maandag 29 augustus 2022

Leer meer over de Eerste Wereldoorlog met Huis Doorn

Zo langzamerhand zijn de scholen weer (bijna voor iedereen) begonnen en is het weer tijd om nieuwe dingen te leren. In veel lesprogramma’s zal de Tweede Wereldoorlog wederom centraal staan. Dat is niet zo vreemd, want deze oorlog heeft heel veel impact gehad op Nederland. Maar we mogen de Eerste Wereldoorlog natuurlijk niet vergeten. Museum Huis Doorn is de plek waar deze geschiedenis levend wordt gehouden. Dat is niet zo vreemd als je weet dat het huidige museum ooit bewoond werd door de Duitse keizer Wilhelm II. Na het verlies van de Eerste Wereldoorlog door Duitsland vluchtte hij naar Nederland en bleef tot zijn dood op de Utrechtse Heuvelrug wonen. Die geschiedenis delen ze graag met iedereen. (foto’s: Museum Huis Doorn)

Keizercast; podcast over Wilhelm II

Het is nogal wat om je leven voort te zetten in een ander land, verslagen in Duitsland, gevlucht en niet meer in de spotlights. Het was een heel ander leven voor keizer Wilhelm II. Maar hoe was dat? Heel precies zullen we het niet weten – we waren er immers niet bij – maar dankzij de podcastserie Keizercast van Museum Huis Doorn komen we wel heel dichtbij. De twee conservatoren van het museum nemen je in vijf boeiende, spannende afleveringen mee door het leven van de keizer, die altijd de hoop hield terug te kunnen keren naar Duitsland als keizer. Zij proberen antwoorden te geven op veel vragen, zoals de rol van Wilhelm in de oorlog, waarom hij koos voor Nederland en waarom hij beter met zijn tante Queen Victoria overweg kon dan met zijn moeder… Je vindt de podcast op verschillende platforms, waaronder Spotify.

Interactieve kennismaking met WOI

Tijdens de Eerste Wereldoorlog had Nederland zich neutraal opgesteld. In de loopgraven van omringende landen werd hard gevochten en ook dat had toch ook wel zijn weerslag op Nederland. Maar wat was de impact van deze oorlog op Nederland eigenlijk? Het Educatief Platform EersteWereldoorlog.nl beantwoord al deze vragen. Er zijn twee modules; Oorlogsgasten (over Belgische vluchtelingen) en het nieuwe Mobilisatie. Op interactieve, speelse en beeldende manier kunnen leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs kennismaken met deze oorlog. Het platform biedt een afgesloten leeromgeving voor leerlingen en eentje voor docenten. Aanmelden is geheel gratis. Dat een oorlog niet makkelijk is – zelfs wanneer je er niet actief aan deelneemt – leren de leerlingen door middel van allerlei dilemma’s. En je moet een keuze maken, anders kom je niet verder. Aan het einde van de lesstof weten de kinderen meer over de Eerste Wereldoorlog. Interesse? Kijk dan op de genoemde website en attendeer de docent erop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.