zaterdag 2 februari 2019

Museumnieuws nieuwe tentoonstellingen

Het nieuwe museumseizoen is begonnen. Dit jaar staat in het teken van Rembrandt, maar er zijn natuurlijk nog veel meer andere toffe tentoonstellingen om te bezoeken. Ga met de kinderen bijvoorbeeld naar Natuurmuseum Fryslân voor de nieuwe tentoonstelling over vismigratie. En natuurlijk is er in het Van Gogh Museum weer van alles te zien. Daarom vandaag een artikel met kort Museumnieuws. Uiteraard beginnen we nog even bij Rembrandt in het Mauritshuis. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Rembrandtjaar officieel geopend door Prinses Beatrix

Woensdagochtend en -middag nam de pers een kijkje bij de nieuwe tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis. Maar Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix opende woensdagavond de tentoonstelling en daarmee het themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019’ op officiële wijze. Uiteraard kreeg ze een mooie, persoonlijke rondleiding door de tentoonstelling.

Mauritshuis.nl
(foto: Ivo Hoekstra)

Van Gogh Museum verwerft nieuw schilderij

Moederschap (Vierge au baiser) heet het schilderij uit 1896-1897 dat het Van Gogh Museum in huis heeft gehaald. Het is geschilderd door Maurice Denis (groot bewonderaar van Vincent van Gogh) en het toont een liefdevolle afbeelding van zijn vrouw Marthe en hun kindje Noële. Moederschap is een schilderij vol zachte kleuren. Het is ook een thema dat in het werk van Denis veel voorkwam. Het doek is nu te zien in het Van Gogh Museum op de derde verdieping van de vaste collectie.
VanGoghmuseum.nl
(foto: Van Gogh Museum)

Mini tentoonstelling Pieter Laurens Mol – Van Gogh

Op 30 januari opende in het Van Gogh Museum ook de minitentoonstelling Pieter Laurens Mol – Van Gogh waarbij een uiteenlopende selectie aan werken van Pieter Laurens Mol uit de periode 1970-2000 centraal staan. De stukken hebben allemaal een link met Vincent van Gogh, de regio Brabant (waar beide geboren zijn) en de herinneringen aan de kunstenaar. Een van de werken is Overtreffend klaaglied uit 1991. De minitentoonstelling is te zien op de derde verdieping van het Gogh Museum en het is tot medio juni te bezichtigen.
VanGoghmuseum.nl
(foto: Van Gogh Museum, Pieter Laurens Mol, Overtreffend klaaglied, 1991. Verzinkte staalconstructies (bed, wandschap en statief), loodmenie op muziekpapier, boekdruk op stofomslag, 2 merelnesten. Stedelijk van Abbe museum, Eindhoven)

Tentoonstelling over vismigratie

Natuurmuseum Fryslân opent vandaag een nieuwe tentoonstelling genaamd Swim Fish Swim! over vismigratie. De interactieve tentoonstelling neemt bezoekers mee op de reizen die Harry de Haring, Steve de Steur en Sam de Zalm ook afleggen in de natuur. En je kan zelf een kijkje onder water nemen in een echte helikopterduikboot om zo de vismigratie nog dichter bij mee te maken. Trekvissen konden vroeger ongestoord heen en weer zwemmen, maar sluizen maken dat onmogelijk. Toch ontdek je ook hoe de vissen steeds meer de ruimte krijgen toch te kunnen migreren. De tentoonstelling is te zien tot en met 25 augustus.
NatuurmuseumFryslan.nl
(foto: Natuurmuseum Fryslân)

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.