maandag 15 augustus 2022

Hond Gezond Pas op voor blauwalg

Dat je voor zomerzon en stranddagen niet naar het buitenland hoeft de afgelopen maanden, dat staat als een paal boven water. Het is heerlijk en soms voor mijn hond een beetje te warm weer, maar met een beetje verkoeling van een ventilator, een hondenijsje en andere warmtetips is het voor mijn harige vriendje goed uit te houden. Veel honden vinden het fijn om te zwemmen. De mijne niet, al zou je dat door de begeleidende foto niet zeggen. Maar zwemmen brengt ook risico’s met zich mee, namelijk blauwalg. En blauwalg kan je hond flink ziek maken. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Wat is blauwalg?

In de media lezen we door de aanhoudende warmte al een aantal weken veel over blauwalg. Blauwalg (ook wel blauwwier genoemd) heeft een groenblauwe, cyaanachtige kleur en ontwikkelt zich onder warmte in stilstaand water zonder stroming. Algen zijn normaal niet zo vervelend, maar blauwalg scheidt cyanobacteriën af die heel vervelend zijn voor mens en dier. Je herkent blauwalg aan de groenblauwe kleur in het water. De vreemde kleur van het water is een signaal om op te passen, het tweede signaal is dat de algenbrij flink stinkt en op het water blijft drijven. Waterbeheerders controleren het water geregeld op blauwalg en zetten er bij het minste geringste een bordje neer met een waarschuwing erop. Let op deze bordjes en vertrouw op je eigen instinct. Ziet het water er niet goed uit? Duik er dan vooral niet in.

Wat doet blauwalg?

In veel gevallen zijn algen onschuldig, zoals zeewier. Maar blauwalg kan door de bacteriën die het dus afscheidt heel veel klachten geven. Deze klachten kunnen voorkomen bij zowel mensen als dieren. De klachten zijn:
- oogirritaties;
- huidirritaties (waaronder uitslag);
- hoofdpijn;
- maag- en darmklachten (misselijkheid, diarree en overgeven);
- irritaties van de slijmvliezen;
- koorts;
- op lange termijn kunnen zenuwbeschadigingen ontstaan.

Wat te doen bij blauwalg infectie?

Als je hond een sloot ziet en er is ingesprongen of van stilstaand water heeft gedronken en je vermoedt dat hij of zij in aanraking is geweest met blauwalg, ga dan zo snel mogelijk naar je dierenarts. Een blauwalg vergiftiging kan volgens de kennisbank van Anicura niet genezen worden. Maar het is wel mogelijk om de symptomen te verminderen en erger te voorkomen. Ga dus altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is een cliché, maar wel waar: voorkomen is beter dan genezen. Als er in een wandelgebied stilstaande watertjes zijn, hou je hond dan aan de riem, zodat hij er niet in kan duiken. Is je hond verzot op zwemmen dan zal dit best vervelend voor hem of haar zijn. Maar… op de website Zwemwater.nl staan alle veilige zwemwateren bij elkaar! Ook die zeer geschikt zijn voor honden om in te spelen.

Verkoeling met water

Als je hond van water houdt en verkoeling zoekt, dan kun je beter thuis een (honden)zwembadje neerzetten met lauw water – niet te koud, want dat is ook niet goed. Even een nat washandje over de kop, rug, buik en voetjes wil ook nog wel verkoeling bieden. Creëer ook een koel plekje in huis, zet bijvoorbeeld de deur naar de badkamer open, zodat je hond op de koude tegels kan liggen. En laat je hond zijn of haar eigen gang gaan. Je harige vriendje weet immers het beste waar de koelere plekjes in huis te vinden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.