maandag 8 augustus 2022

Dier van de Maand Hanuman langoer

Ken je die scène in de Disney tekenfilm ‘The Jungle Book’ waar Koning Lowietje ‘I wanna be like you’ zingt tegen Mowgli? Als je deze niet kent, zou ik het even nakijken, want het Dier van de Maand zit in die scène als een grappig, zeer muzikaal aapje wat heel mooi kan trompetteren. Dit aapje is een Hanuman langoer (ook bekend als grijze langoer of Voor-Indische hoelman) en is een bijzonder mooi dier die je alleen in Apenheul kan bewonderen. Alle foto’s in deze Dier van de Maand zijn in het Apeldoornse park gemaakt. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Uiterlijke kenmerken Hanuman langoer

Deze langoer heeft een zeer kenmerkend uiterlijk. Zo heeft deze apensoort zwarte handen en voeten en een zwart gezichtje. Dankzij de zilvergrijze lichte vacht valt dat koppie extra goed op. Ik schrijf nu wel aapje, maar het is wel een grote aap. Zo kan de Hanuman Langoer 51 tot 78 centimeter lang worden. Dat is zonder staart, die namelijk 96 tot en met 102 centimeter lang kan worden. Ze kunnen zo’n 10 tot 20 kilogram zwaar worden.


Lekkere hapjes

Wist je dat de Hanuman langoer een meerkamerige maag heeft? Dat betekent dat de maag is ingesteld op een lang verteringsproces. Dat moet ook wel, want het menu bestaat voornamelijk uit planten, zoals bladeren, knoppen en jonge loten. Maar ook vruchten eten ze graag. Om de nodige zouten binnen te krijgen, eet de Hanuman langoer mineraalrijke aarde. Hiervoor is een maag met meerdere verteringskamers ook heel handig om zo alles goed te kunnen verteren.

Leefgebied Hanuman langoer

De Hanuman langoer woont in het wild in Azië en dan met name in India en Bangladesh. Ze voelen zich thuis in allerlei gebieden. Zo kun je ze in de stad tegenkomen, maar ook in verschillende soorten bossen. De bergen, droge graslanden en semi-woestijngebieden maken deze dieren ook echt niets uit. Zolang ze maar hun voedsel kunnen vinden en geen last hebben van mensen, wonen ze overal graag. Omdat ze overal voor zichzelf een thuis kunnen maken, kun je ze in de jungle ook tegenkomen in verlaten tempels en ruïnes van oude tempels en andere gebouwen.


Heilige Aap

De tempels vormen overigens wel heel goede huisvesting voor de Hanuman langoer. De apen worden namelijk door de Hindoes vereerd. De aap is voor hen heilig en zij zien deze diersoort als de verpersoonlijking van de god Hanuman (vandaar ook de naam). Hanuman langoeren die in groepen in de buurt van dorpen en steden leven, krijgen vaak etensresten als offer van de bevolking om zo de god Hanuman te eren. Overigens wordt de god ook afgebeeld als een aap die zeker wat weg heeft van deze langoer.

Voortplanting en familieleven Hanuman langoer

Hanuman langoeren leven in verschillende soorten groepen. Of het zijn allemaal vrijgezelle mannetjes of het is een groep met een dominant mannetje, verschillende vrouwtjes en jonge dieren. Een groep in het wild kan zomaar uit dertig tot tachtig dieren bestaan. Dat zijn best grote families. De jongste, seksueel volwassen vrouw staat hoog in de rang van de harem. Mannetjes zijn drie tot vier jaar haremleider en dan neemt een ander het over. Paren en geboortes gebeurt het hele jaar door, zolang er maar genoeg voedsel voor handen is. Anders is er wel een geboorteseizoen. Na een draagtijd van 200 dagen wordt er één jong geboren. Tweelingen zijn schaars. Een jaar of twee erna kan hetzelfde vrouwtje weer een kleintje krijgen. De meeste vrouwtjes zijn klaar voor het moederschap als ze vier jaar oud zijn, mannetjes zijn pas echt volwassen vanaf een jaar of zes. De moeder en de andere vrouwtjes in de groep zorgen voor de kleintjes. Jonge mannetjes verlaten de familie, op zoek naar een eigen groep. Vrouwelijke Hanuman langoeren blijven hun hele leven bij elkaar.


Hanuman langoer; beschermde diersoort

Hanuman langoeren zijn beschermde apen in India waardoor er niet op ze mag worden gejaagd. Ook in hun andere leefgebieden worden ze niet bedreigd in het wild. Gelukkig hebben ze een groot gebied om in te leven en passen ze zich makkelijk aan wisselende omstandigheden aan. Uiteraard wordt het leefgebied ook beschermd, want als dit verdwijnt, dan verdwijnen de apen ook.

Hanuman langoer in de dierentuin

Sinds 2014 zijn deze heilige apen uit India alleen te zien in dé apendierentuin van Nederland: Apenheul. Ze hebben daar een eigen doorloopverblijf. Als bezoeker wandel je hun huis binnen: half overdekt met een rieten overkapping en een houten pad op palen, zodat de apen ook onder door zouden kunnen. Je kan hier enorm dichtbij deze prachtige dieren komen, maar onthoud wel; het is hun huis. Dus haal vooral geen apenstreken met ze uit.

Hanuman langoeren wonen in: Apenheul



Ontbreken er dierentuinen in dit lijstje waar Hanuman langoeren te bewonderen zijn? Laat het mij weten door middel van een berichtje via het contactformulier of een reactie onder dit artikel. Het gaat hier alleen om dierentuinen in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.