. De Gouden Eeuw is terug te zien in musea, stadsmuren, diezelfde huizen en natuurlijk in de havens die in de VOC-tijd zo belangrijk waren. Toeristenorganisatie Holland Boven Amsterdam zet dit jaar de Gouden Eeuw in de schijnwerpers met tijdelijke en doorlopende tentoonstellingen en activiteiten. Ga je mee terug in de tijd? (foto's: Berry de Nijs/Writing Berries)

Belangrijke havens

Natuurlijk was Amsterdam heel belangrijk als haven, maar ook Oudeschild op Texel, Enkhuizen en Hoorn mogen hierbij niet vergeten worden. De pittoreske haventjes van deze plekken geven je direct het gevoel dat de tijd stil heeft gestaan. Wil je zien hoe de scheepvaart in de Gouden Eeuw er uit gezien heeft? Ga dan naar museum Kaap Skil in Oudeschild. In de kelder ligt hier de maquette de Reede van Texel – een echte aanrader. Een andere haven die zeer belangrijk was in die tijd is Medemblik. Deze richtte de blik vooral op het Oostzeegebied. Er is een Westerhaven, Oosterhaven en een Pekelharinghaven.

Bijzonder Hoorn & Enkhuizen

In Hoorn gaat er iets bijzonders gebeuren in augustus. Als de zon onder gaat, komt de muur van het Westfries Museum tot leven. Een indrukwekkende videoprojectie neemt je mee terug in de tijd naar de Gouden Eeuw en de scheepvaart. Overdag bezoek je de Halve Maen, een VOC-schip waar je allerlei verhalen te horen krijgt over de VOC-tijd. Vanaf 31 mei bezoek je in het Westfries Museum de oude stad Batavia uit het jaar 1627. In Enkhuizen (de derde stad van Noord-Holland na Amsterdam en Haarlem in die tijd) heeft uiteraard een prachtige haven. Het Peperhuis is het enige overgebleven VOC-gebouw in de stad, maar zeker het bezoeken waard. Uiteraard neem je een kijkje in het Zuiderzeemuseum.


Reede van Texel - Haven van Enkhuizen

Doorlopende activiteiten

Museum Kaap Skil op Texel, het Marinemuseum in Den Helder, het Stedelijk Museum van Alkmaar en de Stoomtram in de Gouden Driehoek Hoorn-Medemblik-Enkhuizen zijn plekken waar de Gouden Eeuw altijd al tot leven komt. Bezoek de exposities, bewonder artefacten uit die tijd en geniet van een bijzondere treinreis door het Westfriese landschap en kom meer te weten over de geschiedenis van die gebieden.

Gouden Tulpen

De Gouden Eeuw was ook de tijd waarin tulpen steeds populairder werden als statussymbool. Wie de mooiste tulpenbollen in bezit had, was een rijk mens. In het voorjaar kleurt het landschap van Noord-Holland roze, rood, geel, paars en oranje dankzij de vele tulpen. Er worden veel activiteiten in de tulpenvelden georganiseerd. Er zijn zelfs helikoptervluchten te maken. Uiteraard komt de Gouden Eeuw en het belang van de tulp naar voren in de vele verhalen.

Handige websites

Dompel jezelf onder in de Gouden Eeuw en bezoek een (of meerdere) speciale uitjes en activiteiten in Holland boven Amsterdam. Voor meer informatie kijk je op de speciale website GoudeneeuwbovenAmsterdam.nl. Voor de speciale tulpenactiviteiten ga je naar TulpenbovenAmsterdam.nl. En tot slot: voor alle algemene informatie ben je van harte welkom bij HollandbovenAmsterdam.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.