zaterdag 26 januari 2019

De Zonnebloemen van Van Gogh blijven thuis

Het is een van de meest bekende schilderijen van Vincent van Gogh: Zonnebloemen. In zijn leven maakte hij vijf schilderijen van dezelfde vaas met zonnebloemen. Ieder schilderij is net een beetje anders. Maar ze zijn allemaal even mooi. In het Amsterdamse Van Gogh museum hangt er natuurlijk ook een. Althans, nu eventjes niet, want wordt op dit moment gerestaureerd. Tijdens deze restauratieperiode is het schilderij ook wetenschappelijk onder de loep genomen. En dat leverde heel wat nieuwe inzichten op, waaronder over de kwetsbaarheid van het schilderij. (foto: Jan-Kees Steenman, Van Gogh Museum)

Foto: Axel Rüger (directeur) maakt bij Zonnebloemen in het restauratieatelier samen met Ella Hendriks en René Boitelle (restauratoren) bekend dat het schilderij door de kwetsbare conditie voortaan niet meer gaat reizen, maar in het Van Gogh Museum in Amsterdam blijft.

Té kwetsbaar om te reizen

Uit het onderzoek is gebleken dat het schilderij te kwetsbaar is om het te laten reizen. De grondverf en de verflagen zijn wel stabiel, maar ze zijn zeer gevoelig voor trillingen, temperatuursveranderingen en verschillen in luchtvochtigheid. Een stabiel klimaat is daarom zeer gewenst om het schilderij in goede conditie te houden. Het blijft daarom voortaan in het museum. Het schilderij werd al niet vaak uitgeleend, maar vanaf nu zal dat helemaal niet meer gebeuren.

Nieuw uitgelicht

Wanneer na de restauratieperiode Zonnebloemen weer terugkomt op de zaal van het Van Gogh Museum, dan worden er ook wat veranderingen doorgevoerd om het schilderij voor komende generaties in goede conditie te houden. Zo zal het anders worden belicht om zo de rode en gele verftinten tegen vervaging te behoeden. Zo wordt de belichting van 150 lux sterkte 50 lux teruggebracht en worden er speciale ledlampen met een relatief lage uitstraling in het violet-blauw-groen gedeelte van het lichtspectrum geïnstalleerd.

Nieuwe tentoonstelling

Zonnebloemen is op 22 februari weer te zien op de vertrouwde plek in het Van Gogh Museum. En komende zomer vormt Zonnebloemen het middelpunt van een nieuwe tentoonstelling genaamd Van Gogh en de Zonnebloemen. Deze zal vanaf 21 juni tot en met 1 september te bewonderen zijn. Tijdens de tentoonstelling wordt nog dieper ingegaan op het restauratie- en onderzoeksproces van het schilderij.

Bezoekinformatie

Het Van Gogh Museum ligt op het Museumplein te Amsterdam. Voor entreeprijzen, openingstijden en tickets ga je naar vangoghmuseum.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.