maandag 22 augustus 2022

Goed Doel Plastic Whale Foundation

Afgelopen vrijdag kon je meer lezen over de opgeruimde Noordzeekust dankzij de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Tijdens deze opruimtour is de gehele Noordzeekust opgeruimd. Er spoelt namelijk nogal wat aan en er blijft nogal wat liggen in het zand. Maar… de bron van deze troep kan ook heel ergens anders liggen. In rivieren, grachten en singels bijvoorbeeld. En daar werkt Plastic Whale heel hard aan mee om dit allemaal op te ruimen. Bovendien maakt het bedrijf weer meubels van al dat afval! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Plastic vissen

Plastic Whale is opgericht door Marius Smit in januari 2011 toen hij tijdens zijn reizen overal maar plastic troep tegen kwam. Hij gaf zichzelf een doel: een boot bouwen van gerecycled plastic. Het plastic? Dat vist hij uit de grachten van Amsterdam. En dat doet hij niet alleen: in september 2011 gaat hij met anderen het water op om met een schepnet het water schoon te maken. Niet praten, DOEN. Tijdens dit eerste evenement deden 450 mensen mee, het jaar erop in 2012 is de groep gretige vissers gegroeid naar 1200 en varen er maar liefst 72 bootjes mee. In maart 2014 is het dan zover: de eerste van uit Amsterdamse grachten geplukt plastic boot is een feit en wordt op de HISWA (de grootste bootshow) gepresenteerd. Het eerste doel is bereikt. Maar Marius wil meer…

Groeiende beweging

Terwijl de beweging groeit om lekker plastic te vissen, wordt Plastic Whale een echt bedrijf in november 2014. Er scharen meer bedrijven als sponsors bij de beweging en in maart 2015 is Plastic Whale het eerste, professionele bedrijf met twee van Amsterdams afvalplastic gemaakte boten op de HISWA. Het plastic vissen en maken van boten gaat door en weer een jaar later (maart 2016) wordt de Plastic Whale Foundation opgericht. Marius en partner Eva bedenken dat je wellicht ook hoogwaardige meubels kan maken van grachtplastic en met de juiste partners lukt dat ook. Inmiddels bestaat de vloot uit negen boten in Amsterdam en twee in Rotterdam en wordt er veel plastic uit de grachten gevist.

Plastic vissen als uitje

Weet je dat het mogelijk is om een dagje plastic vissen in de grachten te boeken voor een dagje uit? Bijvoorbeeld als teamuitje, vrijgezellenfeest of schooluitje. Ook kinderpartijtjes en gezinsuitjes zijn mogelijk. Stap in een van de speciale Plastic Whale boten, pak een schepnetje en help tijdens een geweldige tocht de grachten een stuk schoner te maken. Dat is duurzaam, leerzaam en vooral heel leuk om te doen. Er zijn allerlei verschillende tochten te boeken. Kijk hiervoor en voor alle andere toffe informatie over Plastic Whale op PlasticWhale.com.

Plastic Whale Foundation

Naast het duurzame karakter van het bedrijf en het schoonmaken van de grachten, richt Plastic Whale zich met de Plastic Whale Foundation ook op het opruimen van plastic wereldwijd. Zo doneert het bedrijf 10% van de opbrengst aan de stichting. Dit geld wordt gebruikt om de plastic soup hot spots op te ruimen, samen met de lokale bevolking. Daarnaast geeft de stichting les op scholen door middel van een speciaal educatief programma over plastic vervuiling voor groep 7 en 8. Ook kan je met je klas een middag komen helpen opruimen tijdens een vaartocht. Voor de activiteiten van de Plastic Whale Foundation kijk je op Plastic WhaleFoundation.com. Je kan zelfs lezen hoe je je statiegeld aan de stichting kan doneren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.