woensdag 3 augustus 2022

Museumnieuws Vier de zomer in een museum

Wat een fantastische zomer hebben we gehad. Maar ja, die heel warme dagen verminderen soms wel je puf om iets te doen… Kom dan lekker afkoelen in een museum! Ik heb 18 toffe nieuwtjes voor je verzameld om inspiratie op te doen voor de rest van de zomer(vakantie) in diverse musea. Van waterpret tot speciale rondleidingen; er is veel te beleven voor volwassenen en kinderen. Ga voor nu er maar even lekker voor zitten en ontdek allerlei leuke museumnieuwtjes.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Zomers genieten op Muiderslot

Rijksmuseum Muiderslot heeft altijd een rijk programma vol toffe activiteiten voor jong en oud. Ook deze zomer geniet je er volop. Zo kun je er suppen met het kasteel op de achtergrond, lekker tekenen in de tuinen, meedoen aan yoga-sessies, kamperen en zijn er spetterende wateractiviteiten. Het slot maakt immers deel uit van vier Hollandse Waterlinies en wordt het omringd door water. Wat extra gevierd wordt tijdens het Waterweekend van 20 en 21 augustus. Er is zelfs een tijdelijke tentoonstelling over Tropische planten die sinds de 17de eeuw in Nederland te vinden zijn. Kijk op de agenda van Muiderslot.nl voor wat er allemaal te doen is en koop je tickets. (foto: Muiderslot)

Lekker lezen: The Winter Dress

Ken je de Jurk uit het Palmhoutwrak nog? Museum Kaap Skil werkt momenteel hard aan een tentoonstelling met alle gevonden en geborgen spulletjes uit dit bijzondere wrak. De Australische schrijfster Lauren Chater (auteur van historische romans) is ook helemaal in de ban van de Jurk en schreef een boek waarin dit kledingstuk de hoofdrol speelt. The Winter Dress vertelt het verhaal van textielhistorica Jo Baaker die de herkomst van de prachtige japon onderzoekt. Zij reist hiervoor naar het Texel van en het Amsterdam van de zeventiende eeuw. Voor de research van het boek vroeg Lauren conservator Alec Ewing en artistiek directeur Corina Hordijk uiteraard het spreekwoordelijke hemd van het lijf en dat resulteerde in een heel bijzonder en mooi verhaal. (foto: Museum Kaap Skil)

Lekker luisteren: Psycho van Goldband

Goldband is de volgende artiest die een liedje schreef over een kunstwerk in het Mauritshuis in de serie Bekijk het Mauritshuis met je oren. De Haagse band raakte geïnspireerd voor hun nummer Psycho na het zien van een schilderij van Jan Brueghel de Oude en Hans Rottenhammer. Volgens de band heeft dit schilderij uit 1597 een echte ‘rock-opera vibe’. Er gebeurt dan ook van alles in het werk ‘Christus in het voorgeborchte’. Milo Driessen zegt over hun keuze: ‘Ik zing over de wachtkamer van m’n dromen wat ik vrij letterlijk uit dit schilderij heb gehaald. We zeggen dat iedereen een psycho is en daarmee schetsen we dit plaatje op het schilderij. Je mag niet naar de hemel en je mag niet naar de hel en je bent je tijd aan het verdrijven.’ ‘We konden zoveel kanten op met dit schilderij. Licht, donker, vechten, dansen, huilen, lachen. Dat ís Goldband eigenlijk,’ aldus Karel Gerlach. Boaz Kok: ‘Het zijn doodnormale mensen die daar zitten maar ze hebben toch iets verkeerds gedaan waardoor ze de hemel niet in mogen. En ze hebben iets nét niet verkeerd genoeg gedaan, waardoor ze ook de hel niet in komen. Beetje psycho'. (foto: Mauritshuis)

Museum Het Valkhof aangesloten bij Canon van Nederland

Op 19 juni jl. trad het Nijmeegse Museum Het Valkhof toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. Hierbij zijn tevens verschillende topstukken geselecteerd als sleutelstukken voor de Nederlandse geschiedenis. Zo zijn er stukken die perfect aansluiten bij vensters De Romeinse Limes en De Hanze. Bij de sleutelstukken zitten bijvoorbeeld Romeinse vondsten, zoals een militair diploma en een verzilverde gezichtshelm. Het Antependium van het schippersgilde vertelt juist weer het verhaal over Nijmegen als onderdeel van het Hanzeverbond. (foto: Museum Het Valkhof)

De Mesdag Collectie is In de ban van de natuur

Hendrik Willem Mesdag en zijn Sientje waren echt fanatieke verzamelaars van kunst. In hun collectie zijn meerdere tekeningen te vinden gemaakt door Daubigny en Rousseau, gemaakt in de beroemde bossen van Fontainebleau in Frankrijk. In de tentoonstelling ‘In de ban van de natuur. Tekeningen van Rousseau en Daubigny’ geniet je van 10 van deze prachtige tekeningen. De tentoonstelling is te zien in De Mesdag Collectie in Den Haag tot en met 30 oktober 2022. Overigens kun je de vaste collectie tijdens je bezoek gewoon bekijken. Maak die wandeling eens extra bijzonder door middel van een gratis audiotour ingesproken door cabaretier Kiki Schippers. Ze laat je heel anders naar 25 werken kijken. (foto: De Mesdag Collectie)

Familieverhalen in Kasteel Ruurlo

Wist je dat Museum MORE uit twee delen bestaat? Er is een museum in Gorssel en eentje in Ruurlo. Deze zomer ben je van harte welkom op Kasteel Ruurlo voor de tentoonstelling Leonie Schneider | Familieverhalen. De tentoonstelling is te zien tot en met 11 september en vertelt je bijzondere familieverhalen gevangen op canvas. Leonie Schneider heeft een heel kleurrijke manier om verhalen te vertellen. Ze daagt je uit om goed te kijken, want er is veel gaande in haar werken. Op het eerste gezicht zijn het allemaal vrolijke familietaferelen, maar als je beter kijkt, ontvouwen zich ook tragedies. Een bijzondere tentoonstelling dus in een bijzondere omgeving. (foto: Kasteel Ruurlo)

Ontdek een unieke kant van Kasteel Duivenvoorde

Van 30 augustus tot en met zondag 4 september ontdek je tijdens exclusieve zomerrondleidingen hoe het persoon aan het kasteel woonde. Daarnaast neem je een uniek kijkje in de kunstdepots en op de zolders. Het zijn echt plekken waar je normaal nooit komt op Kasteel Duivenvoorde! Sterker nog, ze zijn nooit eerder opengesteld voor publiek. Ontdek de klokkenzolder waar alle personeelsleden sinds 1671 hun naam in het hout hebben achtergelaten en kom meer te weten over hoe men leefde op het kasteel. In de kunstdepots zie je unieke objecten en leer je meer over hoe deze bewaard zijn gebleven. Tijdens de vakantie is het kasteel ook op woensdag geopend voor speciale kinderactiviteiten. En op 14 augustus geniet je van een uniek concert genaamd ‘Zeg het met bloemen’. (foto: Kasteel Duivenvoorde)

Tentoonstelling en kindermiddag in Kempenmuseum De Acht Zaligheden

In de Kruidentuin van Kempenmuseum De Acht Zaligheden geniet je weer volop van een schitterende beeldententoonstellingen. De standbeelden van Phil de Hair en Rian Peters geven een heel andere dimensie aan de in bloei staande tuin. De beelden zijn er tot en met 21 augustus aanstaande te bewonderen. Ga je trouwens op 17 augustus naar het museum, neem dan de kinderen mee. Dan organiseert het museum namelijk nog een leuke kindermiddag met als thema ‘Op eenzame hoogte’, zoals de tentoonstelling over 6 eenzame kerktorens in de Kempen. Er valt heel wat leuks te knutselen en er is natuurlijk ook een hapje en drankje verkrijgbaar. (foto: Kempenmuseum De Acht Zaligheden)

Ontdek de wereld van kleur in het TextielMuseum

Ontdek tot en met 13 november alles over kleuren in de tentoonstelling Kleurstof van Textielmuseum. Tijdens de zomervakantie geniet je met het hele gezin nog intenser van dit kleurenspektakel dankzij het speciale Kleurenspoor en de speurtocht. Er zijn ook workshops en andere leuke activiteiten om te volgen. Dus wil jij ook wel eens weten waarom je spijkerbroek blauw is en hoe wol geverfd wordt? Het TextielMuseum in Tilburg heeft de antwoorden! (foto: Merel van Dooren/Textielmuseum)

Historische rondleidingen door Den Burg met de Oudheidkamer

De Oudheidkamer op Texel organiseert deze zomer elke woensdag een bijzondere rondleiding door het oude deel van Den Burg. De rondleiding heet ‘in de voetsporen van Aagje Luijtsen’ en brengt je op speciale plekken. Aagje woorden in Den Burg in de tweede helft van de achttiende eeuw. Haar man, Hermanus Kikkert, was een kapitein bij de VOC. Zij schreven elkaar veel brieven en dankzij die brieven weet het museum veel over haar leven te vertellen. De rondleidingen zijn te volgen tot en met 7 september aanstaande. De wandeling duurt ongeveer een uur. (foto: De Oudheidkamer)

Vier de zomer in Teylers Museum

Modeltekenen? Rondleidingen naar de Bibliotheek? Familie-activiteiten? Zomer in Teylers biedt het allemaal – en meer. Tot en met 4 september aanstaande geniet je van heel veel toffe activiteiten rondom de drie pijlers van het museum: kunst, wetenschap en de idealen van grondlegger Pieter Teyler. Het oudste museum van Nederland biedt een heel veelzijdig programma voor jong en oud. Elke dag is er iets te doen. Wat precies? Dat lees je op het blokkenschema, wat te vinden is op TeylersMuseum.nl. Leer bijvoorbeeld handentekenen, bezoek de Sterrenwacht (deze is zelden open) of maak een vulkaan – en laat deze uitbarsten! De zomer was nog nooit zo educatief en leuk als in Teylers Museum. (foto: Teylers Museum)

Kom tot rust met FLOW in De Kunsthal

Wil je even helemaal onthaasten deze zomer? Tot en met 30 oktober kan dat in de expositie FLOW van Isa van Lier. Zij heeft de ruimte van Hal 6 van De Kunsthal in Rotterdam omgetoverd tot een zentuin vol gekleurde stenen en keramieken sculpturen, geïnspireerd op de oude wijsheden die schuilen in de tuinen van Japan. Isa combineert de stilte en tijdloosheid van de stenen met de kleuren van een snoepwinkel, waardoor er een bijzondere sfeer ontstaat. Aan de ene kant heel rustgevend aan de andere kant past het bij de wereld van nu met een overvloed aan snelheid en technologie. Een bijzondere combinatie waar je even tot je zelf komt. (foto: Kunsthal Rotterdam)

Lekker dan?! in Museum Vlaardingen

Tot en met 9 januari 2023 geniet je in Museum Vlaardingen de tentoonstelling ‘Lekker dan?! Voedselvernieuwing in Vlaardingen’. Deze tentoonstelling neemt je mee in de geschiedenis van de Vlaardingse voedingsindustrie en vertelt over het nut, de noodzaak en het gevaar van voedselinnovatie. Nadat de haringvisserij in de 20ste eeuw uit de stad verdween, gingen veel Vlaardingers op zoek naar werk in andere voedselbedrijven. Unilever bijvoorbeeld, maar ook Damco en Hollandia. Het verhaal wordt vertelt aan de hand van bijzondere objecten uit die tijd en natuurlijk persoonlijke verhalen. (foto: Museum Vlaardingen)

Tijdelijk te zien in Huis Doorn: ‘Op die fiets!’

Binnenkort dendert La Vuelta door de provincie Utrecht. Een goede reden om een tijdelijke tentoonstelling over fietsen samen te stellen in Huis Doorn. ‘Op die fiets!’ vertelt over de geschiedenis van de fiets in Nederland. Nu niet meer weg te denken, maar in de begintijd echt niet populair. Pas als aan het begin van de 20ste eeuw de Algemene Nederlandsche Wielrijdersbond (ANWB) reclame maakt voor de fiets, wordt het een stuk interessanter als vervoersmiddel. De fiets heeft ook een duidelijke link met de Eerste Wereldoorlog toen ruim 1 miljoen Belgen naar Nederland vluchtten. Zij organiseren wielerkoersen en daarmee wekten zij de wielergekte in Nederland aan. Meer weten? Ga dan naar Huis Doorn. De tijdelijke tentoonstelling is tot en met 18 september te bewonderen in het paviljoen van het museum. (foto: Museum Huis Doorn)

Surfboards van Plastic Soup in Museum Omniversum

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga maakt zijn surfboards zelf van plastic soup troep. Hij voert campagne op zijn boards om zo aandacht te vragen voor plastic vervuiling. De surfboards van de ‘Plastic Soup Surfer’ vertellen een uitzonderlijk verhaal en toont dat je als eenling wel degelijk verschil kan maken. Daarom is het extra bijzonder dat vier verschillende surfboards waarop Merijn vier impactvolle surf-expedities heeft gemaakt nu te zien zijn (aan te raken) in Museum-Omniversum. Dit kan overigens tot en met 31 augustus aanstaande. Naast de surfboards worden er fragmenten getoond uit diverse documentaires over de risicovolle expedities op diezelfde boards. Merijn Tinga is overigens een bioloog en kunstenaar, maar hij is ook bekend onder de naam Plastic Soup Surfer. Een van zijn documentaires heeft er aan bijgedragen dat er nu statiegeld zit op kleine plastic flesjes. (foto: Merijn Tinga)

Drents Museum presenteert: de Nebraschijf

Tot en met 18 september kun je in het Drents Museum de bijzondere hemelschijf van Nebra bewonderen. Het is de blikvanger van de tentoonstelling ‘De Nebraschijf – De ontdekking van de hemel’. De Nebraschijf is een uniek archeologisch object uit de collectie van het Landesmuseum für Vorgeschichte in Halle (Duitsland) en vormt het magische slotstuk van de expositie waarin de bezoeker op reis gaat door de bronstijd. De Nebraschijf behoort tot de absolute topstukken van de Europese archeologie. Sinds 2013 heeft de hemelschijf UNESCO erkenning als Documentair en digitaal erfgoed en staat het op de lijst van het ‘Memory of the World Register’. Ook leuk om te weten: de hele maand augustus kun je ook De Vaandeldrager van Rembrandt in het Drents Museum bewonderen! (foto: Drents Museum)

Bruisend Maritiem Festival bij Maritiem Museum Haven

Van 27 augustus tot en met 4 september aanstaande bruist de haven van het Maritiem Museum dankzij het Maritiem Festival. Ieder weekend zit propvol toffe activiteiten voor jong en oud. De schepen in de Maritiem Museum Haven liggen boord aan boord en de havenkranen komen in actie. Daarnaast zijn er veel vrolijke optredens en waanzinnige workshops om de zomer met een knaller af te sluiten. Voor het festival koop je losse kaarten, welke verkrijgbaar zijn via MaritiemMuseum.nl. Kom kijken naar trapeze-artiesten, geniet van zeemansliederen, beschilder een zeil of vaar met modelbootjes. Het kan allemaal! (foto: Maritiem Museum)

Oude ambachten komen tot leven in Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Altijd al eens willen weten hoe manden worden gevlochten, boeken gebonden en leer gelooid? In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum ontdek je dit en meer allemaal en wel op zaterdag 6 augustus. Tijdens deze dag komen de oude ambachten echt tot leven. Daarnaast kunnen kinderen heerlijk spelen op het Oud Hollands Spellenplein. Ga samen lekker knutselen en bekijk een poppenkastvoorstelling. Het wordt nostalgisch en een fantastische ervaring voor iedereen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.