donderdag 11 augustus 2022

Genieten van De Gezonde Stad

De Middeleeuwen. Als je daaraan denkt, krijg je al jeuk van de visioenen van vuiligheid in de straten en huizen. De mensen waren ongewassen. En ziektes waarden rond, dankzij ongedierte. We aten slecht in die tijd. Vooral wortels en knollen. En het stonk in de stad. Mensen werden niet groot en al helemaal niet oud. Toch? Of is het tegendeel veel plausibeler? Ter ere van het 900 jarig bestaan van Utrecht als stad ontdek je alles over gezondheid, gezondheidszorg, groei, voeding en meer in de Middeleeuwen ten opzichte van vandaag in de tentoonstelling De Gezonde Stad. Deze tentoonstelling is te zien in het Centraal Museum. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Vergelijking met vroeger

De tentoonstelling neemt je mee door de geschiedenis van gezondheid in Utrecht en de Middeleeuwse thema’s die nu nog net zo actueel zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan consultatiebureauachtige taferelen. Langs de muren is een lijn getrokken die per tijdsblok aangeeft hoe lang de gemiddelde mens was. En dat was langer dan je wellicht denkt. Zo was men in het jaar 400 (het begin van de tentoonstelling) gemiddeld 1 meter 72. Rond 1800 was men een stuk kleiner met een gemiddelde van 1 meter 66. Op een muur hangt een menu van wat men in de zeventiende eeuw at, verdeeld over arm, rijk en de middenklasse. En er hangt een staatje van het aantal zorgverleners in de stad in 1650 vergeleken met nu.


Prachtige kunstwerken

Het verhaal van gezondheid toen en nu wordt geïllustreerd door schitterende schilderijen en objecten. Zo kom je werken van Pieter de Hooch en Johannes Vermeer tegen, maar ook Utrechtse kunstenaars. In juni genoot ik van De Vaandeldrager toen deze in juni onderdeel uitmaakte van de tentoonstelling. Er staan allerlei objecten die uit een apotheek zijn gekomen en een koets die voor begrafenissen werd gebruikt. Ontdek oude delen van de stad waar je nu ook nog van kan genieten en ga de displays langs, waar je meer leert over gezondheid, gezondheidszorg en de manier waarop artsen naar het menselijk lichaam keken.


Interessante tentoonstelling

De Gezonde Stad biedt nieuwe inzichten waarbij veel ideeën die we hadden over de Middeleeuwen in de stad in duigen vallen. Het is intens interessant, want je krijgt heel veel informatie en er valt gewoon veel te zien. De tentoonstelling eindigt met een moderne opstelling vol televisies waar van alles over gezondheid en de toekomst van de stad wordt gesproken. Misschien heb jij ook wel een idee over een groenere, gezonde stad. Laat deze vooral achter in de verschillende gastenboeken die er liggen.

Praktische informatie

De Gezonde Stad is nog tot en met 11 september 2022 te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Deze vind je in de Agnietenstraat en is goed bereikbaar met de fiets en het openbaar vervoer. Vanaf Station Utrecht Centraal wandel je er ongeveer een 20 minuutjes over, huur je een OV-fiets dan duurt de tocht zo’n 7 minuten. Ga je met de auto dan is de dichtstbijzijnde parkeergarage te vinden aan de Springweg. Vandaaruit is het nog een kwartiertje wandelen langs de grachten naar het museum. Tickets en tijdsloten voor het museum koop je online via CentraalMuseum.nl. Op de website vind je ook meteen de andere tentoonstellingen en vaste exposities die het museum te bieden heeft, zoals het Utrechtse schip in de kelder en het antieke poppenhuis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.