maandag 1 augustus 2022

Kastelen kijken; ruime keuze vol historie

Kastelen hebben een magische aantrekkingskracht. We weten immers in veel gevallen wel wie er gewoond hebben, maar hoe het leven daadwerkelijk was… daarin is nog heel veel vrij om door de fantasie te worden ingevuld. Nederland kent veel kastelen. Meer dan 550. Daarvan zijn er vele te bezichtigen als museum of worden zij gebruikt als decor voor evenementen en festivals die passen in de stijl van het kasteel. Wandel in tuinen, geniet van kunst en leer meer over de bewoners van het kasteel en de tijd waarin zij leefden. Dat maakt namelijk het bekijken van een kasteel extra bijzonder. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Verhalen van vroeger

Als de muren van kastelen konden praten, dan hadden ze vast heel wat verhalen over de bewoners te vertellen. De intriges, de vetes, conflicten tussen adel en volk… Maar ook de liefde, de kinderen die er opgroeiden en de zaken van de dag vormen boeiende verhalen. Veel kastelen en hun inboedel zijn zeer goed bewaard gebleven en kun je van binnen bekijken. Andere kastelen kun je alleen van buiten zien en is het soms mogelijk om een wandeling door de tuinen of over het landgoed te maken. En dan zijn er nog kastelen die gebruikt worden als schoolgebouw of voor het vieren van bruiloften en partijen. En wat dacht je van verschillende evenementen? Zo kun je genieten van bloemen bij Kasteel Keukenhof, wordt Elfia gehouden bij Kasteel de Haar en organiseren het Muiderslot en Slot Loevestein geregeld toffe activiteiten voor de hele familie. De verhalen van vroeger worden overigens in veel kastelen verteld. Door middel van rondleidingen of de museale opstelling van de kamers. In vakanties of op speciale (feest)dagen worden er vaak extra activiteiten georganiseerd en zijn er ‘bewoners van weleer’ aanwezig om nog meer te vertellen over vroeger. En wie weet zijn er wel toffe workshops waar je aan mee kan doen.

Het mooiste kasteel, volgens de ANWB

Via de ANWB kun je de leukste uitjes boeken, ook voor musea en kastelen. Ieder jaar kiest een deskundige jury het Allermooiste Kasteel van Nederland uit. De jury bestaat uit Robert Quarles van Ufford (voorzitter van de Nederlandse Kastelenstichting), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit en juryvoorzitter). Kasteel Hoensbroek vonden zij de mooiste, want ‘Het slot werd nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen, daardoor is vrijwel alles authentiek,’ aldus de jury. Authenticiteit is een onderdeel waarop het kasteel de meeste punten scoorde. Het Limburgse kasteel kwam daardoor in de top 5 als winnaar uit de bus. Deze top 5 luidt daarom:
1. Kasteel Hoensbroek
2. Kasteel Doorwerth
3. Kasteel Huis Bergh
4. Kasteel Westhove
5. Kasteel De Haar

Meer kastelen kijken

In Nederland zijn nog veel meer kastelen en forten om te bezichtigen. De een met rondleiding, de ander zonder. Soms als decor voor een tuinwandeling en een ander heeft een prachtig museum met eetgelegenheid om van te genieten. Op de website van Kastelenmagazine (Kastelenmagazine.nl) vind je heel veel prachtige kastelen in Nederland, maar ook over de grens. Daarnaast vind je er leuke nieuwtjes over kastelen, plus natuurlijk wat er allemaal te zien en te doen is tijdens vakanties of speciale dagen. Kastelenmagazine heeft bovendien een Kastelengids waar je per provincie alle kastelen van Nederland kan vinden. Ontdek de geschiedenis van Nederland op een heel andere manier en bezoek een kasteel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.