dinsdag 19 februari 2019

Alle Rembrandts in het Rijksmuseum: zeer bijzonder

Vandaag bezocht ik als volgende etappe in dit Rembrandtjaar de tentoonstelling Alle Rembrandts in het Rijksmuseum. Tijdens deze tentoonstelling zie je alles wat het Rijksmuseum zelf in het bezit heeft van Rembrandt. Marten en Oopjen hangen er natuurlijk en de Staalmeesters. Maar ook zeer veel kleine en grotere etsen. Een tentoonstelling die je als liefhebber gezien moet hebben. Als schrijfster zit ik niet snel zonder woorden, maar sommige werkjes lieten mij werkelijk sprakeloos… Wat is het heerlijk om jezelf te verliezen in die kleine prentjes waarin zoveel gebeurd. De techniek van Rembrandt en vooral de zeer bijzondere, waanzinnig mooie details. Ik zet een paar hoogtepunten op een rijtje. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Uit eigen collectie

Wat maakt deze tentoonstelling nu zo bijzonder? De reden is eigenlijk heel simpel. Voor het allereerst in de geschiedenis van het Rijksmuseum worden er alleen maar schilderijen, tekeningen en etsen gepresenteerd uit de collectie van het Rijksmuseum zelf. Kwetsbare prenten die niet veel te zien zijn, hangen nu zij aan zij in een zeer grote overzichtstentoonstelling. Alle Rembrandts geeft bovendien een unieke kijk van Rembrandt als mens, vader, echtgenoot, kunstenaar, verhalenverteller en als vernieuwer in de kunst. En ja, toen ik zaal na zaal al die prenten en schilderijen zag hangen, werd ik er best een beetje stil van.
zelfportret met baret, wijd open ogen en open mond, 1650

’Postzegels’ vol details

De tentoonstelling neemt je mee via verschillende thema’s door het werk van Rembrandt. Zo is er een kamer gewijd aan zijn zelfportretten die hij vooral maakte om licht en donkerstudies te kunnen maken. Ook werden zelfportretten ingezet voor reclameaffiches en bijvoorbeeld als soort visitekaartje. De studies worden ook wel tronies genoemd. Maar ook zijn familie heeft een kamer, want Rembrandt gebruikte graag zijn ouders, zijn lieve Saskia en zijn zoon Titus als modellen voor zijn schilderijen. De meeste zaaltjes zijn gewijd aan de Bijbelse verhalen. Iedere ets vertelt een compleet verhaal. Of het nu een enkele bedelaar is met een staf in de hand, een man in een fantasierijk kostuum of juist een keukentafereel van een pannenkoekenbakster is, iedere lijn, iedere schaduw, iedere veeg vertelt een verhaal. Hoe klein de etsjes soms ook zijn…
De Koekenbakster, 1635

Bijzondere schilderijen

Natuurlijk kun je in de Eregalerij van het Rijksmuseum de Nachtwacht zien hangen. Ga ook nadat je Alle Rembrandts hebt gezien, daar even langs om te genieten. Bij Alle Rembrandts hangen ook een paar zeer bijzondere exemplaren. Marten en Oopjen bijvoorbeeld, maar ook de Staalmeesters en het Joodse Bruidje pronken in de verschillende zalen. Tussen alle kleine prentjes in vallen deze zeer grote doeken extra op.

De Staalmeesters / Marten en Oopjen

Het verschil zit in de details

Als je Alle Rembrandts bezoekt, dan zie je wat een magiër deze Hollandse meester wel niet was. Wat hij al niet met een ets plaatje en een droge naald tevoorschijn tovert is echt fenomenaal. En de details… de details in de schilderijen zijn echt waanzinnig. Zoek eens de lichtbron als deze niet in het schilderij is opgenomen. Kijk naar de handen, de sieraden en de ogen. Overal zit even veel liefde en vakmanschap in. Iets wat ik in de andere tentoonstellingen ook zeker heb gezien, maar ook deze tentoonstelling wil je gewoon ervaren hebben.


Handige informatie

Alle Rembrandts is te zien tot en met 10 juni 2019 in het Rijksmuseum te Amsterdam. Je hebt een speciaal ticket voor een tijdslot nodig, maar je hoeft hier geen toeslag voor de betalen op de normale entreeprijs van het museum. Voor meer informatie, openingstijden en tickets ga je naar Rijkmuseum.nl.
Liggende leeuw, 1660

Rembrandtjaar

Dit jaar is het Rembrandtjaar en daarom ga ik mij zoveel mogelijk onderdompelen in de vele kunstwerken van deze Hollandse meester. Rembrandt & Saskia is de derde tentoonstelling die ik tot nu toe heb bezocht. Wil je meer lezen? Check dan ook deze artikelen over Rembrandt:


1 opmerking:

  1. Wat een mooie tentoonstelling was het. Erg bijzonder om er bij te zijn

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.