maandag 18 juli 2022

Hond Gezond 5 tips bij warmte

O, moeder wat is het heet! Vandaag en morgen (18 en 19 juli) waart er een heuse hittegolf over Nederland. Mijn hond is niet gebouwd voor de warmte met zijn dikke haar (wat alweer is uitgedund) en zijn soort van berghond DNA. Mijn hondje is geboren in de winter en dat merk je. Gelukkig zijn er allerlei leuke manieren om je hond te helpen afkoelen met deze temperaturen. En geef ik tips wat je moet doen als je vermoedt dat je hond oververhit aan het raken is. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

1. Water

De beste vorm van verkoeling voor je hond is water. Zorg dus dat je in ieder geval water in huis hebt – mocht de waterdruk wegvallen deze zomer – zodat je hond (of ieder ander huisdier) goed kan blijven drinken. Verschoon de drinkbak regelmatig en vul het met net zoveel regelmaat bij. De beste manier waarop een hond verkoelt is namelijk via zijn tong. Vandaar dat honden gaan hijgen. Koel, verfrissend water helpt er ook bij.

2. Wandel vroeg of juist laat

Op het heetst van de dag willen we zelf al niet eens buiten zijn, laat staan dat je hond zin heeft in een rondje over straat. Sta liever een uurtje eerder op en wandel in de vroege ochtenduren met je hond, wanneer het nog koel is buiten. Ook aan het einde van de dag, als de zon weer is verdwenen is het fijn om te gaan wandelen. Zoek tijdens de wandeling zoveel mogelijk schaduw op en loop op een rustig tempo. Dan houden jullie het samen beter vol. En nog een tip: neem water mee! Mijn hond heeft zijn eigen Dopper-fles, want hij kan zo makkelijk uit het cupje drinken. Maar er zijn nog veel meer oplossingen om water mee te nemen tijdens de wandeling.

3. Koelmatten, koelbanden & koelspeeltjes

Verkoeling kan je aan je hond geven door middel van verschillende hulpmiddelen die bij de betere dierenspeciaalzaak verkrijgbaar zijn. Denk hierbij aan koelmatten, gevuld met een gel die koelte afgeeft zodra je hond erop gaat liggen. Zo zijn er ook halsbanden met een dergelijke gel die meteen koelte aan de halsslagaderen geeft. Voor mijn hond heb ik meerdere halsbanden die verkoeling bieden. Deze zijn van stof en gevuld met waterparels, die je activeert door de halsband eerst een tijdje in het water te leggen. Deze vindt mijn hond fijner om te dragen, heb ik aan zijn gedrag gezien. Verder zijn er nog koelspeeltjes die in de vriezer kunnen om zo verkoeling te bieden aan je vriendje.

4. IJsjes voor je viervoeter

Vorige maand schreef ik al over lekkere koude snacks voor je hond in het artikel Speciale hondenijsjes. Een ijsje voor je hond maken, is voor je trouwe viervoeter een verfrissende lekkernij. Je kan ijsjes maken met water, bouillon, via een speciaal hondenijsjespakket of met yoghurt en kwark. Let wel dat (net als met spelen met een tuinslang) te veel koude snacks kunnen leiden tot diarree, omdat de darmen dan uit balans raken.

5. Laat hem zijn eigen gang gaan

Honden (en dieren in het algemeen) weten veel beter wat ze nodig hebben op tropische dagen, dan wij mensen. Wij gaan erop uit, puffen dat het ‘zó heet’ is en blijven vervolgens doorgaan. Dieren niet. Zij sparen hun energie en gaan het liefste op een koele, schaduwrijke plek liggen. Buiten in het gras bijvoorbeeld onder een boom, in de keuken op de plavuizen of juist in de badkamer. Geef je hond de ruimte om een koele plek in huis te vinden. Zet desnoods een ventilator aan op een zachte stand om zo de luchtcirculatie te verbeteren. Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen is te zorgen voor water. En laat je hond verder zijn eigen plan trekken als het heet is.

Oververhitting ligt altijd op de loer! Lees daarom ook onderstaande nog even door om te weten wat je moet doen bij oververhitting bij je hond.

Hond in de auto? Tik een ruitje in!

Honden kunnen niet zweten – daarom hijgen ze, zo koelen ze zich. Maar omdat ze niet kunnen zweten, ligt oververhitting al snel op de loer. Zelfs wanneer je op deze warme dagen aan het water vertoeft. Een korte wandeling kan al teveel zijn. De snelste vorm van oververhitting treedt op als je je hond achterlaat in een auto. Zelfs al laat je een raampje open, mag je dit gewoon NOOIT doen. Maar dan ook echt NOOIT, behalve als je in een Tesla met Dog Mode rijdt. Je auto werkt als een oven je hond zal door oververhitting sterven. Zelfs al ben je ‘slechts vijf minuutjes weg’. Als je een hond op een tropische dag in een dichte auto ziet, bel dan direct de politie en sla een ruit in van de auto. Een oververhitte hond heeft namelijk acute zorg nodig. O en maak je geen zorgen over de kosten van die ingetikte ruit; het is een kwestie van leven of dood, daar hoef je niet voor te betalen. In juridische termen wordt dat ‘zaakwaarneming’ genoemd, want je treedt op in het belang van een ander.

Eerste Hulp Bij Oververhitting

Bij oververhitting heeft een hond acute hulp nodig! Hierbij is koelen het allerbelangrijkste, maar dat kun je niet te extreem doen. Raakt je hond oververhit, dan kun je met de tips van dierenartsen en hondendeskundigen je hond op de volgende wijze helpen:
- leg de hond in de schaduw;
- KOEL de hond met water door bijvoorbeeld een laken of handdoek over de hond heen te leggen en deze continu te doordrenken met water;
- wrijf het water voorzichtig door de vacht, zodat het de huid bereikt;
- scheer indien nodig (en mogelijk op dat moment) de dikke vacht af, zodat er wind over de huid kan waaien;
- gooi NOOIT een emmer water over een hond heen; hiervan kan de hond in shock raken – en het helpt niet;
- geen tuinslang of kraan in de buurt, maar wel een sloot? Stap dan met de hond in de armen in het water en koel hem zo af. Zorg ervoor dat de hond zijn hoofd boven water blijft, zodat hij of zij niet verdrinkt;
- geef de hond kleine slokjes vers water te drinken, bijvoorbeeld door steeds een beetje in de mond te gieten uit een flesje;
- een hond die het benauwd heeft of ineens bij bewustzijn komt in de armen van een ander, kan enorm in paniek raken. Blijft rustig en probeer de hond te kalmeren door tegen het dier te blijven praten;
- bel ondertussen (of laat dit door omstanders doen) een dierenarts of de dierenambulance (144, red een dier) voor extra hulp en de mogelijkheid om met het dier langs te gaan;
- bezoek altijd een dierenarts, ook als je hond weer bij bewustzijn komt, om je trouwe vriendje nog even na te laten kijken.

Bronnen: Dierendokters.nl, MCvoordieren.nl en Dierenbescherming.nl.

Hou het hoofd koel allemaal en geniet samen van het mooie weer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.