maandag 7 januari 2019

Museum etiquette voor een tof museumbezoek

Ieder dagje uit heeft zo zijn eigen huisregels en eigenaardigheden. Er zijn plekken waar je overal met je vingers vanaf moet blijven, plekken waar je soms eeuwen (zo voelt het dan) in de rij moet staan en plekken waarbij je wel aandacht wil trekken, maar dat beter niet kan doen. Dit jaar op maandag neem ik eens van deze huisregels en etiquette onder de loep. Uiteraard met tips hoe het dan allemaal wel mag of hoe je bepaalde dingen nog leuker maakt. Dit jaar begin ik met museum etiquette. De meeste regels liggen uiteraard voor de hand, maar bij een goed voorbereid uitje kom je tenminste niet voor verrassingen te staan. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries - Van Gogh Museum Amsterdam)

Een dagje uit-blogger in het museum

Voor mijn weblog mag ik nog wel eens naar bijzondere tentoonstellingen en openingen ervan. Ik vind het altijd heel speciaal dat ik dat mag doen. Zo een museumbezoek is wel heel anders dan wanneer ik zelf een middagje schilderijen ga kijken in het museum. Bij een pers/bloggersdag wordt je na een hartelijk ontvangst – vaak met koffie, thee en wat lekkers – door een conservator of kenner rondgeleid door de tentoonstelling. Meestal neemt iedereen zijn tas dan gewoon mee (ook rugtassen) en wordt er volop met professionele apparatuur gefilmd en gefotografeerd. Ook kom ik vaak dichter bij de objecten tijdens zo een rondleiding. Maar als een gewone bezoeker moet ik mij ook houden aan de huisregels van een museum en die zijn natuurlijk anders.

Doe je tas in een kluisje

In kunstmusea is dit een overduidelijke regel: je tas moet in een kluisje. Dat is op zich helemaal niet zo vreemd, want een schouder- of rugtas zwiert nog wel eens heen en weer en je wil je onbetaalbare porseleinen vaas uit de Ming dynastie natuurlijk niet omver kegelen. Gelukkig hebben veel musea kluisjes. De meeste zijn gratis. Zelfs als je er geld in moet gooien, want je muntje krijg je na gebruik gewoon weer terug.
Tip: zorg dat je een broek of jasje aanhebt met zakken. Dan hoef je je mobiel of portemonnee niet de hele tijd in je hand te houden. O en neem je toegangsticket mee in je broekzak, want soms heb je deze nodig om een restaurant in te kunnen en dergelijke.

Kijken met je ogen

Jahaaaa, die ken je natuurlijk wel. In heel veel musea met (historische) kunstwerken is het niet de bedoeling dat je met je vingers overal aan zit. De reden is simpel: door schilderijen, beelden, oude prenten en dergelijke aan te raken met je handen, kun je het beschadigen. En dat wil je natuurlijk niet. Maar… er zijn musea waar je wel aan bepaalde objecten mag komen. Het nijntje museum is bijvoorbeeld een groot speelterrein voor kinderen en ook bij het Universiteitsmuseum in Utrecht, Nemo in Amsterdam en Sow to Grow in Enkhuizen wordt je gestimuleerd om ook zelf dingen te ervaren. Voor kinderen kan dat best verwarrend zijn, want waarom mag je in het ene museum wel aan een object komen en in het andere niet?
Tip: leg van te voren uit naar wat voor een soort museum je gaat. En ken je kinderen. Als je weet dat ze een schilderijenmuseum niet heel gezellig vinden, dan zijn er genoeg belevenismusea om met elkaar van te genieten.

Zet je flitser uit

Menig suppoost in een museum zal dit toch meerdere keren per dag moeten zeggen: niet flitsen! Het is al heel wat dat je in veel musea gewoon mag fotograferen. Het ‘niet flitsen’-protocol is er wel eentje om echt op te volgen. Je kan er namelijk schilderijen mee beschadigen.
Tip: check voordat je naar binnen gaat of de flits van je mobiel of fototoestel uit staat.

Zet je mobieltje op stil

Hoewel je je mobiel mee mag nemen in het museum, vragen veel musea wel of je deze op stil wilt zetten. Dat is met fotograferen ook wel zo fijn. Moet je toch een belangrijk telefoontje plegen? Loop dan even de zaal af en ga bijvoorbeeld naar buiten of het restaurant.

Ieder museum heeft zijn eigen huisregels

Ieder museum is natuurlijk anders en heeft weer zijn eigen huisregels. Ga je naar een museum en wil je goed voorbereid zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan? Check dan eerst de website van je dagje uit. En volg altijd de aanwijzingen op van de suppoosten en beveiligingsmedewerkers. Zo geniet iedereen van al het moois dat is tentoongesteld en wordt het bezoek nog gezelliger.

1 opmerking:

  1. Leuk en informatief! Helaas houden, vaak oudere, bezoekers zich niet altijd aan de regels en worden boos of zijn verontwaardigd als ze worden aangesproken

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.