woensdag 30 januari 2019

Rembrandt en het Mauritshuis: tentoonstelling vol verhalen

Rembrandt van Rijn is een boegbeeld voor de Nederlandse kunst. Hij is de grootmeester van de Gouden Eeuw. Een rebel in de kunstwereld, want hij legde alle lessen van zijn leermeesters naast zich neer en ging zijn eigen gang. Hij ontwikkelde zijn eigen stijl met zijn kenmerkende kleuren en het spelen met licht en donker. Als schilder neemt hij je mee in zijn werk. De hoofdfiguren kijken je brutaal aan, alsof je ze stoort in hun bezigheden. Ze zuigen je het verhaal in waardoor je wel uren naar een schilderij kan kijken. Tijdens zijn turbulente schildersleven maakte hij een grote diversiteit aan portretten (vaak in opdracht of als studie object), maar ook Bijbelse taferelen en dagelijkse dingen. Hij had verschillende leerlingen die hij de kneepjes van het vak leerde. Wie goed is, wordt ook nagedaan en daardoor zijn er heel wat Rembrandts, die geen Rembrandts zijn, al werd er wel gedacht dat het Rembrandts waren. En daar gaat de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis over die vandaag werd geopend. (foto’s: Berry de Nijs & Tessa Rondberg/Writing Berries) Detail Zelfportret, 1669


De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, 1632 – Suzanna, 1636

Tentoonstelling vol verhalen

Door de eeuwen heen heeft het Mauritshuis 18 schilderijen verworven. 18 schilderijen waarvan aanvankelijk werd gedacht dat ze gemaakt zijn door Rembrandt. Door onderzoek zijn een aantal schilderijen die eerder werden toegeschreven aan Rembrandt, toch van hun voetstuk gevallen. Maar liefst 5 van de 18. Daarnaast zijn er 2 schilderijen waar men nog helemaal niet over uit is of ze nu wel of niet van Rembrandt zijn. Al deze 18 schilderijen zijn samengebracht in de bijzondere tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis. De tentoonstelling vertelt het verhaal van hoe en door wie de schilderijen zijn aangekocht. En ook zelfs waarom men dacht dat het om een Rembrandt ging. De 2 grote vraagtekens – Tronie van een oude man en Studie van een oude man – hangen er ook. Ga er zelf eens voor staan en zoek voor jezelf uit of het om een echte Rembrandt gaat of niet. Pronkstuk van de tentoonstelling is De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, ooit aangeschaft door Koning Willem I, de oprichter van het Mauritshuis.


Wel of geen Rembrandt: Tronie van een oude man, ca. 1630-1631 – Rembrandt atelierkopie Portret van Rembrandt met ringkraag, ca. 1629

Aftrap Rembrandt en de Gouden Eeuw

De opening van Rembrandt en het Mauritshuis is ook de aftrap van het Rembrandtjaar. Het thema Rembrandt en de Gouden Eeuw is de perfecte kapstok om nog meer mooie tentoonstellingen, happenings, stadswandelingen en andere activiteiten te organiseren. Want wie Rembrandt zegt, zegt Gouden Eeuw. Deze musea en andere partners waren daarom vandaag op de persopening aanwezig om meer te vertellen over hun activiteiten. Het gaat om het Fries Museum (deze had de prelude met een prachtige tentoonstelling over Saskia en Rembrandt), Het Rembrandthuis, Rijksmuseum, Museum De Lakenhal, Het Scheepvaartmuseum, Museum Prinsenhof, Royal Delft, Joods Historisch Museum, Portugese Synagoge en natuurlijk NBTC Holland Marketing. De komende weken ga je hier nog veel meer over lezen hier op de website.

Handige informatie

Rembrandt en het Mauritshuis is te bewonderen vanaf morgen (31 januari) tot en met 15 september in het Mauritshuis te Den Haag. Kijk voor meer informatie, openingstijden en tickets op Mauritshuis.nl en kom zelf ontdekken welke schilderijen onbetwist van Rembrandt zijn, welke van hun voetstuk zijn gevallen en waarom er nog getwijfeld wordt over twee van deze topstukken.
Genieten van De anatomische les

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.