vrijdag 11 januari 2019

Zeekoetje op komst in Burgers’ Zoo

Gisteren werd er wel heel bijzonder nieuws bekend gemaakt door Burgers’ Zoo: er is een zeekoe drachtig in Burgers’ Mangrove! Dat is voor het eerst sinds 1995 dat er weer een zeekoetje (of zeekalfje?) op komst is in de Arnhemse dierentuin. Wanneer de kleine wordt verwacht is onzeker, want het is moeilijk om een echo te maken bij deze in het water levende dieren. Bovendien ligt de draagtijd tussen de 12 en 14 maanden. Dus het kan deze maand, maar ook pas volgende maand of zelfs begin maart ter wereld komen. Ik kan haast niet wachten om een baby zeekoe te zien! (foto: Koninklijke Burgers’ Zoo)

Observaties wijzen uit…

Hoewel het lastig is om te bepalen dat het 5 ½ jarige Caribische zeekoevrouwtje drachtig is, is het niet onmogelijk. Zo is het ongeveer een jaar geleden dat de laatste paring tussen haar en het 17 jarige mannetje is geconstateerd. Daarnaast heeft ze een flinke bult rondom haar vulva, wat volgens de dierverzorgers aantoont dat er een kleintje in haar baarmoeder zit. Een andere aanwijzing van zwangerschap is dat de tepels bij het vrouwtje ineens zeer zichtbaar zijn. De observaties zijn dus hoopgevend en de verwachtingen hooggespannen!

Geboortes zijn zeldzaam

Wat de zwangerschap nog specialer maakt, is dat er maar weinig zeekoeien in dierentuinen te vinden zijn. Burgers’ Zoo is zelfs de enige in Nederland. In Europa (met de twee in Burgers’ Zoo meegerekend) leven er 35 zeekoeien in dierenparken. Dit zijn 21 kerels en 14 dames. Daarnaast is een vrouwtje eerder klaar voor voortplanting, namelijk met 5 jaar, dan de mannen, die pas op hun negende aan voortplanting gaan denken. Een geboorte van een kleine zeekoe maakt het dus extra speciaal. Ook in het wild zijn geboortes niet vanzelfsprekend, omdat het jong 2 ½ jaar bij zijn mama blijft. De populatie – die in zijn voortgang wordt bedreigd – groeit daardoor niet heel erg snel.

Kleintje is op komst

Hoewel men niet weet wanneer, is het bijna zeker dat het kleintje op komst is. Ik hoop dat alles goed gaat en ik een dezer weken kan berichten dat de kleine is geboren! Wil je meer weten over de Caribische zeekoe, Burgers’ Mangrove of Burgers’ Zoo? Kijk dan op BurgersZoo.nl. Uiteraard ben je daar ook aan het juiste adres voor openingstijden en tickets.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.