donderdag 18 augustus 2022

Stadsbeeld De Fiskersfrou

Onderaan de dijk bij Moddergat, tegenover het Museum ’t Fiskershúske staat zij met haar kind op de arm en haar manden vol vis te wachten. Zou hij thuis komen dit keer? Of heeft de storm hem te grazen genomen? Het leven van een vissersvrouw was vaak onzeker en ging niet altijd over rozen. En daarom staat deze dame van brons in Moddergat, ter ere van deze sterke vrouwen die er vaak alleen voor stonden. (foto’s: Henk de Nijs/Writing Berries)

De Fiskersfrou

gemaakt door: Hans Jouta
gemaakt van: brons
bestaat uit: een vrouw met kind op haar arm en een paar manden vis
staat aan: De Oere, aan de dijk
staat daar sinds: 8 maart 2008

Ode aan de vissersvrouw

Op 8 maart 2008 werd dit prachtige standbeeld onthuld. De die dag vond tevens de herdenking plaats van de stormramp van 6 maart 1883 waarbij 92 vissers uit Paesens-Moddergat, Wierum en Zoutkamp het leven lieten. In Zoutkamp vind je hier een monument voor in de vorm van een bakstenen bank. De Fiskersfrou is een ode aan de vrouwen die iedere keer afscheid moesten nemen van hun mannen als zij uit vissen gingen. Altijd met het idee in het achterhoofd dat het wel eens de laatste keer zou kunnen zijn. Altijd wetende dat je alleen was in de tussentijd en het huishouden draaiende moest houden. Het is een ode voor al die sterke vissersvrouwen.



Kunst met emotie

De Fiskersfrou is gemaakt door de Friese kunstenaar Hans Jouta. Hij werd geboren op 10 december 1966 in Holwerd en genoot zijn opleiding aan de ABK Minerva Groningen. De uitgestrekte Friese waddenkust vormt de grootste inspiratiebron voor zijn werken. Naast sculpturen van mensen maakt hij namelijk graag beelden van dieren, zoals van walvissen, aalscholvers, hazen en uilen. Bijzonder in zijn werk is de hoeveelheid emotie, beweging en kracht hij in ieder beeld weet te leggen. Zo ook bij de Fiskersfrou die sterk staat en haar kind teder vasthoudt. Kijk voor zijn werk ook eens op Jouta.nl.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.