maandag 4 februari 2019

Rommel in de dierentuin

Het klinkt haast als een kinderboek ‘Rommel in de dierentuin’ met grote tekeningen erbij van gorilla’s met plastic flesjes en ijsberen met hun poten vol karton. Helaas gaat het hier niet over een prentenboek, maar over troep die wij mensen laten rondslingeren in de dierentuin en waar de dieren heel ziek van worden als ze daar in aanraking mee komen. Want een pelikaan die een colablikje in zijn bek heeft, kan zich daar lelijk aan bezeren. En het is ook niet goed als geiten je dierentuinplattegrond (zie foto) te pakken krijgen. Deze foto maakte ik een paar jaar geleden in Dierenrijk, maar kort na het maken van de foto werd het papier onderschept en in de prullenbak gedaan. Gelukkig. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Dierenrijk, 2017)

Slecht voor dieren

We weten allemaal dat vuilnis, zoals papier en plastic, maar ook etensresten, niet bedoeld zijn voor dieren. Je wil toch ook niet dat je hond of kat uit nieuwsgierigheid in je tuin een papiertje opeet, omdat de buurman dit in je tuin heeft laten waaien? Stel het is een stuk plastic, dat gaat nooit meer uit de maag weg. Dit geldt voor alle dieren in het wild, in je huis én in de dierentuin. Aan ons dus de taak om daar extra op te letten.

Niet alle rommel is troep

Zo dat is een doordenkertje, maar het klopt wel. Ter verrijking krijgen dieren soms van hun verzorgers vreemde voorwerpen aangeboden. Dit kunnen plastic tonnen en flesjes zijn met lekkers erin, maar soms ook bekertjes met daarin een visje. Uiteraard kijken de verzorgers dan wel eerst of het verantwoord is om hun dieren dergelijk ‘speelgoed’ te geven. Zie je echter rommel in het verblijf en twijfel je, vraag het dan even na bij een verzorger. Beter een keer teveel aangewezen dat er troep ligt, dan een keer te weinig. O en waait er per ongeluk troep van jou in een verblijf, schroom je dan niet en spreek een verzorger erop aan. Zo wordt het snel weer uit het verblijf verwijderd.

Vuilniszakje mee

Het gebeurt ons allemaal wel een keertje: je haalt iets uit je jaszak en een gebruikte tissue of snoeppapiertje valt op de grond. Het zat nog in je zak, omdat je eerder geen vuilnisbak was tegengekomen. De ene keer zie je het gebeuren en de andere keer heb je het niet in de gaten. Dat is ook heel normaal. Zie je het echter gebeuren, beur dan meteen het papiertje op en gooi het in een prullenbak. Want zelfs een klein snoeppapiertje, boodschappenbriefje en zakdoekje kan veel schade aanrichten. Leeg je zakken daarom voordat je een park ingaat. Kom je troep van een ander tegen wat gevaarlijk kan zijn voor de dieren, ruim het dan even op. Er is vast wel een vuilnisbak in de buurt. Als je een dagje uit gaat, heb je vast wel een tas bij je. Neem daarin eens een vuilniszakje mee om snoeppapiertjes en dergelijke meteen in te doen. Net zo makkelijk en bij de eerste de beste vuilnisbak gooi je alles in een keer weg.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb een keer gezien dat een kind een rietje in de snavel van een pinguïn wilde toen. Ik zei dit tegen de verzorger die vlakbij stond maar deed er heel laconiek over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O dat is wel heel vervelend. Ik heb gelukkig nog geen laconieke verzorgers meegemaakt.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.