vrijdag 19 augustus 2022

Opgeruimde stranden dankzij de Boskalis Beach Cleanup Tour

Op 1 augustus vond het startschot weer plaats voor de grootste opruimactie van Nederland. Maar liefst 1.567 vrijwilligers hielpen tijdens de 30 etappes vanuit Schiermonnikoog en Cadzand in 15 bloedhete dagen met het opruimen van de Noordzeekust. Zij verzamelden maar liefst 4.408 kilo afval op. Dat is dus meer dan het gemiddelde gewicht van 1 Aziatische olifant. Bij die ruim 4000 kilo werden maar liefst 86.954 peuken uit het zand gehaald. Dat zijn er 30.000 meer (!) dan vorig jaar. Een kwalijke zaak, aangezien sigaretten heel vervuilend zijn. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Extra aandacht voor peuken

Stichting De Noordzee (organisator van de grote strandschoonmaak) heeft dit jaar opnieuw aandacht voor vervuiling door sigarettenpeuken gevraagd. Deze werden daarom door de vrijwilligers apart gehouden en later allemaal geteld. Op Zandvoort werden de meeste peuken gevonden; maar liefst 33.121 stuks! Strandafvalexpert Marijke Boonstra vertelt: ‘Sigarettenpeuken zijn het meest gevonden afval op populaire stranden. Het strand is geen asbak en peuken horen niet thuis in de natuur. Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen. Enorm schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor dieren.’ Peukenvrije stranden zijn dus een must om de natuur en de Noordzee schoon en gezond te houden. Het strand van Renesse en Noordwijk zijn nu rookvrije zones. Maar Stichting De Noordzee ziet graag andere kustgemeentes ook aansluiten bij deze rookvrije beweging.

Bijzondere vondsten

Tussen de geijkte vondsten (stukken van netten, snoeppapiertjes, lollystokjes en wattenstaafjes) werden ook bijzondere vondsten gedaan. Zo lag er op Schiermonnikoog een appelsapak uit 1983 in het zand. Er lag ook een coronatest in het zand en een hoefijzer. Er werd op de Waddeneilanden nog van alles gevonden van de containerramp van drieënhalf jaar geleden. Helaas werden er dit jaar als gevolg van vogelgriep ook verschillende dode vogels gevonden op de Nederlandse stranden.

Met dank aan vrijwilligers

Stichting De Noordzee had deze Boskalis Beach Cleanup niet kunnen doen zonder de 1.567 vrijwilligers die in vijftien dagen de gehele Noordzeestranden hebben opgeruimd. ‘Het is geweldig om zoveel vrijwilligers te zien die zich inzetten voor een schoon strand en een gezonde Noordzee zelfs bij zeer warme tempraturen,’ vertelt Sebastiaan Verkade, projectleider van de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. ‘En als je kijkt naar alle troep die is gevonden op het strand, dan is het helaas nog hard nodig.’

Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee zet zich in voor een schone en gezonde kust. Dat geldt dus voor het leven in en om de Noordzee. Met de Cleanup Tour vraagt de stichting extra aandacht voor milieuvervuiling, maar ze doen natuurlijk nog veel meer. Kijk maar eens op de website Noordzee.nl en lees de verslagen van de opruimactie per dag. Op de website vind je overigens ook de petitie om de stranden rookvrij te krijgen.


(foto: Stichting De Noordzee)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.