zondag 6 januari 2019

Pret met Kerstbomen in DierenPark Amersfoort

Puur genieten voor dier en mens, dat is de Kerstbomenverrijking van DierenPark Amersfoort ten voeten uit. Vorig jaar vond ik het al geweldig en daarom ging ik vanmorgen ook weer op pad met fotocamera om te genieten van de dieren. De dag begon met een schitterende regenboog die over het park uitstrekte, terwijl de bezoekers – klein en groot – met veel plezier de afgetuigde Kerstboom op het plein voor de entree inleverden. Hier werden de bomen ontdaan van potten en oase blokken. En voordat ze het wagentje (dat al rond half 11 af en aan reed) ingingen, werden de bomen nog geĆÆnspecteerd op spijkers, kunstsneeuw en andere dieronvriendelijke dingen. Eenmaal goedgekeurd mochten de bomen het park in en daar begon de pret pas echt! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort 2019)


Op verkenning met Kokkie

Kokkie de bruine beer was om 11 uur de eerste die op ontdekkingstocht mocht gaan tussen de dennenbomen. Eerst werden de bomen met zorg in het verblijf geplaatst door de verzorgers en versierd met stukjes vlees en lekkere vis. Daarna mocht de 24 jarige berenman naar buiten. Hij deed dit op zijn dooie akkertje. Lekker rustig met een omtrekkende beweging, terwijl zijn neus al lekkere luchtjes opving. Eenmaal bij de bomen aangekomen, ging hij er vol in. Dit onder toeziend oog van veel belangstellenden, die ook door de touwen van de hangbrug vol interesse naar beneden keken. En Kokkie? Die ging lekker zijn gangetje. De bomen geven vooral geur en iets te spelen voor Kokkie. De geur zorgt ervoor dat Kokkie zijn territorium weer gaat afbakenen.


Brutale (sch)apen

De volgende dieren die verwend werden met bomen waren de bavianen. Deze zaten binnen bij aankomst bij het verblijf, want de verzorgers waren nog druk met het neerzetten van de bomen en het aanbrengen van de ‘versiering’ van verschillende groente. De manenschapen die ook in dit verblijf wonen, waren ook zeer nieuwsgierig naar de dennenbomen en lieten deze lekkere hapjes niet aan zich voorbij gaan. Maar zodra de verzorgers het verblijf hadden verlaten en de mantelbavianen onder luid gejoel naar buiten mochten, gingen de manenschapen toch maar eventjes opzij. De apen sprongen direct in de bomen, trokken er takken en stukken schors af en hadden groot plezier. En het leverde veel spektakel op voor de vele bezoekers die zich rondom het verblijf hadden opgesteld. De mantelbavianen eten de schors van de boom en strippen de takken eraf. De naaldjes laten ze vaak liggen.


Leeuwin de boom in

Als bonus kregen de leeuwen ook een paar bomen vandaag. Terwijl de ene leeuwin behendig de boom in klom om het vlees uit haar kerstboom te halen, had de andere leeuwin voor de lager hangende boom gekozen. De jacht was kort, maar krachtig en explosief. Het is sowieso heel bijzonder om leeuwen in een boom te zien klimmen, vooral als het zo snel gaat. Meneer leeuw had een kerstboom in het binnenverblijf gekregen met een lekker hapje erin, wat hij zich uiteraard goed liet smaken. Leeuwen – net als tijgers die om 2 uur hun bomen kregen – gebruiken deze bomen graag als krabpaal.


Rollende olifanten

Om 1 uur werd de olifantenfamilie verblijdt met een paar bomen. Net als vorig jaar werden deze versierd met lekkere hapjes, die er al snel uit gegeten werden. Dat betekende dat er leuke speeltjes overbleven voor de kleintjes. En dat lieten olifantjes Yunha en Thabo zich geen twee keer zeggen. De laatste rolde vol overgave door de bomen, trapte ze weg en gooide ze met zijn slurf door het verblijf. Want voor de olifanten zijn de bomen vooral bedoeld als speelmateriaal. En daar werd het ook met veel plezier voor gebruikt.


Genieten in het park

Aan de bezoekers was te merken dat ook zij het erg leuk vinden dat DierenPark Amersfoort de Kerstbomen inzamelt. Het levert dan ook €5 korting op, op je entree kaartje. Abonneehouders kregen vandaag een voucher voor een warme drank in het park. Maar je merkt ook dat ze langer bij de dieren blijven kijken, om te zien wat ze nu met die bomen gaan doen. En dat maakt deze actie nog leuker en specialer.
Wil je meer weten over DierenPark Amersfoort? Kijk dan op www.dierenparkamersfoort.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.